avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furtul dintr-un mijloc de transport în comun
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furtul dintr-un mijloc de transport în comun

Buna ziua! Atunci cand o persoana urca intr-un autobuz si fura de la trei persoane diferite bunuri din buzunare, iar la prima statie coboara, va raspunde pentru un concurs de infractiuni?
Da, infractiunea continuata presupune unitate de subiect pasiv.
Multumesc pentru raspuns! Dar în cazul in care un elev in timpul orei de sport se intoarce de pe teren in clasa, clasa fiind goala, si sustrage din ghiozdanele colegilor mai multe bunuri, vor fi tot atatea infractiuni la cate ghiozdane a umblat si a sustras?
Cititi si interpretati singur, e simplu.
ART. 35*)
Unitatea infracţiunii continuate şi a celei complexe
(1) Infracţiunea este continuată când o persoană săvârşeşte la diferite intervale de timp, dar în realizarea aceleiaşi rezoluţii şi împotriva aceluiaşi subiect pasiv, acţiuni sau inacţiuni care prezintă, fiecare în parte, conţinutul aceleiaşi infracţiuni.
(2) Infracţiunea este complexă când în conţinutul său intră, ca element constitutiv sau ca element circumstanţial agravant, o acţiune sau o inacţiune care constituie prin ea însăşi o faptă prevăzută de legea penală.
#CIN
*) Reproducem mai jos prevederile art. 238 din Legea nr. 187/2012 (#M3).
#M3
"ART. 238
În aplicarea dispoziţiilor art. 35 alin. (1) din Codul penal, condiţia unităţii subiectului pasiv se consideră îndeplinită şi atunci când:
a) bunurile ce constituie obiectul infracţiunii se află în coproprietatea mai multor persoane;
b) infracţiunea a adus atingere unor subiecţi pasivi secundari diferiţi, dar subiectul pasiv principal este unic."
ART. 38
Concursul de infracţiuni
(1) Există concurs real de infracţiuni când două sau mai multe infracţiuni au fost săvârşite de aceeaşi persoană, prin acţiuni sau inacţiuni distincte, înainte de a fi condamnată definitiv pentru vreuna din ele. Există concurs real de infracţiuni şi atunci când una dintre infracţiuni a fost comisă pentru săvârşirea sau ascunderea altei infracţiuni.
(2) Există concurs formal de infracţiuni când o acţiune sau o inacţiune săvârşită de o persoană, din cauza împrejurărilor în care a avut loc sau a urmărilor pe care le-a produs, realizează conţinutul mai multor infracţiuni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inselaciune gypsy5 gypsy5 Buna ziua, sper sa nu fiu injurat dar ma vizitat politia si mi-a dat o invitatie de audieri, am niste reclamatii de inselaciune(tepe), la ce sa ma astept de la ... (vezi toată discuția)
Concurs de infractiuni? Adi Lungu Adi Lungu Nefiind de specialitate, pun o intrebare ce poate parea elementara: daca un \\"gainar\\" fura, de la zece vecini, pe parcursul a zece zile, zece gaini, exista ... (vezi toată discuția)
Help! cursuri drept penal general ContSters47264 ContSters47264 Am nevoie urgent de niste materiale ...drept penal general infractiunea unica, infractiunea continua si infractiunea continuata. Daca are cineva asa ceva ... (vezi toată discuția)