avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu crestere copil

Buna ziua,

Va rog sa-mi oferiti si mie detalii despre dreptul la concediu pentru crestere copil pana la varsta de doi ani, respectiv mama beneficiaza de acest drept, dar din perioada totala de 24 luni o luna beneficiaza tatal daca indeplineste cumulativ stagiul de cotizare de 12 luni ? Tatal n-a facut nici-o cerere in acest sens, respectiv mama beneficiaza c-o luna mai putin de aceasta indemnizatie? Se mai pune problema de incetarea suspendarii contractului de munca care nu se mai face la împlinirea varstei de 2 ani ? Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: marcucarolina , utilizator 15:21, 29 Decembrie 2016
1. Daca tatal copilului indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei pentru CCC, solicita sau nu acordarea acesteia, atunci durata CCC pentru mama se reduce cu o luna.

Daca tatal copilului nu indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei pentru CCC, atunci durata CCC pentru mama nu se reduce cu o luna.

2. OUG 111/2010
art.11
Dreptul la concediul pentru creşterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc începând cu data de 1 martie 2012, precum şi celor aflate în situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2), începând cu această dată, în situaţia în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:
a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) în situaţia în care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. b), persoana care a solicitat iniţial concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului poate opta pentru concediu fără plată sau, după caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.

3. Se va opera incetarea suspendarii cu o luna de zile mai devreme daca tatal copilului intra in CCC.
Buna dimineata,

Daca tatal n-a optat si indeplineste conditii(si nu doreste) cum procedez cu incetarea suspendarii contract de munca mama.Astept sa implineasca copilul varsta de 2 ani sau trebuie s-o fac mai devreme c-o luna.
Va multumesc !
Incetarea suspendarii va avea loc cu o luna mai devreme de a implini copilul varsta de 2 ani.
Buna dimineata,
Cum trebuie sa procedez in situatia in care eram obligata sa incetez suspendarea pe data de 22 dec.dar n-am efectuat-o si nici n-am transmis-o prin revisal.(copilul implineste luna viitoare varsta de doi ani).
Va multumesc !
Ii incetati suspendarea c.i.m. cu data de 22.12.2016 si o transmiteti in revisal in termen de maximum 20 de zile lucrătoare de la data încetării suspendării.

Alte discuții în legătură

Incetare primire indemnizatie crestere copil hudulineugenia hudulineugenia buna ziua! in data de 24 dec 2015 nepotul meu implineste 2 ani, cu cat timp inainte trebuie sa mearga mama sa anunte la primarie incetarea primirii ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil daniela-claudia daniela-claudia va rog sa-mi spuneti care este actul normativ care reglementeaza concediul pentru ingrijirea copilului. De asemenea as vrea sa stiu daca beneficiaza mama ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru cresterea copilului - tatal este obligat sa intre in ccc pe o perioada de cel putin o luna? gordius gordius Fiica mea incepand cu 4 febr.2012 este in concediu pt.cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului . Conf.art.11 sotul ei, care ... (vezi toată discuția)