avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... incetare primire indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

incetare primire indemnizatie crestere copil

buna ziua! in data de 24 dec 2015 nepotul meu implineste 2 ani, cu cat timp inainte trebuie sa mearga mama sa anunte la primarie incetarea primirii indemnizatiei pt. crestere copil si cu ce documente? cand trebuie sa inainteze catre angajator cererea pt.incetarea suspendarii concediului pt. cresterea copilului? va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:06, 10 Noiembrie 2015
Daca tatal copilului indeplineste conditiile prevazute de lege pentru acordarea indemnizatiei pentru CCC, atunci durata CCC pentru mama se reduce cu o luna.
In speta, mama va reveni la munca incepand cu data de 25.11.2015.

Daca tatal copilului nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru acordarea indemnizatiei pentru CCC, atunci durata CCC pentru mama nu se mai reduce cu o luna.
In speta, mama va reveni efectiv la munca incepand cu data de 28.12.2015.

Cererea pentru incetarea suspendarii c.i.m., respectiv de reluare a activitatii poate fi facuta si cu cateva zile inainte de data de 24.11.2015, respectiv 24.12.2015.
Tatal indeplineste conditiile prevazute de lege dar nu doreste sa stea cu copilul o luna acasa, atunci poate sa stea mama? sau este obligatoriu sa revina la munca cu o luna mai devreme de data nasterii copilului ?
Chiar daca tatal nu este obligat sa intre in CCC, totusi, in acest caz, mama va reveni la munca incepand cu data de 25.11.2015.
1. Daca mama nu vrea sa reia activitatea imediat poate solicita o luna de concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 6
(1) Dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art.2 alin.(1) lit. a) (n.m. adica CCC pana la varsta de 1 an) au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.

(2) Cererea pentru acordarea concediului fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune si se inregistreaza la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului.

3. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 34.
(1) Persoanele îndreptãţite care se aflã în concediul fãrã platã prevãzut la art. 6 alin. (1) din ordonanţa de urgenţã au obligaţia sã comunice în scris agenţiei teritoriale aceastã opţiune, pentru a se putea plãti contribuţia individualã de asigurãri sociale de sãnãtate prevãzutã la art. 33 alin.(1).

(2) Comunicarea va fi însoţitã în mod obligatoriu de adeverinţa de la angajator cã persoana se aflã în concediu fãrã platã
sau, dupã caz, de declaraţia pe propria rãspundere cã nu realizeazã venituri supuse impozitului, precum şi de orice alte documente solicitate de agenţia teritorialã.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil marcucarolina marcucarolina Buna ziua, Va rog sa-mi oferiti si mie detalii despre dreptul la concediu pentru crestere copil pana la varsta de doi ani, respectiv mama beneficiaza ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil daniela-claudia daniela-claudia va rog sa-mi spuneti care este actul normativ care reglementeaza concediul pentru ingrijirea copilului. De asemenea as vrea sa stiu daca beneficiaza mama ... (vezi toată discuția)
Relatii de munca,iesirea din post natal nicolaegianni nicolaegianni Buna ziua.Sotia mea a nascut pe data de 19 august 2014 si a optat sa stea un singur an pentru cresterea copilului.Va rog sa mi spuneti cum se procedeaza?cand ... (vezi toată discuția)