avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum AvocatNet Italia Viata in Italia Pensia in italia
Discuție deschisă în Viata in Italia

Pensia in italia

Mama mea este pensionara (cu pensie de urmas)in Romania din decembrie 2010.Din aprilie 2011 lucreaza cu contract ca badanta in Italia.Din ce am citit la anul va indeplini conditiile de pensionare si in Italua.Poate iesi la pensie si de acolo? Se cumuleaza pensiile?Care este calea legala de urmat?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:08, 5 Decembrie 2016
In cazul în care dvs. ati lucrat atât pe teritoriul României cât si pe teritoriul Italiei si ati platiti si platiti contributii de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor state, veti beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia italiana, cât si cu cea româna, conform prevederilor Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972.

Asadar, prin totalizarea perioadelor de asigurare realizate în cele doua state, confirmate de institutiile competente din Italia si respectiv România, institutiile de asigurari sociale constata daca îndepliniti conditiile referitoare la acordarea drepturilor de pensie, în conformitate cu fiecare din legislatiile de asigurari sociale al caror obiect l-ati facut în cursul carierei profesionale. Pensia va fi calculata prin aplicarea principiului pro rata temporis (proportional cu perioada de asigurare realizata în statul propriu), practic veti primi doua pensii, una din România, cealalta din Italia.

De aceea, este indicat ca dumneavoastra, la completarea formularului E207 „Certificat privind cariera de asigurat” sa furnizati cât mai multe informaţii referitoare la angajatorii sau activitatea independentă desfăşurata pe teritoriul Italiei si sa atasati documente justificative oficiale ale stagiului realizat în aceasta tara.

Despre Calculul pensiilor comunitare conform Regulamentelor Europene vedeti si acest link:
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare in italia . Romica Murariu Romica Murariu Buna seara . As dori sa aflu cum trebuie sa procedez ca sa pot iesi la pensie an Italia unde continui sa lucrez de mai bine de 10 ani ,si am o vechime de 31 ... (vezi toată discuția)
Pensie sau ajutor din italia anto_riana anto_riana buna.am 60 de ani si cinci ani munciti in italia la o familie ,cu contract, unde defapt mai muncesc si acum.stie cineva daca e adevarat ca pot benificia de ... (vezi toată discuția)
Cumulare pensii sau acordarea pensiei in strainatate ion1208 ion1208 Ma intereseaza sa stiu daca un pesionar din Romania, pensionat pe caz de boala, poate beneficia de pensie din strainatate, in speta, Italia, daca a lucrat in ... (vezi toată discuția)