avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Refuz de plată a pensiei alimentare în lipsa unui ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Refuz de plată a pensiei alimentare în lipsa unui act din partea instanței sau executorului judecătoresc pentru înființarea popririi pe pensie(pensionare la împlinirea vârstei), pentru continuarea plății pensiei alimentare pentru minor în vârstă de 17 ani

Bună ziua,
Tatăl minorului în vârstă de 17 ani, s-a pensionat, moment din care nu am mai primit pensia de întreținere pentru minor și nici nu am fost anunțată. Am trimis o adresă către Casa de Pensii a ministerului respectiv și mi s-a răspuns că unitatea dumnealor nu a fost investită de către instanță cu calitatea de terț poprit conform art.781 și următoarele din Noul Cod de Procedură Civilă. Mi s-a scris că trebuie să mă adresez instanței sau unui executor judecătoresc în vederea emiterii unui act în conformitate cu art.781 și următoarele din Noul Cod de Procedură Civilă și în care să se menționeze datele de identificare ale debitorului (adresa, CNP, nr. deciziei de pensionare).
Menționez că Hotărârea de divorț este definitivă și irevocabilă, este pronunțată în anul 2000 și prevede custodia totală pentru mamă și că obligă pe pârât să plătească reclamantei cu titlu de întreținere în beneficiul minorului 25% din veniturile pe care pârâtul (tatăl) îl realizează. Menționez că nu mai am nicio legătură cu tatăl minorului pentru a solicita de la acesta date privind adresa, CNP și decizia de pensionare.
De asemenea, art.781 din NCPC se referă la urmărirea mobiliară din câte am citit eu. Menționez că din septembrie, deci de 4 luni nu a mai fost plătită pensia alimentară.
Ce mă sfătuiți să fac?
Vă mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: adrianacarp , utilizator 08:56, 11 Ianuarie 2017
Vă mulțumesc mult pentru amabilitatea de a-mi răspunde! Intenționam să trimit și Casei de Pensii un răspuns prin care să le pun în vedere și Art.785 NCPC, în speranța că s-ar fi rezolvat totul astfel, dar cred că e o pierdere de timp. Voi merge în instanță și voi face și o plângere penală.
Eu zic ca primul lucru pe care ar trebui sa-l faceti este sa mergeti la un executor, el va rezolva problema. Cu plangerea penala nu vad ce ati rezolva, probabil tatal nici nu stie avand in vedere ca de atatia ani ii era retinuta de angajator, va motiva ca n-a stiut deci nu din rea vointa n-a platit, plangerea se va clasa iar d-voastra va veti trezi ca ati umblat degeaba pe la Politie sa dati declaratii.
Plângerea penală nu va produce nici un efect, și veți rămâne numai cu timpul pierdut.
Tata nu a săvârșit până în prezent abandon de familie, atâta vreme cât este valabilă în cazul lui vechea lege, și deci nu are în sarcina lui distribuirea pensiei copilului direct din buzunar.
Canalizați-vă energia pe rezolvarea problemei cu Casa de Pensii, sau contactați-l pe tată să încercați o înțelegere cu el, în sensul să vă plătească el direct din mână cum se procedează în noua lege.
Vă mulțumesc mult pentru răspuns!
Am fost deja la un executor și mi-a spus că va trebui ca în fiecare lună să facă procedura pentru instituirea popririi, deci în fiecare lună debitorul va plăti, pe lângă pensie alimentară, comisionul executorului judecătoresc. De asemenea, eu va trebui să avansez niște bani pentru demararea procedurii. Executorul m-a sfătuit să fac plângere penală la Procuratură și situația se va rezolva și nu va avea nici debitorul de suferit dacă va achita pensia de întreținere a minoului. De asemenea, voi face plângere penală pentru abuz în serviciu celor de la Casa de Pensii a ministerului respectiv, pentru a nu mai păți și alții ceea ce mi s-a întâmplat mie. De asemenea, voi merge la fostul loc de muncă al debitorului să cer datele de care am nevoie - adresa, nr. decizie de pensionare și voi lăsa și datele mele de contact, poate astfel va afla despre demersurile mele și se va autosesiza pentru rezolvarea situației (puțin probabil, dar nu vreau neapărat să-i fac plângere penală).
Bună ziua, am apelat până la urmă, la un executor judecătoresc.
Vă mulțumesc tuturor pentru suport!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere de poprire a pensiei de intretinere din pensia tatalui valibuzatu valibuzatu va rog sa ma ajutati sa formulez o cerere de poprire a pensiei de intretinere din pensia tatalui, avand o sentinta prin care se retinea din salar aceasta ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nou al platitorului de pensie alimentara refuza plata pe motiv ca adresa instantei de poprire a fost emisa pe numele primului angajator silver1101 silver1101 Va rog sa ma lamuriti si totodata sa ma ajutati, daca e posibil sa gasesc rezolvare la o problema: - am fost informata, de catre fostul sot, platitor de ... (vezi toată discuția)
Neplata pensiei alimentare dupa actiunea de executare silita luminita_grigore luminita_grigore Buna ziua, ma confrunt cu urmatoarea situatie: Am divortat cu acordul partilor, in octombrie 2011, minorul mi-a fost incredintat mie spre crestere si ... (vezi toată discuția)