avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce se intampla cu conductele de distributie si ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce se intampla cu conductele de distributie si conducte de incalzire la inventarierea caloriferelor?

Buna ziua,
Am studiat subiectele despre inventarierea caloriferelor din bloc, dar din pacate nu a reiesit cum ramane cu conductele. La noi au inventariat corpurile de calorifere, au calculat ""suprafata echivalenta termic"" (SET). La acest calcul au fost luate in calcul corpurile de calorifere din proiect si corpurile de calorifere existente in prezent la inventariere. Precizez ca atat conductele de distributie, cat si cele de incalzire erau considerate inexistente. Mentionez ca in scara sunt apartamente de 1-2-3-4 camere. Sunt apartamente care sunt debransate, care la randul lor si ei au schimbat caloriferele, cu calorifere mai mari.
Ma intorc la intrebarea mea din titlu: La suprafata echivalenta termic trebuiesc calculate si conductele sau numai strict corpurile de calorifere.
In ordinul 343 stiu ca se calculeaza si conductele,dar acest lucru am inteles ca este valabil in cazul montarii repartitoarelor. Noi nu vrem sa montam repartitoare , dar vrem sa se plateasca incalzirea conform suprafetelor radiante si nu conform suprafetelor utile a apartamentelor.
Multumesc anticipat pentru un raspuns corect.
Cel mai recent răspuns: Marica_sz , utilizator 07:41, 12 Noiembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca nu aveti montate repartitoare de costuri pentu costurile cu incalzirea, nu are sens sa mai calculati SET-uri si alte cele, repartizarea costurilor cu incalzirea facandu-se la suprafata utila a apartamentelor (daca nu s-au schimbat caloriferele si sunt doar cele din proiectare).
Din cate am inteles, daca aveti si apartamente care s-au debransat, adica au adoptat un alt sistem de incalzire - centrale de apartament, atunci este necesara inventariate toate suprafetele care degaja caldura, adica calorifere si tevi vericale si orizontale.
Inventarierea SET-urilor se va face, inclusiv a celor de pe casa scarii, a celor din incaperi/boxe (daca aveti), inclusiv a celor de la subsol.
Izolarea acestora duce la diminuarea pierderilor, adica factura va fi mai mica.
Operatiunea de inventariere poate fi comandata la furnizorul dvs. de energie termica sau chiar la o firma specializata de calcul a repartizarii costurilor prin repartitoare de costuri - vedeti care firma pretinde cele mai mici costuri. Apoi, pe masura ce proprietarii de debranseaza in vederea montarii de centrale termice de apartament, SET-ul trebuie recalculat.
Situatia SET-urilor va trebui sa fie facuta pe fiecare apartament, astfel:
- SET calorifere;
- SET tevi verticale + orizontale din apartament;
- SET tevi subsol;
Calculele sa rezulte in procente.
In cazul in care tevile sunt izolate, specialistii vor determina gradul de diminuare a SET-ului.
Daca aveti apartamente nedebransate de la sistemul centralizat de incalzire, dar proprietarii si-au schimbat caloriferele cu altele mai mari, atunci trebuie sa hotarati modificarea suprafetei utile, in sensul maririi acesteea, dupa formula agreeata de Lege, in asa fel incat acelor proprietari sa li se repartizeeze costuri mai mari (adica corespunzator noii sup. utile).
Asadar, observati ca aceasta calculare a SET-ului total, nu este chiar o joaca de copil.
As vrea sa va atrag atentia ca repartizarea costurilor cu incalzirea nu s-a facut niciodata proportional cu suprafata radianta ( a fost o incercare, dar s-a renuntat imediat ), deoarece, din proiectare, apartamentelor de la parter si de ultimul nivel li s-au montat calorifere mai mari. La fel s-a procedat cu apartamentele amplasate la Nord sau pe colt. Va inchipuiti de ce? Pentru a avea un confort termic apropiat de apartamentele situate in mijlocul blocului.
Succes!
Cam asa m-am gandit si eu, dar nu am fost sustinuta nici de Termoficare, nici de Primarie. Am primit raspuns ca, calculele care de fapt sunt cele indicati si de dv., sunt valabile numai in cazul montarii repartitoarelor. In calculele noastre 16% sunt conductele verticale din SET inventar, dar nici aceasta suma nu a fost lasat sa fie adaugat la SET calculat pt. fiecare apartament in parte.
Astfel toate SETconducte, SET comun din scara, pierderile din pivnite....sunt impartite proportional cu SET inventariate strict a elementelor de calorifere din fiecare apartament.
Sunt dezavantajate nedrept apartamentele cu 1 si 2 camere si etajul 10 unde locuiesc si eu.
Domnul Grecu, multumesc pentru raspuns, care m-a linistit. Raspunsul dv arata ca s-ar putea face si o impartire mai corecta cu putina bunavointa, ceea ce in cazul nostru nu exista.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca stau etajul 4, iar caldura e in sistem pausal am ceva reduceri? liv1u liv1u Am o problema si administratorul nu ma poate lamurii, v-as fi recunoscator daca m-ati putea lamurii in urmatoarea problema: - am renuntat la repartitoare si ... (vezi toată discuția)
Suprafata radianta in bloc marin1ian marin1ian Cat trebuie sa fie suprafata radianta (calorifere) la un apartament de 50m2? Cine sau care este autoritatea care poate sa calculeze aceasta suprafata,tinand ... (vezi toată discuția)
Repartizarea consumurilor de energie termicã între consumatorii din imobilele de tip condominiu horasg horasg Buna ziua. Stau intr-un apartament cu trei camere, al unui bloc cu 5 scari si 4 etaje. In bloc nu exista repartitoare. Eu si inca 40 (din cele 100 ... (vezi toată discuția)