avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Profesii care solicita examen psihologic la angajare
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Profesii care solicita examen psihologic la angajare

Buna ziua,

Am si eu o intrebare: pentru postul de receptioner hotel, este obligatoriu examen psihologic? Am impresia ca in locul in care m-am angajat, se tot cer examene menite sa te scoata inapt... S-a cerut VDRL-ul (pentru sifilis si boli infectioase), dar nu s-au cerut cele care chiar trebuiau pentru ture de noapte (care nu sunt trecute in contract).

Exista vreo lista cu examene medicale obligatorii la angajare pe profesii?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:11, 9 Decembrie 2016
Buna ziua,
Examenele psihologice sunt obligatorii pentru anumite profesii. Nu este cazul pentru postul dvs.. Cu toate acestea angajatorul poate solicita efectuarea examenului psihologic. Ramane la latitudinea acestuia. Codul muncii interzice in schimb efectuarea testelor de sarcina.

art. 27, alin. (1) din Codul Muncii republicat, “O persoană poate fi angajată în muncă numai în baza unui certificat medical, care constată faptul că cel în cauza este apt pentru prestarea acelei munci.”

HG nr. 355/2007 reglementează “supravegherea sănătăţii lucrătorilor faţă de riscurile pentru securitate şi sănătate, pentru prevenirea îmbolnăvirii lucrătorilor cu boli profesionale cauzate de agenţi nocivi chimici, fizici, fizico-chimici sau biologici, caracteristici locului de muncă, precum şi a suprasolicitării diferitelor organe sau sisteme ale organismului în procesul de muncă” (conform art.1).

Art. 127
(1)Salariaţii care urmează să desfăşoare muncă de noapte în condiţiile art. 125 alin. (2) sunt supuşi unui examen medical gratuit înainte de începerea activităţii şi, după aceea, periodic.
(2)Condiţiile de efectuare a examenului medical şi periodicitatea acestuia se stabilesc prin regulament aprobat prin ordin comun al ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale şi al ministrului sănătăţii.
(3)Salariaţii care desfăşoară muncă de noapte şi au probleme de sănătate recunoscute ca având legătură cu aceasta vor fi trecuţi la o muncă de zi pentru care sunt apţi.

Nu este obligatorie trecerea in contractul de munca a analizelor medicale ce urmeaza a fi efectuate. Cu toate acestea obligativitatea efectuarii acestora nu poate contestata fiind reglementata de lege.
Nu exista o lista cu examene medicale obligatorii la angajare pe profesii.

Dar exista anexa 1 (Fișe privind serviciile medicale profilactice detaliate în funcţie
de expunerea profesională, adica în funcţie de ceea ce completeaza angajatorul in anexa 3) din HG nr. 355/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor (actualizată până la 19.01.2012)

Vezi: [ link extern ]
Pentru munca de noapte este necesar examenul psihologic, la indicatia medicului de medicina muncii.
HG nr.355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza in anexa 1
Fisa 143. Personal care lucreaza în tura de noapte (în intervalul orar 22.00—6.00)
Examen medical la angajare: — examen clinic general
-glicemie
-ECG
-examen psihologic - la indicatia medicului de medicina muncii
Examen medical periodic:
-examen clinic general - anual
-glicemie - anual
-ECG - anual
-examen psihologic - la indicatia medicului de medicina muncii
Contraindicatii:
-diabet zaharat decompensat
-epilepsie
-psihoze manifeste
-boala cardiaca ischemica
-hipertensiune arteriala (gradul 3 complicata)
-ulcer astric/ duodenal (forme active)
-tineri sub 18 ani
-gravide.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutire de nopți Ilenutza78 Ilenutza78 Eu lucrez tura de zi și de noapte și aș dori ce pot să fac să fiu scutită de ture de noapte întrucât consider că nu sunt aptă să lucrez de noapte? (vezi toată discuția)
Dreptul muncii - supravegherea starii de sanatate a unui paznic Crăciun Petronela Crăciun Petronela Buna ziua!Sunt salariat la stat functia paznic de 13ani in urma cu 9ani mi sa descoperit o hipotiroidie autoimuna si tahicardie cardiaca datorata tiroidei am ... (vezi toată discuția)
Schimbarea programului de la tură de noapte la tură de zi Ilenutza78 Ilenutza78 buna ziua! lucrez în ture de zi și de noapte și aș dori să știu dacă trebuie la medicina muncii fișa de riscuri profesionale ,deoarece am solicitat ... (vezi toată discuția)