avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 381 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Temei legal calcul suma pensie intretinere ca procent ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Temei legal calcul suma pensie intretinere ca procent din salariul minim pe economie.

Sunt in urmatoarea situatie: am hotarare din 2012 care obliga tatal sa plateasca suma de 175 lei pensie intretinere (nu a dovedit venituri asa ca suma a fost stabilita la nivelul salariului minim pe economie, precizez, 175 lei insemna 25% din 700 lei cat era stabilit salariul minim pe economie brut).

Bun, in 2014 am deschis proces pentru majorare pensie intretinere, unde am cerut majorarea acesteia datorita cresterii salariului minim pe economie si stabilirea ei in cota procentuala de 25% pt a nu mai deranja instantele cu fiecare majorare a salariului minim. Solutia instantei a fost: admite cererea si stabilieste pensia de intretinere in procent de 25% din salariul minim pe economie.

Am inceput executarea, la care individul, bineinteles, a facut contestatie, unul dintre argumente fiind acela ca suma se calculeaza din netul salariului minim pe economie. Daca ar fi asa, o perioada de 5 luni, pensia de fapt ar fi sub 175 lei cat era deja stabilit inainte de cererea maririi si asta ce inseamna, ca mi s-a admis cererea de majorare dar de fapt copilul primeste mai putini bani?

Care este temeiul legal care reglementeaza ce suma se ia in calcul, brutul sau netul? Eu consider ca legea se refera la brut pt ca doar acea suma este clara si fixa, netul suporta mdificari in functie de mai multi factori, nr de persoane in intretinere, etc. si nici nu ai de unde stii exact suma neta decat daca te consulti cu un contabil, in schimb brutul este referinta clara a salariului minim pe economie. Intr-adevar, daca "taticul" ar munci si ar obtine venit egal cu salariul minim pe economie, ar prezenta instantei adeverinta de la locul de munca unde ar fi stipulat exact netul si ar fi lejer de calculat suma.
Ultima modificare: Vineri, 9 Decembrie 2016
Cris1971, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:12, 15 Noiembrie 2017
Stabilirea şi executarea obligaţiei de întreţinere DIN VENITUL NET.
La un brut de 1250, NET-ul este 925.
Art. 529 din NOUL COD CIVIL - Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar NET pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.

Detalii: [ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 9 Decembrie 2016
Dapix, utilizator
Asta stiu, daca tatal lucreaza se plateste raportat la salariul net, dar cand instanta stabileste 25% din salariul minim pe economie in lipsa unui salariu al tatalui?

Cum va explicati atunci hotararile care stabilesc in suma fixa pensia de intretinere a celor fara venit, iar aceasta suma este exact 25% din 700, 1050, respectiv 1250 lei, adica din salariul minim brut?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ca sa lamuriti problema si implicit sa o rezolvati cu contestatia, depuneti la judecatorie, cerere de lamurire dispozitiv.
In cazul lui ar trebui sa plateasca raportat la 1250, insa sa stiti ca si aici practica e neunitara, am vazut si cazuri cand s-a calculat la net, desi omul ala nu muncea si implicit nu avea de platit impozit.
Ultima modificare: Vineri, 9 Decembrie 2016
gi-jane2, moderator
Multumesc mult, asa consider si eu corect @gi-jane, raportat la venitul minim brut, odata ca este ipotetic si nu plateste contributiile iar apoi ca instanta se raporteaza la acest venit brut ca la ceva unitar, netul difera in functie de una, alta. In plus, logic, acesti tati fara venituri sigur le obtin la negru ca daca nu ar muri de foame, deci clar nu platesc contributiile respective.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pe de altă parte, un angajat cu salariul minim pe economie va primi în mână 925 lei, şi va plăti procent din această sumă, atunci cum se poate pretinde unui a fără venit să plătească mai mult? Aici chiar este o eroare legislativă, întreţinerea copiilor nu ar trebui să fie la libera voinţă al celui cu obligaţia - dacă nu are venit, să facă muncă în folosul comunităţii, iar statul să plătească pentru intreţinerea copiilor.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara- calcul raportat la venitul minim lauraraul lauraraul Pensia alimentara se calculeaza 25% din venitul minim pe economie brut 750ron?Sau din venitul net ? Domnul a adus adeverinta ca nu are venituri atunci ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara eugenia36 eugenia36 Buna ziua, Am o intrebare legata de pensia alimentara.Sotul meu plateste o pensie alimentara in valoare de 150 lei la un salariu de 550 lei.De doua saptamini ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie alimentara andra721 andra721 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti intr-o problema cu care ma confrunt. In aprilie 2012 s-a stabilit o pensie alimentara in cuantum de 1/4 din salariul minim ... (vezi toată discuția)