avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... mai trebuie platita caldura la comun dupa debransare?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

mai trebuie platita caldura la comun dupa debransare?

O cunostiinta are centrala de apartament in un bloc de 20 apartamente in care 10 apartamente au centrala iar celalalte 10 nu au sunt respectiv pe termoficare.
Cei cu centrala sunt exact pe doua coloane integrale.
Pentru reechilibrarea sistemul de distributie a agentului termic sa facut taierea agentului termic pentru cele 2 coloane de la subsol,iar aceasta cunostiinta a crezut ca nu vor mai plati nimic pentru termoficare dar totusi plateste lunar 30-40 lei catre termoficare.
Administratorul i-a spus ca acele sume de bani 30-40 lei lunar sunt pentru caldura de la subsol plus pe scara (desi pe scara nu prea sunt calorifere ).
Este legal asa sau persoanele debransate nemaitrecand teava de la termoficare prin apartamentele lor nu mai trebuie sa plateasca nimica catre termoficare ?
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 08:46, 4 Ianuarie 2017
Pe scara "sunt" sau "nu prea sunt" calorifere? Oricum pentru spatiile cpmune trebuie sa plateasca chiar daca sunt in subsol.
Va multumesc frumos pentru raspuns deci practic cei debransati trebuie sa achite o diferenta pentru spatiile comune,chiar daca nu mai trece nicio teava cu caldura de la termoficare pe la ei prin casa .
Imi puteti spune conform carei legi?
Va multumesc!
Legea 230/2007 a asociatiilor de proprietari.
Fie ca sunt sau nu debransati toti proprietarii trebuie sa contribuie la plata cheltuielilor pentru partile comune.
De exemplu proprietarii de la parter nu folosesc liftul dar contribuie la reparatii asa cum contribuie si pentru terasa.
Partile comune sunt proprietatea fiecarui proprietar proportional cu cota parte indiviza iar fiecare proprietar este obligat sa isi intretina si repare proprietatea, atat cea individuala cat si cea din CPI (care apare si in actul de proprietate)..
Cotele de intretinere sunt constituite din consumuri parti comune si consumuri individuale
Chiar daca ,cunostiinta dv a inteles sa isi imbunatateasca confortul termic din apartament,a renuntat la sistemul centralizat,chiar daca a fost dezafectata instalatia verticala ,are obligatia sa contribuie la achitare cote comune
Doamna,
Ce trebuie sa inteleaga fiecare proprietar, aflat in situatia descrisa de dvs. :
- identificarea partilor comune si stabilirea acelui parametru in baza caruia se calculeaza valoarea sumelor repartizate - este vorba de SET-ul acestora;
- dupa identificarea partilor comune, se va stabili care este ponderea repartizarilor pentru fiecare proprietar, in mod sigur proprietarii cu CT - care ziceti ca sunt pe doua coloane verticale deconectate din subsol; acest lucru va face ca valoarea sumelor repartizata acestor apartamente sa fie mult mai mica - rezultata din neincalzirea tevilor verticale care va tranziteaza locuintele.
Asadar, spuneti-ne daca acum, valoarea incalzirii pentru partile comune este aceeasi pentru acelasi tip de apartament in tot blocul. In mod normal, aceasta valoare trebuie sa fie diferita, adica mai mica cu aprox. 40-50% fata de apartamentele bransate,
Sa fie mai clar, partile comune incalzite sunt:
- conductele de la subsol - costuri ce vor fi repartizate tuturor proprietarilor, proportional cu sup. utila a locuintelor;
- conducte si caloriferele de pe casa scarii, boxe, uscatoare - repartizarea costurilor se face ca mai sus;
- coloane/tevi interioare, repartizarea costurilor se va face fiecarui proprietar care are asemenea coloane verticale, proportional cu SET-ul acestora;
Concluzie:
Ca sa nu mai fie discutii, as. prop. trebuie sa faca o inventariere a intregii instalatii de incalzire (aceasta operatiune trebuie efectuata de catre o firma specializata), iar rezultatele sa fie folosite de as. prop. in vederea intocmirii unui regulament intern pentru ca administratorul sa poata face in mod corect repartizarea costurilor cu incalzirea, pe lista de plata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce se intampla cu conductele de distributie si conducte de incalzire la inventarierea caloriferelor? Marica_sz Marica_sz Buna ziua, Am studiat subiectele despre inventarierea caloriferelor din bloc, dar din pacate nu a reiesit cum ramane cu conductele. La noi au inventariat ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura la apartamente debransate din subsol ioanacioploiu ioanacioploiu doresc sa ma ajutati sa gasesc o rezolvare la urmatoarea problema: la asociatia noastra avem pe scara 10 apartamente 5 pe o coloana si 5 pe alta coloana. Una ... (vezi toată discuția)
Incheiere contracte individuale cu dalkia termoservice george2104 george2104 Buna ziua, Suntem o scara care are o majoritate de 70% din apartamente decuplate de la termoficare. Cei 30% ramasi ne obliga prin contractul colectiv sa ... (vezi toată discuția)