Prietena mea locuieste in Germania din anul 1993 impreuna cu familia sa.Are cetatenie dubla :romana si germana.Anul trecut a venit mama sa in vizita si a trebuit sa faca o operatie la colon,avand acum anus contra naturii si diabet.In acest moment prietena mea are grija de mama sa in Germania si a renuntat la servici .Ar putea beneficia prietena mea de o remuneratie ca insotitor persoana bolnava daca este in Germania?Mama sa a locuit in Romania ,a lucrat in Romania,a platit cotizatiile la asigurarile sociale si pensii si a iesit la pensie tot in Romania.Prietena mea a lucrat din 1979 pana in 1993 in Romania ,dupa care a plecat in Germania.
Ea nu mai are pe nimeni aici din familie si nu poate sa o lase pe mama sa singura in Romania.Prietena mea are si ea familie si nu poate sa isi lase familia si sa vina sa stea in Romania cu mama sa .
Daca ar locui in Roamnia ar putea beneficia de prestatii sociale pentru insotitor persoana cu handicap.
Cum prietena dv locuieste in germania, nu poate benefizia de lg 448/2006 privind persoanele cu handicap.
Mama dansei insa, avand domiciliul in Romania este posibil sa poata fi incadrata in grad de handicap si/sau sa primeasca eventual si pensie de invaliditate (aceste 2 drepturi sunt diferite)
Da ,afectiunea mentionata de catre dvs este inclusa in lista ,astfel incat persoana in cauza,daca face dovada cu expertiza si documente medicale ,conform prevederilor in vigoare in Romania poate beneficia de asistent personal cu indemnizatie de insotitor (HG nr 610/1990)In cazul mentionat de catre dvs,
pentru a putea beneficia de insotitor +drepturi conexe,urmeza ca persoana in cauza sa fie expertizata de catre comisia de expertiza a persoanelor cu handicap pentru adulti.
Subliniez,prevederea legala mentionata este valabila numai pentru Romania.
Pentru a putea beneficia in Germania de asistent /insotitor,va revine obligatia sa contactati autoritatile competente,care sa acorde asistenta de specialitate.