avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Proprietarul pretinde chirie unui membru al familiei - ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Proprietarul pretinde chirie unui membru al familiei - legalitate, solutii

Sunt fiul proprietarului, ruda de gradul I. Acesta imi pretinde suma de 500 lei lunar , reprezentand o suma pentru ocuparea unei camere, respectiv sufrageria, fara un cadru legal, fara contract inchiriere, fara sa faca dovada ca din acei bani imi plateste partea mea din intretinere si utilitati, desi sunt colocatar si este vorba de spatiu comun. Si fara sa declare acest venit incasat de la mine la ANAF. Ca asa mi s-a spus, ca are aceasta obligatie. Eu am convenit sa imi platesc doar partea mea din intretinerea de 300 de lei si cota parte din fiecare factura(electricitate, gaz, apa, cablu TV). Nici nu vrea sa auda si ma ameninta ca ma va evacua cu politia.Vreau doar sa stiu daca este un abuz sau nu. Si mai vreau sa stiu in ce conditii ma poate evacua de unul singur sau impreuna cu aceste autoritati. Multumesc mult de tot si astept raspuns. MARIAN
Si am uitat sa mai mentionez un lucru: eu mi-am pierdut buletinul, nu mai am decat o copie a carei perioada de valabilitate expira in primavara anului 2017. Si as dori dupa aceea sa imi fac un buletin nou, nu provizoriu, ci permanent. Si ma ameninta, desi locuiesc la aceeasi adresa cu el, ca fara acordul sau, nu mai reusesc sa imi fac un buletin nou permanent, in conditiile in care refuza sa mai vina la evidenta populatiei cu contractul de proprietate al casei si sa ma mai ia in spatiu. Ce as putea face in acest sens ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Decembrie 2016
gi-jane2, moderator
Lucrez, sunt major, dar nu am un venit constant. E fluctuant, 600-700-800 pe luna. Eu convenisem cu el sa ii platesc cota mea de intretinere si facturi constant, luna de luna, pentru suma de 250 lei. Si cu mancarea ma descurc, nu-i problema.
Dar nici asa nu vrea, are in continuare pretentii abuzive si nelegale(ca nici el nu respecta legea, nu putem face ce dorim, ca nu e nimeni Dumnezeu.) Aici apare si vorbim de situatia de abuz. Un avocat mi-a spus sa invoc abuzul dreptului de proprietate pe care il comite, prin care imi aduce atingere direct si sa fac plangere penala. Astept o parere pertinenta. Multumesc mult.

Plus ca nu accepta faptul ca multe din lucrurile mele, desi este casa lui, sunt ale mele. Sustine ca sunt tot ale lui. Mi-a aruncat foarte multe din ele, pe motiv ca este casa lui. Pai asta nu tot abuz de proprietate este, fapta penala, prin care mi-a creat un prejudiciu material si moral? Sau sa inteleg ca daca este proprietar, este scutit chiar si de a fi tras la raspundere pentru orice fapta facuta?
Multumesc frumos.
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Decembrie 2016
gi-jane2, moderator
are in continuare pretentii abuzive si nelegale

care sunt alea ?
Un avocat mi-a spus sa invoc abuzul dreptului de proprietate pe care il comite, prin care imi aduce atingere direct si sa fac plangere penala.

sa va ajute el cu plangerea si cu ce va zice el sa invocati, eu sunt tare curioasa ce iese.

nu accepta faptul ca multe din lucrurile mele, desi este casa lui, sunt ale mele. Sustine ca sunt tot ale lui.

ce bunuri ? banuiesc ca puteti dovedi ca sunt ale dvs, aveti acte.

Mi-a aruncat foarte multe din ele, pe motiv ca este casa lui.

Pentru asta , ii puteti cere despagubiri.
Conform articolului 499 din noul Cod civil intitulat „Obligaţia de întreţinere”
(1) Tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.
(2) Dacă minorul are un venit propriu care nu este îndestulător, părinţii au obligaţia de a-i asigura condiţiile necesare pentru creşterea, educarea şi pregătirea sa profesională.
(3) Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.

Din ce inteleg din mesajul dvs, sunteti major si ati terminat studiile. In acest caz tatal dvs. nu mai are nici o obligatie legala in sensul intretinerii dvs. Drept urmare, cei 500 de lei pe care ii platiti lunar nu trebuie considerati chirie ci contravaloarea unor cheltuieli minime de intretinere.
Nu vreau sa par moralist dar cel mai bine ar fi sa bagati picioarele in apa rece si sa constatati ca nu veti mai gasi in tara asta un pret mai bun (chirie + hrana). Drept urmare mai bine acceptati situatia si incercati sa va asezati treburile astfel incat sa va puteti - in timp - intretine singur.
Legat de cartea de identitate, tatal dvs nu are o obligatie legala de a va lua in spatiu. Totusi, sunt convins ca daca discutati rational si ii prezentati argumente de genul ca nu va angajeaza nimeni fara carte de identitate il veti convinge sa faca acest gest care nu il costa si nu il obliga la nimic.
Eu , in locul dvs , as incerca sa ajung la o intelegere cu tatal dvs deoarece cea mai mare problema pe care o aveti nu e ca va cere bani pentru intretinere / chirie ci faptul ca din primavara lui 2017 o sa ramaneti fara buletin , implicit fara domiciliu !
1.Daca aveti peste 18 ani si nu va continuati studiile nu mai este obligatia parintelui de intretinere .
Pana la 18 ani e obligatia parintilor sa asigure masa,casa .Dupa ,daca descendentul nu e la studii parinti sunt absolviti de orice obligatie si deveniti egal cu parinti . Egalitate la drepturi si la obligatii.
In cazul de fata obligatia e sa contribuiti la cheltuielile de intretinere cu suma stabilita .
Cine va spala hainele? Numai factura la gaze pt 2...3 camere se ridica la 300lei pe luna de iarna .
Cautati o chirie in alta parte .O camera ,sa vi cand si cu cine vrei .
2.Pt eliberarea CI nu are obligatia sa va ia in spatiu (cu sau fara chirie) .
Antevorbitorul a mentionat aspectul cu CI ,atunci in orice moment poate chema politia si va evacueazasi ;daca comentati sau va legati cu lant de calorifer ei au numarul de la mascati.
Oricum ,nici prelungire nu o sa mai vedeti daca va reclama .

Alte discuții în legătură

Evacuare copil minor pendre pendre Evacuare copil 27 de ani. Sant divortat in primul casatorie am 2 copil la care trebue sa platesc pensie alimentara. Mam recasatorit sotia actuala are un ... (vezi toată discuția)
Drepturi și îndatoriri pentru un adolescent de 22 de ani Ink5025 Ink5025 Bună ziua! Exista următoarea situație…… eu sunt unicul nepot, ambii bunici sunt decedați, in viață sunt tatăl meu și eu. Ce drepturi si ... (vezi toată discuția)
Poate tatal meu sa ma alunge din casa impreuna cu sotia si doi copii minori in 24 ore? Romik1976 Romik1976 Buna ziua!Locuiesc impreuna cu sotia si doi copii minori impreuna cu tatal meu vaduv.Acesta nu participa la cheltuielile de intretinere a imobilului al carei ... (vezi toată discuția)