avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Declaratie 220
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Declaratie 220

Buna seara,
Conform prevederilor Codului Fiscal, care au modificat statutul intermediarilor in asigurari, in Ianuarie 2016 am fost nevoit sa infiintez un PFI (PFA fara adeverinta de Registrul Comertului). Prin urmare am depus declaratia 220, estimand un venit lunar de 700 lei, platind trimestrial contributiile aferente (0,32*3*700=672).
Dilemele cu care ma confunt in momentul de fata sunt:
- Avand in vedere ca incasarile lunare sub forma de comision a depasit suma estimata de 700, voi fi nevoit sa platesc diferenta de contributii adica 0,32*(venit total-venit estimat). Intrebarea este cand voi face aceasta plata: pana in martie, cand voi depune declaratiile, sau ulterior?
- Pentru anul urmator estimez o suma de incasat de aprox 12000, cu oarecare fluctuatii. Intrebarea este daca noua declaratie 220 si contributiile aferente pot fi construite pe un venit mediu lunar de 1000 lei?
- Am auzit o serie de zvonuri care spun ca daca venitul declarat in 220 este mai mic decat salariul minim brut pe economie, contributiile se vor calcula in functie de salariul minim. Este adevarat?
Multumesc anticipat,
Alex
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 11:27, 8 Ianuarie 2017
La inceputul anului 2017 veti depune d200 cu situatia realizata pe anul 2016 si d220 cu estimarea pentru anul 2017.Apoi in a doua parte a anului 2017 veti primi acasa decizie de impunere in care va fi trecuta suma la impozitul pe venit, de platit in plus sau de recuperat daca in timpul anului 2016 ati platit ca impozit pe venit mai putin sau mai mult fata de incasarile concrete.
La fel veti primi dupa depunerea d220 si decizie de impunere cu cele patru rate anuale de plata in contul impozitului pe venit estimat si pentru cass si cu termele de plata din 2017.
Da, ati auzit bine si nu sunt doar zvonuri referitoare la ambele contributii sociale. In timpul anului faceti plati anticipate in contul cass si cas calculate fata de venitul declarat in d220 ca estimat iar apoi, asa cum am exemplificat la impozitul pe venit, si la contributii se fac regularizari numai ca ce s-a platit in plus nu se restituie. Plafonul la cass e calculat fata de salariul minim pe economie in acel an stabilit de guvern (de exemplu in luna noiembrie din acest an minim de plata la cass 69 lei) iar la cas fata de valoarea din legea bugetului asigurarilor sociale pentru acel an. Pentru cas trebuie sa fi depus la infiintare si in fiecare luna ianuarie d600.
Revin cu o serie de intrebari:
- Ce se intampla in cazul in care, pe langa activitatea desfasurata in regim PFI, sunt incadrat in cadrul unei societati comerciale cu contract de munca pe perioada nedeterminata avand salariul superior celui minim pe economie? In acest caz, daca venitul mediu lunar estimat in declaratia 220 este inferior celei a salariul minim, baza de calcul a cotizatiilor ramane tot salariul minim?
- Termenul de depunere al declaratiilor 220 si 200 ramane tot 31 ianuarie?
Nu mai are legatura pentru plata contributiilor sociale, faptul ca mai aveti separat si un alt venit provenit din salariu.
Pentru a vedea detalii, cititi pe net instructiunile de completare ale d220 si d200 unde se dau detalii care sa va lamureasca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum fac sa cer la anaf recalcularea platilor anticipate pentru 2017? ContSters339305 ContSters339305 Am un PFA, in sistem real, deschis in iulie 2015. Anul acesta (2017), ANAF mi-a calculat, tot la trei luni, plati anticipate, dar pe baza venitului obtinut in ... (vezi toată discuția)
Pfa neplatitor de tva androceul1948 androceul1948 Buna ziua, PFA ,am contract de colaborare,ce declaratie depun la fisc,si ce impozite platesc ca angajat.Impozitul pe venit ,sanatate ,somaj sunt retinute la ... (vezi toată discuția)