Avem un locatar care nefiind membru a asociatiei de proprietari, refuza sa plateasca contributia la fondul de reparatii si fondul de reabilitare. Conform legii 23o/2oo7 si hotararii Adunarii Generale vrem sa incepem procedurile de recuperare pe cale judecatoreasca. Locatarul a primit deja 2 instiintari referitor la restante si penalizari, dar spune ca un avocat i-a recomandat sa nu platesca nimic catre asociatie,ca nici o lege nu-l obliga....
Problema este urmatoare: apartamentul nu este intabulat si este pe numele de fata a mamei persoanei care locuieste si in prezent in apartament, acesta fiind singurul mostenitor, proprietara apartamentului fiind decedata.
Am inteles de la cineva cu cazuri asemanatoare ca la proces ni se va cere sa demonstram pe numelem cui este apartamentul respectiv,sau faptul ca locatarul este mostenitorul legal a defunctei,pentru care trebuie sa aducem si 2 martori, apartamentul fiind pe numele de fata a proprietarei decedata,altfel avem sanse slabe sa castigam procesul...
Ce este de facut in acest caz ca sa castigam procesul si sa recuperam restantele?...Ca martor nimeni nu vrea sa se implice ca sa nu aiba conflicte ulterioare cu locatarul respectiv.
Va multumesc!
Nici nu deschide usa la nimeni,mai ales unui reprezentat a asociatiei...Nici instiintarea despre restante nu a ridicat-o de la posta...Deci nici copie dupa certificatul de deces etc. nu o sa ne dea....si nici nu vrea sa plateasca nimic spunand ca nu este membru de asociatie,si ca asa i-a recomandat un avocat...
Daca exista posibilitatea tehnica opriti orice utilitate catre acest apartament. Sigur ca e bine sa incercati cateva din ceea ce s-a sugerat mai sus. Privilegiu, instanta...
Ce treaba aveti dvs cu locatarul ? Daca creanta intruneste cele 3 conditii ( certa, lichida si exigibila ) si acumuleaza o intarziere mai mare de 45 de zile , atunci se poate solicita incuviintarea executarii silite a creantei respective . Solicitarea se va face pentru apartamentul de la adresa respectiva , pe numele defunctei ( actualului proprietar ) iar pentru executare urmand a fi numit, în condiţiile legii, un curator al succesiunii ori, după caz, un curator special pentru executare ( asta in situatia in care moştenirea nu a fost acceptată de către cei chemaţi la moştenire ) .
Interesante zicerile dumneavoastra!
Daca ne explicati si de unde ati preluat aceste ideii, ramanem datori. Ati usura munca multor oameni.
Legea 230/2007 prevede posibilitatea actionarii in judecata dupa minim 90 de zile de intaziere. Apoi pana la executarea silita e multa paine de mancat, trecand prin procese, obtinerea hotararii definitive... Si chiar cu hotararea definitiva, executorul nu poate trece la executare decat dupa incuviintarea executarii de catre alta instanta... Si toata aceasta procedura se aplica in conditiile in care proprieatrul restantier este in viata si ai cu cine sa te judeci. Ori in situatia cand proprieatrul a decedat, cand nu se stiu urmarii, mostenitorii (cu acte nu cu vorbe), eu cred ca misiunea de a executa este mult mai complicata si greoaie.
Oricum noi aici invatam unii de la altii in permanenta. Asa ca, va rog, daca stiti mai multe, daca sunt alte cai legale de a rezolva o problema ca acea prezentata aici, va rog sa ne spuneti.
Multumesc!
Este vorba de o măsura inclusă în Legea nr. 225/2016 pentru modificarea și completarea Legii serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006, care a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 942 din 23 noiembrie 2016 și a intrat în vigoare pe 26 noiembrie.
În esență, noile prevederi stabilesc că „factura emisă pentru serviciile de utilități publice constituie titlu executoriu”, fiind vorba, printre altele, de serviciile de alimentare cu apă, cu căldură, de canalizare și de salubrizare. Astfel, persoanele care nu-și achită la timp facturile pentru aceste servicii pot fi executate silit fără să mai fie necesară acționarea lor în justiție.