avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Renuntare la proces - Impozit pe venitul din ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Renuntare la proces - Impozit pe venitul din despagubiri?

Bună ziua,

Am depus la instanța de judecată o cerere de chemare în judecată a unei firme. Instanța a stabilit deja primul termen de judecată, dar, între timp, am fost contactat de pârât pentru a ne înțelege amiabil, respectiv, să-mi acorde despăgubirile în bani (reprezentând daune morale) cerute de mine prin cerere.

Întrebarea mea este:

Această sumă de bani se încadrează la "despăgubirile" specificate de Codul fiscal la art. 62, lit. h)? Întreb deoarece nu sunt despăgubiri obținute în urma unei hotărâri judecătorești, ci obținute în urma unei înțelegeri amiabile. Așadar, va trebui să plătesc impozit pe venit?

Mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: RoSo , utilizator 12:27, 6 Ianuarie 2017
Ar trebui să specific că întrebarea de mai sus vine în contextul în care, după ce primesc banii, mă gândeam să fac "Cerere de renunțare la judecată".
Însă poate ar trebui să fac "Cerere pentru a se lua act de tranzacție", caz în care suma de bani obținută de la pârât ar avea caracterul oficial de despăgubire, deci nu ar mai fi nevoie să plătesc impozit pe venit?

Mi-ar fi de mare ajutor un răspuns. Mulțumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe...ce? pe avans? vioricapop vioricapop Buna ziua! In vara acestui an am incasat un avans de 2000 de euro ( in baza unui ante contract de anzare-cumparare) pentru vanzarea unui imobil. Conform ... (vezi toată discuția)
Ce conditii sunt necesare pentru a nu impozita despagubirile agreate intre parti? @ndrei @ndrei Un litigiu in instanta a fost solutionat printr-un contract de tranzactie, legalizat la notar, care prevede despagubiri in bani/natura. Ca urmare, plangerea a ... (vezi toată discuția)
Lmpozite pe despagubiri Aura2 Aura2 se plateste impozit pe venitul persoanei fizice obtinut cu titlul de despagubire de la statul bulgar? (vezi toată discuția)