avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere

impotriva unei decizii de concediere din motive ce nu tin de persoana anjajatului, concediere prin desfiintare post , ce argumente s-ar putea aduce in instanta? Faptul ca cerintele din fisa postului desfiintat sunt atribuite ulterior altcuiva este imposibil de demonstrat avand in vedere ca cel al carui post se desfiinteaza nu o sa mai fie in institutie sa vada ce se intampla? La o reducere de personal se poate tine seama de statutul de unic intretinator de familie sau de nivelul superior al studiilor pe care il are o persoana care ocupa un post de studii medii?
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 16:11, 4 Septembrie 2009
faptul ca alticineva a prelua atributiile postului desfiintat nu reprezinta un argument. cineva trebuia sa se preozupe si de acele atributii. si normal ca ele au fost redistribuite.

nivelul studiilor iar nu conteaza. daca angajatorul considera ca acele atributii pot si indeplinite de cineva cu studii medii, asta este. este dreptul angajatorului.

dar ptr faptul ca sunteti unic intretinator de familie.... asta da. poate fi un argument.
art. 81 alin (2) lit c) prevdede ca la luarea masurii de desfacere a CIM trebuie avut in vedere criteriul minimal ca aceasta masura sa afecteze in ultimul rand pe intretinatorii unici de familie.

dar, atentie! asa cum rezulta din textul de la lit a) nu se poate desface CIM al unei persoane care ocupa un post nevizat de reducere.

cu alte cuvinte, chiar daca sunteti unic intretinator de familie, dar ocupati un post vizat a fi redus, nu se poate sa dea pe altcineva afara daca acesta ocupa un post care nu este supus reducerii.

principiul restructurarii este acela ca sunt desfiintate posturi si nu reduse persoane anume.
va puteti baza pe cerintele legii privind desfiintarea postului, contestand ca aceasta ar fi reala si efcetiva.
Dovezile ca nu ar fi asa va trebui sa le aduca societqte. Dvs puteti solicita in intsnat sa firma sa prezinte fise de post, etc..

Art. 65. - (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă


In ce priveste criteriile de situatia personala a angajatului, acestea sunt obligatorii doar daca a avut loc o concediere colectiva (nu se palica si la concedierile individuale)

nivelul studiilor dvs nu are relevanta din punct de veder al criteriilor, cf legii.
Din punctul meu de vedere, Codul muncii la capitolul concediere individuala pe motive ce nu tin de persoana angajatului permite ca orice sef sa poata lua decizia desfiintarii unui post (efectiuva sau nu-prin redistribuirea sarcinilor la alti angajati) dupa bunul plac, chiar daca acea persoana vizata nu are sanctiuni, este unic intretinator de familie si are si studii mult peste cerintele postului respectiv. Puteti sa spuneti ca nu?
Desfiintarea unui post trebuie sa aiba, cf legii o cauza reala si serioasa.
Ca sa contestati o asemenea decizie, trebuie sa demonstrati ca desfiintarea postului nu are asemenea cauze - de exemplu sa probati ca situatia financiara a firmei este neschimbata si astfel postul nu a fost desfiintat din necesitati economice ( daca concedierea e motivata prin asa ceva).

Sunt bugetar-deci nu se poate demosntra ca nu sunt dificultati economice.

Alte discuții în legătură

Concediere ContSters48919 ContSters48919 in cazul unei concedieri ce nu tin de persoana angajatului (care poate fi individula sau colectiva) se elimina intai locurile vacante, apoi pensionarii care ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post reala si definitiva? ContSters48919 ContSters48919 Cum se poate demonstra ca prin desfiintarea unui post atributile din fisa postului nu au fost preluate de altcineva sau redistribuite personalului crae ramane? ... (vezi toată discuția)
Concedieri snowgirl19 snowgirl19 Buna ziua! incepand cu 1 ianuarie am fost anuntata ca urmeaza sa disponibilizam cativa oameni pe motive economice. Astfel, vom fi nevoiti sa desfiintam ... (vezi toată discuția)