avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire intre frati buni si vitregi
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire intre frati buni si vitregi

Buna ziua am o speta , e mai complicat , incerc sa explic.

Mama are o sora buna si inca 2 frati vitregi(acelasi tata, mame diferite).Eh aceasta sora buna a mostenit casa bunicii (mama a renuntat in favoarea ei) .
Bunica divortase de bunic care si-a facut alta familie de unde au rezultat alti 2 frati vitregi.Bunica ulterior divortului si-a construit o casa care are si ceva teren unde au crescut mama si sora ei
Ea ,sora mamei,nu s-a maritat a trait tot timpul singura, ciudata femeia .Acum 3-4 ani s-a imbolnavit de cancer si a impresionat-o pe mama astfel ca mama a ajutat o sa isi renoveze,consolideze
casa sa isi faca traiul mai confortabil, plus platit operatie,doctori,spagi etc , cam 17-20 mii de euro a bagat mama in casa acestei surori(nu cred ca are chitante ca nu a interesat o).
Femeia se pare ca are si probleme psihice are impresia ca mama si familia noastra vrea sa ii facem rau.Astfel ca nu mai vorbeste cu mama sau cu noi, desi noi nu am facut decat sa o ajutam.
Doctorii(ne am interesat discret) ne-au spus ca ar trebui dusa la psihiatrie dar...deasemenea si cancerul a revenit si pronosticul nu e favorabil.
Mama mi a zis ca nu are nici o pretentie de la acesta sora dupa ce i-a dat atatia bani si ca nu conteaza .Totusi eu cred ca mama ar trebui sa isi protejeze interesul.
Intrebarea mea daca acesta sora trece in nefiinta fara testament, mama mosteneste casa in intregime, macar sa isi recupereze investitia ei plus ca ea a renuntat initial la casa parinteasca ?
Mama si sora ei nu au fost apropiati cu fratii vitregi din partea tatalui.
In cazul in care nu exista testament vor avea acesti frati vitregi dreptul la aceasta proprietate ?
Nu cred ca o putem determina pe aceasta sora sa isi puna treburile in ordine din pacate, mai ales ca e bolnava psihic. Ce ar mai putea sa faca mama sa isi protejeze interesul ? Nu isi mai vorbesc acum .
Ultima modificare: Marți, 20 Decembrie 2016
dan_dare, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cris1971 , utilizator 09:48, 26 Decembrie 2016
M_P a scris:

De ce fratii vitregi au drept pe o casa...

1. Dacă vă place să le ziceți vitregi, ziceți-le cum vreți.
Eu am evitat acest cuvânt, fiindcă nu povestesc din Ion Creangă - „Fata babei și fata moșneagului” :)
Eu scriu după Codul civil. (De altfel, situația din speță nici nu seamănă cu povestea).

Rudenia firească este legătura bazată pe descendența unei persoane dintr-o altă persoană (= rudenia in linie dreaptă) sau pe faptul că mai multe persoane au un ascendent comun (= rudenia în linie colaterală) - art. 405 Cod civil.

Spre deosebire de fata babei din povestea lui Creangă, care nu avea un ascendent comun cu fata moșneagului, fata bunicii din speta noastră are un ascendent comun (mama) cu sora ei după mamă (= surori = rude de gradul 2 in linie colaterală) și un ascendent comun (tată) cu frații ei după tată (= frați = rude de gradul 2 in linie colaterală).

Doi copii din aceeași mama = rude/frați
Doi copii din același tată = rude/frați

Vitreg = care nu este rudă.

2. Frații nu au „drept pe o casă”.
Frații (in lipsa descendenților) au drept de moștenire a surorii lor. (sau, mai exact, VOR avea, la vremea cand va pleca ea și dacă va pleca ea mai întâi...).

Ei vor moșteni, in cotele pe care le-am arătat mai sus, ceea ce se va (mai) găsi in patrimoniul surorii lor în clipa decesului acesteia. Deocamdată ea are o casă. Dacă o va mai avea sau nu, ne lăsăm surprinși (ar putea să o vândă, să o doneze etc). Si dacă o va mai avea în clipa morții, rămâne de văzut dacă nu cumva a lăsat-o prin testament cuiva (căci frații nu sunt moștenitori rezervatari).

Nu înțeleg de ce vă întoarceți la povestea ...de pe cand era bunica fată. A fost!
ACUM sora despre care vorbim este UNIC proprietar al acestei case, ca urmare a renunțării surorii ei la moștenirea mamei lor. Și, prin urmare, orice poveste de la Adam și Eva sau de mai încoace nu mai are nicio importantă.

Ultima modificare: Luni, 26 Decembrie 2016
romascanu, moderator
Asa, acum m-am dumirit si eu, gresisem cu o generatie rationamentul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se împarte o moștenire a unei persoane care a avut și frați vitregi? Jozsa Jozsa A murit sora lui tata ,mai are doi frati morti si doi surori vitrege . Cum si cine sunt mostenitorii? (vezi toată discuția)
Grad de rudenie!! ce grad de rudenie este sora vitrega a mamei ... Tonyirl77 Tonyirl77 Grad de rudenie!! Ce grad de rudenie este sora vitrega a mamei cu mine legal? (vezi toată discuția)