M_P a scris:
De ce fratii vitregi au drept pe o casa...
1. Dacă vă place să le ziceți vitregi, ziceți-le cum vreți.
Eu am evitat acest cuvânt, fiindcă nu povestesc din Ion Creangă - „Fata babei și fata moșneagului” :)
Eu scriu după Codul civil. (De altfel, situația din speță nici nu seamănă cu povestea).
Rudenia
firească este legătura bazată pe descendența unei persoane dintr-o altă persoană (= rudenia in linie dreaptă) sau pe faptul că mai multe persoane au
un ascendent comun (= rudenia în linie colaterală) - art. 405 Cod civil.
Spre deosebire de fata babei din povestea lui Creangă, care nu avea un ascendent comun cu fata moșneagului, fata bunicii din speta noastră are un ascendent comun (mama) cu sora ei după mamă (= surori =
rude de gradul 2 in linie colaterală) și un ascendent comun (tată) cu frații ei după tată (= frați =
rude de gradul 2 in linie colaterală).
Doi copii din aceeași mama = rude/frați
Doi copii din același tată = rude/frați
Vitreg = care nu este rudă.
2. Frații nu au „drept pe o casă”.
Frații (in lipsa descendenților) au drept de moștenire a surorii lor. (sau, mai exact, VOR avea, la vremea cand va pleca ea și dacă va pleca ea mai întâi...).
Ei vor moșteni, in cotele pe care le-am arătat mai sus, ceea ce se va (mai) găsi in patrimoniul surorii lor în clipa decesului acesteia. Deocamdată ea are o casă. Dacă o va mai avea sau nu, ne lăsăm surprinși (ar putea să o vândă, să o doneze etc). Si dacă o va mai avea în clipa morții, rămâne de văzut dacă nu cumva a lăsat-o prin testament cuiva (căci frații nu sunt moștenitori rezervatari).
Nu înțeleg de ce vă întoarceți la povestea ...de pe cand era bunica fată. A fost!
ACUM sora despre care vorbim este UNIC proprietar al acestei case, ca urmare a renunțării surorii ei la moștenirea mamei lor. Și, prin urmare, orice poveste de la Adam și Eva sau de mai încoace nu mai are nicio importantă.