avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... beneficii angajare somera
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

beneficii angajare somera

Buna ziua,

As vrea sa stiu ce beneficii, facilitate etc. exista pentru angajarea unei persoane aflate in somaj, cu varsta de 48 de ani.
Persoana este in somaj platit deocamdata, si nu are studii superioare, nu este intretinator unic de familie si nu are vreu statut special.
Ma intereseaza beneficiile eventuale si pentru firma care o angajeaza, si pentru persoana insasi, daca exista.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:41, 3 Ianuarie 2017
Legea 76/2002
art.72
(1) Persoanele prevăzute la art. 17 alin. (1), cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj, potrivit legii, şi care se angajează cu normă întreagă, conform prevederilor legale în vigoare, şi, ca urmare a angajării, le încetează plata indemnizaţiei de şomaj, beneficiază, din momentul angajării până la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptăţite să primească indemnizaţia de şomaj, de o sumă lunară, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, stabilită şi, după caz, reactualizată conform legii.
.......


art.85
(1) Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani, şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, şomeri de lungă durată sau tineri NEET primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 900 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.
......
(4) Angajatorii care încetează raporturile de muncă sau de serviciu ale persoanelor prevăzute la alin. (1) şi (2) anterior termenului de 18 luni sunt obligaţi să restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sumele încasate pentru fiecare persoană pentru care a încetat raportul de muncă sau de serviciu anterior termenului menţionat, plus dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, dacă încetarea acestora a avut loc din motivele prevăzute la art. 83 alin. (2).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare persoane de peste 55 ani Vladu12 Vladu12 Daca angajez o persoana de peste 55 ani care a terminat somajul primesc facilitati de la stat ? (vezi toată discuția)
Angajare PETRUPOMPILIU PETRUPOMPILIU Sunt somer. As dori sa ma angajez la o firma la care am mai lucrat in ultimi doi ani ,pot? ce facilitatii am? (vezi toată discuția)
De ce beneficiaza un angajator cand angajeaza o persoana luata din somaj? Catalina91 Catalina91 Sotul meu a fost luat din somaj de ce beneficiaza angajatorul din partea statului si de ce beneficiaza sotul meu? Poate angajatorul sa incheie contractul ... (vezi toată discuția)