avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire dupa tata fara sa stiu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire dupa tata fara sa stiu

Buna ziua.Noi suntem 2 frati,unul in Romania iar eu traiesc in afara Romaniei.Tatal nostru a decedat acum 8 ani,lasand un apartament in Bucuresti si o casa la tara.Dupa moartea tatalui fratele meu a facut mostenirea fara ca eu sa fiu instiintata,ba mai mult a declarat ca numai este alt mostenitor in afara de el.Toate astea eu le-am aflat de curand cand am vrut sa-mi fac bulet provizoriu,iar cel care a mers cu mine la biroul de evidenta a fost fratele meu,nu mama,caci el este propietarul acum.Asa am aflat ca el este propietarul si tot ce s-a intamplat.Acum intrebarea mea este:ce pot eu sa mai fac?Ce sanse am eu de castig in tribunal?Eu eram gata sa tac si sa renunt la tribunal,dar...fratele meu o obliga cu forta pe mama sa paraseasca apartamentul,caci vrea sa-l vanda si sa se mute la tara.Mama e batrana si bolnava grav de cancer,nu vrea asa ceva,e disperata dar nu are nici o putere.Deci,ce sanse am eu ca mostenitor lasat pe dinafara?
Faptul ca a declarat ca nu exista alt mostenitor decat el imi da mie sanse ca fiica sa revednic in tribunal partea mea de mostenire dupa tata?
Va multumesc anticipat pentru ajutorul vostru deosebit de binevenit,
Tina
Ultima modificare: Joi, 1 Decembrie 2016
MissTina1, utilizator
Cel mai recent răspuns: Irina Pricop , Consilier juridic 09:57, 15 Decembrie 2016
Daca apartamentul era bun comun, achizitionat in timpul casatoriei, la decesul tatalui (care detinea 1/2 din apartament), acest 1/2 se impartea intre sotie (1/4 din 1/2) si copii (3/4 din 1/2, impreuna). Deci orice ar fi cedat mama fratelui, dumneaei tot ar fi detinut cota initiala de 1/2 care nu facea parte din masa succesoarala. Este posibil sa fi facut alte acte cu fratele dvs. si sa va ascunda acest lucru (donatie, vanzare, etc.). In orice caz, verificati la notarul la care s-a deschis succesiunea daca acesta a fost instiintat ca mai exista un mostenitor si ce s-a intamplat in timpul dezbaterii succesorale. Insa, repet, mama oricum detinea 1/2 din apartament, cu sau fara succesiune. Asa ca, ori a dat fratelui si partea sa si acum nu va spune acest lucru ori la momentul vanzarii apartamentului si-a pus si dumneaei semnatura pe act (sau a dat cuiva procura sa faca acest lucru). Altfel, nu se poate. Cat priveste casa de la tara, ca bun exclusiv al mamei, aceasta putea sa dispuna de el cum doreste. SI a facut-o, prin vanzare, Dvs. sau fratele nu aveti nici un drept cu privire la aceasta casa.
Referitor la refacerea certificatului, nu cred ca este atat de usor. Dar mergeti la notarul care a instrumentat dosarul de succesiune. Aveti certificatul? L-at i vazut vreodata?
Multumesc mult de raspunsul detaliat.Am aflat ceva nou,cum ca 1/2 mamei nu are ce cauta in procesul de succesiune dupa tata.E si logic sa fie asa.
Asta inseamna ca au facut alte acte,cel mai probabil donatie.
Apartamentul acum la vandut,caci chiar luna asta se muta din el,iar actele apartamentului sunt pe numele fratelui de mult.
Am vazut actele cand a trebuit sa-mi fac acel buletin,fratele a mers cu mine si le-am vazut.
Deci inteleg ca ceea ce au facut,donatie/vanzare au facut chiar atunci,dupa succesiune.
La notar stiu sigur ca s-a dus cu 1 martor,mama a spus unei vecine.
Casa de la tara,e a mamei si numai a ei dupa lege,dar eu ziceam de ce hotarase tata.
Si eu as fi multumita chiar si cu pretul acelei case(10 000 euro) fara sa mai am nici o pretentie la apartament.Adica intr-un fel,sa-mi dea 10 000 euro si gata,nu am alta pretentie,apartamentul sa ramana al lui,nici nu-l dau in judecata pentru fals,nimic,se inchide problema.
Pentru ca asta ce mi-a promis mie tata si eu nu vreau mai mult de ce a hatarat el.
Cat priveste Certificatul nu l-am vazut,se evita complet orice discutie despre succesiune.
Tac toti ca mortii-n papusoi,e tabu.Iar mie mie rusine de rusinea lor cand ii vad cum se fofileaza,sa zic asa.
Deci ziceam ca daca venim la notar sa schimbe certificatul si sa-mi dea cei 10 000 euro.
Daca refuza,ii spun ca il dau in judecata pentru fals si uz de fals(vinderea apartamentului obtinut prin fals).
Asta e clar si usor de dovedit,si nu cred ca vrea asa ceva.
Apoi,cu hotararea tribunalului cum ca intradevar a declarat fals,urmatorul pas e sa cer nulificarea certificatului de mostenitor.
Nu stiu daca acestia sunt pasii legali.E posibil sa urmez acesti pasi?
Un singur lucru ma doare foarte tare,deci chiar si mama e implicata,stie ce s-a petrecut acolo si nu vrea sa spuna,in schimb pe alta parte m-a distrus pe mine ca o da afara din casa,ca vrea sa se omoare,plus ca e bolnava de cancer.
Si eu ce sa fac in situatia asta?Eu as fi vrut sa fac ceva pentru ea,dar ea e complice ca sa zic asa.
Ma doare foarte tare,ca dupa o viata in care am crezut ca santem familie si uniti la bine si la rau,sa constat acum la sfarsitul drumului ca a fost o iluzie.
Ma doare ca mi-am pierdut fratele si ca chiar mama mea joaca dublu.
Tina
Ultima modificare: Luni, 12 Decembrie 2016
MissTina1, utilizator
Ca prim pas, va sfatuiesc sa mergeti la notarul care a instrumentat succesiunea. Cu ocazia "vizitei", cereti si un extras CF pentru informare (costa 20 lei). Asa va veti lamuri cam c s-a intamplat. Cereti si pt apartament si pt casa de la tara (care speram ca a fost vanduta cu act autentic nu asa, "babeste"). Va trebuie doar nr cadastral ca sa cereti extrasele. Explicati notarului situatia si vedeti exact cum s-au facut actele. Eventual, cereti copii dupa aceste acte si daca vi se refuza, amenintati ca faceti plangere penala, inclusiv notarului pentru complicitate. Uneori se mai sperie. Dar si-asa, chiar ar trebui sa faceti plangere daca cei doi (mama si fiu) nu au declarat ca mai exista un succesibil sau au omis cu buna stiinta sa declare ca nu sunteti in tara sau sa furnizeze alte informatii. Mergeti la notar si vedem dupa aceea ce se mai intampla.
Sincer, stiti ce le-as face eu? Le-as tranti prin posta o actiune in anulare CVC dupa care as lua certificat de grefa si as inscrie actiunea in CF. Apoi as face plangere penala si la primul termen m-as prezenta cu dovada ca exista dosar penal si ca atare, civilul tb suspendat pana la rezolvarea penalului. Cu alte cuvinte i-as sicana pana ar ceda. Urata atitudine ... SI nu, nu au nici o scuza; nici macar mama care probabil o sa va spuna ca nu a inteles, nu a stiut, etc. Ba a inteles si a stiut foarte bine. Si a acceptat, probabil, in ideea ca fratele e langa ea si o sa aiba grija de ea, spre deosebire de fiica ratacitoare. Oamenii se lasa uneori dusi de propriile temeri si daca le si spui ce vor sa auda, e si mai rau.
Cu incredere, faceti ce v-am spus si reveniti cu noutatile.
Ultima modificare: Marți, 13 Decembrie 2016
Irina Pricop, Consilier juridic
Revin cu o completare la mesajul anterior : succesiunea inteleg ca s-a deschis 2008/2009 asa ca legea notarilor nu era in forma ei de acum; asadar va sugerez sa cititi din lege aici

[ link extern ]

de la art.68 unde incepe procedura succesorala. O sa intelegeti cum e cu citarea, acceptarea, renuntarea.
mergeti la orice notar si deschideti succesiunea, solicitand sa verifice la camerele notariale de care apartineti si la Camera Notarilor Publici a Municipiului Bucuresti daca s-a deschis vreo succesiune de pe urma tatalui dumneavoastra. aveti nevoie doar de actul de identitate al dumneavostra si al mamei dumneavoastra si de certificatul de deces al tatalui dumneavoastra. mergeti la starea civila si solicitati un certificat de deces al tatalui dumneavostra si apoi mergeti la cel mai apropiat notar, nu este obligatoriu sa fie chiar notarul fratelui dumneavoastra. apoi, cu raspunsul primit de la camerele notariale mergeti si depuneti plangere penala impotriva fratelui dumneavoastra, eventual solicitati mamei dumneavoastra sa semneze o procura prin care sa o reprezentati la procese. ce va spun este din proprie experienta. p.s.: chiar daca apartamentul va fii vandut, puteti sa il recuperati sau sa recuperati de la fratele dumneavoastra partea de bani de pe urma vanzarii apartamentului.

Alte discuții în legătură

Drepturi mostenire ca odrasla feminina din prima casatorie AlmaTanase AlmaTanase Buna ziua, Am sunat deja un avocat si am fost informata ca, fie casatorita sau nu, drepturile mele asupra apartamentului bun comun, cumparat in timpul ... (vezi toată discuția)
Succesiune. ajutati-ma va rog. sava88 sava88 In urma cu aproape 4 luni tatal meu a decedat. Acesta detinea 2 aprtamente dintre care unul l-a trecut pe numele fratelui meu in urma cu cativa ani buni, ... (vezi toată discuția)
Succesiune slytuta slytuta daca nu ma prezint la succesiune pierd tot, sau se imparte normal? (vezi toată discuția)