avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1077 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... prescriptie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

prescriptie

buna seara,
Asociatia pretinde restante pe listele de plata din ianuarie 2005 pentru un apartament. A introdus o actiune pt. recuperarea lor in 2007 , actiune suspendata din cauza asociatiei si care a ramas in nelucrare un an dupa care s-a respins pt nelucrare. Mai poate cere asociatia sumele respective in instanta?
Proprietarul ap. in cauza a contestat in fiecare luna sumele la Asociatie si la primarie. Asociatia inca percepe penalizari pt acele sume din 2005 aceste penalizari ajungand sa fie de 2 ori mai mari decat restanta. De la respingerii actiunii pt dezinteresul reclamantei ( asociatiei) proprietariul a achitat sumele lunare la zi fara insa a achita restantele din 2005 pe care le contesta . Sfaturi?:O
Cel mai recent răspuns: Presedintele , utilizator 11:54, 7 Septembrie 2009
Trebuie sa remacam ca a inviat @proprietaru si o sa vedem minune de dialog cu @Presedintele.
Dar cum a revenit a si acuncat cu piatra , adica nu a dat nici un sfat asa cum s-a cerut, ci a criticat vehement raspunsurile altora.
Reuseste chiar sa se contrazica singur spunand ca
Sumele mai vechi de 3 ani sunt prescrise
fara sa spuna cine si cum le prescrie, anuleaza, cum se recupereaza, etc, ca apoi sa explice ca aceste sume trebiuesc anulate in instanta
cum poate comitetul sa anuleze penalizarile ? Acestea se pot anula doar in instanta..

Daca va ajuta va explic.
Comitetul poate constata ca acele sume sunt mai vechi de 3 ani, ca nu sunt sanse in instanta sa fie obtinute, ca in aceasta perioada nu are dovezi ca s-au facut notificari, somatii, actiuni in instanta care sa duca la incetarea , suspendarea prescriptiei, ca au decedat sau au plecat din asociatie fostii presedinti, administratori, cenzori, etc si... sa decida sau sa propuna in adunarea generala pentru a se hotara anularea penalizarilor.
Tot comitetul poate decide sa se actioneze in instanta cu dovezi, cu documente, etc. Instanta poate hotara plata intregii sume, anularea intregii sume, plata unei sume mai mici decat cea ceruta de asociatie in fuctie si de termene si perioada de prescriere.
Iar la intrebarile tendentioase si calomnioase adresate mie nu va mai raspund ca nu va pot ajuta cu nimic , nu aveti, nu puteti intelege , asta e.
Va doresc numai ganduri bune , daca aveti cu ce !
Ultima modificare: Joi, 3 Septembrie 2009
Adriantot, moderator
nici nu asteptam raspuns.dar iara gresiti
nici adunarea generala nu poate anula penalizarile..ci trebuie sa fie recuperate de la cel care a gresit.Astfel tot felul de administratori si presedinti,atunci cand nu le iese pasienta...si nu pot "beneficia de anumite sume...ii pacalesc pe ceilalti sa le anuleze
Este bine sa se plateasca pt greselile facute...pt ca ceilalti proprietari onesti ,sa plateasca suma exacta de pe liste.
multumesc.
Dupa cate se vede cu ochiul liber exista administratori si presedinti de bloc pe acest forum care nu admit in ruptul capului ca administratorii, cenzorii si presedintii de bloc fac greseli sau incalca legea.
Domnule adrian tot omul a platit ce a consumat dar refuza sa plateasca ceea ce asociatia nu poate dovedi cu acte ca ar fi consumat acesta fiind si motivul pentru care au lasat procesul suspendat ( pe care tot ei l-au intentat) pentru ca nu au acte.
Omul vrea sa stie daca in 2009 Asociatia mai poate cere sume din 2005 sume pe care nu le-au cerut in cei 3 ani dupa care orice suma se prescrie avand in vedere ca actiunea respinsa nu intrerupe prescriptia conform codului civil.
As fi recunoscator daca cei care raspund ( mai ales doamna elga 50 ) ar pleca de la " prezumtia de nevinovatie" si pentru proprietari asa cum o sustine pentru administratori, etc. Sunt si oameni onesti care nu vor sa se lase furati asa cum sunt si hoti si rau platnici. Omul nostru a platit si plateste luna de luna ceea ce consuma nu ceea ce pretinde asociatia si din aceasta cauza s-a ajuns aici.
Va multumesc tuturor
Nu zic ca omul e vinovat sau ca administratia are dreptate, dar acum vin eu si va intreb: daca nu s-a judecat procesul din cauza asociatiei care nu a prezentat ce acte trebuia prezentate, de ce locatarul cu pricina nu a dat asociatia in judecata ca sa-si lamureasca situatia cu aceste sume de care sta agatat si acum.
Eu nu stiu care e situatia reala, am citit ce ati scris Dv. si eu v-am raspuns ca daca pe chitante i s-a scris....nu mai repet...... deci mai direct spus ce nu s-a spus la judecatorie de catre un judecator ca e suma prescrisa, se cheama ca nu e prescrisa. Nu poate nimeni sa-si aroge calitatea de judecator si sa califice niste restante ca si prescrise, numai asa ...ca ne dam cu presupusul.
..................
Deci fara intentii belicoase, poate cu o unda de ironie, si nu adresate locatarului cu pricina, ci situatiei in sine.....
otto2007 a scris:


Domnule adrian tot omul a platit ce a consumat dar refuza sa plateasca ceea ce asociatia nu poate dovedi cu acte ca ar fi consumat acesta fiind si motivul pentru care au lasat procesul suspendat ( pe care tot ei l-au intentat) pentru ca nu au acte.
Omul vrea sa stie daca in 2009 Asociatia mai poate cere sume din 2005 sume pe care nu le-au cerut in cei 3 ani dupa care orice suma se prescrie avand in vedere ca actiunea respinsa nu intrerupe prescriptia conform codului civil.

Ar trebui sa se lamureasca pe cale amiabila situatia respectiva apeland la comitet, presedinte , cenzor care pot lua decizia de anulare a sumei sau pot propune adunarii generale sa hotarasca ce si cum vor face cu datoria respectiva.

Intr-un caz asemanator noi in 2008 am obtinut prin intermediul instantei sumele restante si penalizari de la un proprietar pentru perioada 1997- 2008. Undosar destul de gros cu acte doveditoare ale sumelor datorate , cu calcularea penalizarilor cu 5 procente diferite in aceasta perioada, cu dovezi de notificare , cu angajamente de plata, cu privilegiu imobiliar pe apartament, etc. Restantierul a sustinut si a cerut instantei sa constate ca o parte din sume sunt mai vechi de 3 ani, dar avand in vedere documentele de mai sus , instanta nu a mai discutat de prescriptie ci de intreruperea prescriptiei.
Dar fiecare caz este diferit . Incercati .
Ultima modificare: Joi, 3 Septembrie 2009
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Datorii intretinere geogeorge geogeorge buna ziua, am datorie la intretinere de prin 2009 la care s-au adaugat penalitati si acum as dori sa platesc.exista vreo posibilitate (fara sa chem in ... (vezi toată discuția)
Cum se plateste o datorie prescrisa? husseincudop husseincudop Sunt administrator de bloc. Avem un proprietar caruia i se prescrie o parte din datoria la intretinere,Am citit pe forum ca pur si simplu se sterge datoria din ... (vezi toată discuția)
Recuperare datorie prescrisa de instanta cocosioanalr cocosioanalr Buna seara, Va rog daca se poate sa ma ajute cineva in urm.problema, sunt administrator a unei Asociatii de proprietari pe care am preluat-o in oct 2011 ... (vezi toată discuția)