avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 173 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cine plateste spitalizarea in cazul unui accident
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cine plateste spitalizarea in cazul unui accident

Am avut un accident rutier in drumul de la serviciu spre casa, nu eu am fost sofer, dar eu am fost cel care a avut probleme - o mana si un picior rupte, fractura coloana si coaste fisurate. Intrebarea mea este, ca daca nu am nici o pretentie de la sofer, cine plateste cheltuielile cu spitalizarea ? Stiind ca la ITM este declarat accident de munca, la primul spital la care am fost, declarat ca boala obisnuita, iar la cel de-al II-lea spital, accident rutier. Cum ar trebui procedat pentru a nu-i face rau nici soferului si sa nu imi vina sa platesc eu cheltuielile cu spitalizarea ?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:32, 29 Decembrie 2016
Cheltuielile de spitalizare se platesc de catre asiguratorul RCA al soferului vinovat de producerea accidentului.
Este posibil sa apara probleme cu asiguratorul daca initial ati declarat boala obisnuita si nu in urma producerii accidentului.
In urma comunicarii la ITM a evenimentului produs se face cercetarea si cu avizul ITM se poate inregistra ca AM de traseu, daca sunt indeplinite conditiile, respectiv daca evenimentul s-a produs pe traseul mentionat in fisa individuala de instruire ssm, in perioada de timp mentionata si daca mijlocul de transport a fost pus la dispozitie de catre angajator.
Daca este vorba de AM, drepturile victimelor sunt cele mentionate in Legea nr.346/ 2002 republicata in 2009, privind asigurarea obligatorie a firmelor pentru AM si BP
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Firmele cotizeaza lunar, obligatoriu la Fondul unic national pentru AM si BP de unde se platesc prin Casa judeteana de pensii, drepturile mentionate.
Daca evenimentul va fi declarat AM de traseu, codul de pe certificatele medicale primite ca boala se vor schimba in cod de AM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de munca almasanaurelian almasanaurelian buna ziua,sotia mea a avut accident auto in timp ce era dusa acasa de la munca de un angajat din personalul de conducere de la firma unde lucreaza.a fost ... (vezi toată discuția)
Accident munca Costy15 Costy15 Sunt sofer de tir,si in cursul zilei de vineri am descarcat camionul la o firma in germania ,in timpul descarcari am alunecat din remorca am cazut si am ... (vezi toată discuția)
Accident la locul de munca Olesea2018 Olesea2018 In timp ce plecam seara de la locul de munca (lucrez educatoare la gradinitza) am lunecat pe ghetushul de pe teritoriu si miam fracturat miina la cot avind ... (vezi toată discuția)