avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... incadrare somer care nu beneficiaza de indemnizatie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

incadrare somer care nu beneficiaza de indemnizatie

buna seara,
as dori sa cer o parere avizata legata de OUG 60/2016.Nu inteleg la ce se refera urmatorii termeni,la somer care beneficiaza de indemnizatie sau la cei care nu beneficiaza?multumesc
Art. 74.
(1) Persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 15 km de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa, pot beneficia de o primă de încadrare, neimpozabilă.

(2) Cuantumul primei prevăzute la alin. (1) se calculează la 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi, proporţional cu numărul de zile în care persoanele în cauză desfăşoară efectiv activitatea la angajatorul la care se realizează încadrarea în muncă.

(3) Prima de încadrare prevăzută la alin. (1) se acordă pe o perioadă de 12 luni."

5. Articolul 75 se modifică şi va avea următorul cuprins:

"
Art. 75.
(1) [b]Persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul ori îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia pot beneficia de o primă de instalare, neimpozabilă, destinată stimulării încadrării în muncă, asigurării cheltuielilor pentru locuire în noul domiciliu sau noua reşedinţă, şi/sau pentru reîntregirea familiei, după caz.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:16, 9 Decembrie 2016
Legea 76/2002
art.5 În sensul prevederilor prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
......
IV. şomer - persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este în căutarea unui loc de muncă de la vârsta de minimum 16 ani şi până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare;
b) starea de sănătate şi capacităţile fizice şi psihice o fac aptă pentru prestarea unei munci; c) nu are loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă, în vigoare;
d) este disponibilă să înceapă lucrul în perioada imediat următoare, dacă s-ar găsi un loc de muncă.

IV^1. şomer înregistrat - persoana care îndeplineşte cumulativ condiţiile prevăzute la pct. IV şi se înregistrează la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau, după caz, reşedinţa ori la alt furnizor de servicii de ocupare, care funcţionează în condiţiile prevăzute de lege, în vederea obţinerii unui loc de muncă.
......

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prima de mobilitate Adriana Moisa Adriana Moisa Persoanele în căutarea unui loc de muncă fără indemnizația de șomaj au dreptul la prima de mobilitate? (vezi toată discuția)
Rog lamuriri referitoare la ordonanta de urg. nr 60/2016 RuxandraSidoric RuxandraSidoric Buna ziua, Am nelamuriri in legatura cu Ordonanţa de urgenţă nr. 60/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul ... (vezi toată discuția)
Angajare persoana tanara somera-ce beneficii poate avea angajatorul?? frank09 frank09 Buna seara Ce beneficii poate avea un agajator care angajeaza pe perioada nedeterminata un somer in varsta de 26-27 ani absolvent de scoala profesionala?Cum ... (vezi toată discuția)