Am o mare nelamurire. Vreau sa accesez finantari dar nu stiu cum sa interpretez definitia intreprinderilor legate, in cazul meu este vorba de mai multe firme la care suntem asociati si administratori eu si sotul meu. Fiecare firma are alt obiect de activitate. Faptul ca eu si sotul detinem toate partile sociale in cazul SRL sau in cazul SA, actiunile, si suntem si administratori, ne incadreaza sau nu in categoria intreprinderilor legate? Textul legii il cunosc doar ca nu stiu cum sa-l aplic concret in cazul meu, de aceea va solicit sprijinul.
Multumesc.
Ma bucur sa vad ca impartasim aceeasi opinie in ceea ce priveste intreprinderile legate. Esentialul in raspunsul dvs. cred ca ar fi (in mod concret) daca societatile in care cei doi asociati (sau mai multi) desfasoara obiecte de activitate care sunt pe aceeasi piata ori pe piete adiacente.
Prin extensie, inseamna ca daca unul dintre cei doi asociati(fiecare avand 50%) este asociat(majoritar sau minoritar) si in una sau mai multe firme care isi desfasoara activitatea sau o parte pe aceeasi piata relevanta ori pe piete adiacente, rezulta ca prima societate este partenera cu celelalte??
Avand in vedere ca daca cumulez toti angajatii de pe toate firmele depasesc nr. de 249 deci, ies din sfera IMM, inseamna ca pe o firma pe care am numai un angajat si cifra de afeceri de 2000 ron, pot( trebuie) sa cer finantari pentru intreprinderi mari. Asta reiese din ce spuneti dvs.
Din pacate pentru Dvs. (daca ati crezut altfel), DA! :((
Si eu daca as fi finantator as gandi global: orice investitor, oricat de mare, poate deschide o microintreprindere noua si sa solicite finantare, dar ar fi corect? Una este sa soliciti sprijin pentru a demara/extinde o afacere mica/mijlocie si alta e sa ceri ajutor sa devii din puternic in foarte puternic... ;)
Daca ati ajuns in categoria celor puternici, atunci sa nu va para rau!
Vestea buna e ca exista finantari si pentru ei: dezvoltare profesionala a personalului, introducere de tehnologii noi, protectia mediului, etc.
O întreprindere între care există oricare din raporturile descrise mai sus, prin intermediul unei persoane fizice sau al unui grup de persoane fizice care acţionează de comun acord, dacă îşi desfăşoară activitatea sau o parte din activitate pe aceeaşi piaţă relevantă sau pe pieţe adiacente (= acea piaţă a unui produs sau a unui serviciu situată direct în amonte ori în aval de piaţa respectivă).
Ma simt obligat sa contrazic ceea ce sustineti mai sus...
Daca legatura dintre societati se realizeaza prin intermediul asociatilor comuni, insa obiectele de activitate ale celor doua societati nu sunt pe piete adiacente, atunci nu vorbim de societati legate.
Ca sa dau un exmplu concret...daca 2 persoane sunt asociate in 2 societati, detinand impreuna majoritatea partilor sociale, dar prima dintre cele doua este o tipografie, iar cea de-a doua realizeaza confectii,cele doua nu sunt intreprinderi legate (afiliate).