avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Asigurare gravide
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Asigurare gravide

Buna ziua,
"beneficiaza de asigurare in sistemul public de sanatate, fara a plati CASS:-... femeile insarcinate si lauzele, daca nu au nici un venit..."
Ce documente sunt necesare ptr aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:13, 8 Decembrie 2016
Art.224 din Legea nr.95/2006
(1) Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei:

...
f) femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu au niciun venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară.
....

(3) Persoanele care au calitatea de asigurat fără plata contribuţiei vor primi un document justificativ special, carnet sau adeverinţă de asigurat fără plata contribuţiei, eliberat de casa de asigurări de sănătate, care atestă această calitate în urma prezentării la casa de asigurări a documentelor care dovedesc că se încadrează în prevederile alin. (1) sau alin. (2). Acest document va fi vizat periodic, după caz, în urma prezentării, de către persoana interesată, la casa de asigurări, a documentelor care dovedesc menţinerea condiţiilor de încadrare în categoria asiguraţilor fără plata contribuţiei, în condiţiile stabilite prin ordin al preşedintelui CNAS.
....

Ordinul CNAS nr. 581/2014 - aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobandirea calitatii de asigurat
Art. 12.
(1) Dovada calitatii de asigurat se realizeaza prin modalitatea electronica de verificare a calitatii de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate, iar in situatia in care, in urma interogarii, persoana nu apare in aplicatia mentionata la art. 11 alin. (1), se realizeaza printr-un document justificativ - adeverinta, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 1 care face parte integranta din prezentele norme metodologice, eliberata de casa de asigurari de sanatate in a carei evidenta se afla persoana, potrivit fiecarei categorii de persoane, pe baza urmatoarelor documente:
....
i) pentru femeile insarcinate sau lauze: act de identitate valabil la data solicitarii, adeverinta medicala, certificat de nastere al copilului - pentru lauze, precum si declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau documente justificative ca realizeaza venituri lunare sub salariul de baza minim brut pe tara;
....


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare medicala Simina Tot Simina Tot Bună ziua, sunt însărcinată și nu sunt asigurata. Medicul ginecolog mia spus ca pot să-mi fac asigurare sa nu mai plătesc serviciile medicale. Poate sa ... (vezi toată discuția)
Gravida 17 ani, asigurare stoicadanut92 stoicadanut92 buna sunt larisa si am 17 ani si vreau sa stiu daca mai platesc ceva la maternitate mam mutat la sotul meu in buftea si doctora de famile mia spus ca numai ... (vezi toată discuția)
Insarcinata si fara loc de munca alicedelia12 alicedelia12 Buna ziua, am aflat de curand ca sunt insarcinata, eu mi-am dat demisia de la locul de munca la sfarsitul lui ianuarie, nestiind de sarcina, bineinteles. ... (vezi toată discuția)