avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concedieri
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concedieri

Buna ziua!
incepand cu 1 ianuarie am fost anuntata ca urmeaza sa disponibilizam cativa oameni pe motive economice. Astfel, vom fi nevoiti sa desfiintam cateva posturi. Problema este ca de exemplu intr-un magazin unde avem angajati 6 vanzatori vrem sa concediem 2. In prezent toti vanzatorii nostri sunt incadrati ca si reprezentanti tehnici comerciali. Daca noi concediem pentru ca desfiintam postul de reprezentant tehnic comercial asta nu inseamna ca trebuie sa renuntam la toti angajatii incadrati cu aceasta functie? Desfiintarea postului se refera la altceva decat la functia de pe CIM?
multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: andymaurul , utilizator 11:51, 6 Ianuarie 2009
Buna ziua.
Nu. In cazul in care firma dvs. are dificultati economice pe care le puteti dovedi, urmeaza sa faceti reorganizarea activitatii desfiintand o parte dintre posturi. In acest mod veti defiinta 2 posturi de reprezentant tehnic comercial . Nu este nevoie sa le desfiintati pe toate.
Atentie insa la justificare care treuie sa fie reala si sa poata sa fie probata in instanta. Ar fi bine sa va consultati cu juristul pentru a urma pasii legali. In caz contrar decizia de concediere poate fi contestata iar in cazul in care se va admite, veti fi obligati sa repuneti angajatul in postul sau si sa-i platiti retroactiv salariul.
Succes!

Cu stima,
av. Costi Boncu
Concedierea în baza art. 65 din Codul muncii presupune desfiinţarea locului de muncă al salariatului concediat. Concedierea trebuie să-l privească pe salariatul care ocupă locul de muncă desfiinţat.
Condiţiile impuse de art. 65 din Codul muncii sunt desfiinţarea locului de muncă şi existenţa unei cauze efective, reale şi serioase.
Cauza desfiinţării locului de muncă este reală şi obiectivă dacă desfiinţarea este determinată de dificultăţi economice sau de reorganizarea activităţii.
Nu.In urma reorganizarii firmei,puteti opta pentru cate posturi vreti sa i desfiintati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Justificare concediere art. 65/66 cm suciu_diana suciu_diana Buna seara, as dori sa va intreb daca la concediere individuala (desfiintarea postului) angajatorul nu ar avea obligatia sa prevada care sunt cauzele ... (vezi toată discuția)
Concediu ingrijire copil pana la 2 ani deea.18 deea.18 Popate fi defiintat postul unui salariat aflat in concediu pentru ingrijirea copilului pana la 2 ani? Daca da, poate fi ales cu prioritate postul sau? Ce ... (vezi toată discuția)
Restructurare post angajat in ccic maria. maria. Buna ziua! V-as ruga sa ma ajutati in urmatoarea problema. In acest moment ma aflu in concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului, concediu care se va ... (vezi toată discuția)