avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Autorizatie de constructie
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Autorizatie de constructie

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati in urmatoarea probleme.
Detin un aparatament la parter intru-an ansamblu residential.
Apartamentul detine o gradina proprietate privata pentru care platesc impozit.
Mi-am facut un foisor amplasat pe dale, nu are niciun fel fe ancorare, stalp in beton, platforma prinsa de beton etc, este ca un foisor cumparat de la hornbach cu un design personalizat.
Recent un vecin care detine un foisor a primit o reclamatia si in urma aceste reclamatii a primit notificare de la primarie sa-l demoleze, motiv ca nu detine autorizatie de constructie si este la mai putin de 60 cm de vecinii comuni.

Am cautat si nu gasesc nimic unde scrie ca am nevoie de o autorizatie pentru un foisor amplasat pe spatiu privat.

Va rog sa ma ajutati pentru a evit orice amenda sau notificare de demolare.
Cel mai recent răspuns: Mvmihai , utilizator 21:39, 9 Ianuarie 2017
Legea nr. 50/1991.

Potrivit acestui act normativ, autorizatia de construire se emite la solicitarea detinatorului titlului de proprietate asupra unui imobil (teren si/sau constructii), cu respectarea prevederilor documentatiilor de amenajare a teritoriului si de urbanism.

Sunt, insa, si o serie de cazuri in care nu este necesara o autorizatie de construire. Astfel, dupa cum se precizeaza in reglementari, se pot executa fara autorizatie de construire lucrarile care nu modifica structura de rezistenta, caracteristicile initiale ale constructiilor sau aspectul arhitectural al acestor
Pentru urmatoarele tipuri de constructii nu este necesara o autorizatie de construire

-reparatii si inlocuiri de sobe de incalzit;
- zugraveli si vopsitorii exterioare, daca nu se modifica elementele de fatada si culorile cladirilor;
- reparatii la instalatiile interioare, la bransamentele si racordurile exterioare, de orice fel, aferente constructiilor, in limitele proprietatii, montarea sistemelor locale de incalzire si de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum si montarea aparatelor individuale de climatizare si/sau de contorizare a consumurilor de utilitati;
- reparatii si inlocuiri la pardoseli;
- reparatii si inlocuiri la finisaje interioare si exterioare (tencuieli, placaje, altele asemenea), la trotuare, la ziduri de sprijin si la scari de acces, fara modificarea calitatii si a aspectului elementelor constructive;
- lucrari de intretinere la caile de comunicatie si la instalatiile aferente;
- lucrari de foraje si sondaje geotehnice pentru constructii de importanta normala sau redusa, situate in afara zonelor de protectie instituite pentru zacaminte acvifere;
- lucrari de constructii funerare subterane si supraterane, cu avizul administratiei cimitirului.
De asemenea, nu aveti nevoie de autorizatie nici daca faceti reparatii la imprejmuiri, acoperisuri, invelitori sau terase, atunci cand nu se schimba forma acestora si materialele din care sunt executate.

Acelasi lucru este valabil si pentru reparatii si inlocuiri de tamplarie interioara si exterioara, daca se pastreaza forma, dimensiunile golurilor si tamplariei, precum si pentru zugraveli si vopsitorii interioare.

In acelasi timp, se pot executa fara autorizatie de construire si lucrari pentru amplasarea de tonete, pupitre acoperite sau inchise, destinate difuzarii si comercializarii presei, cartilor si florilor, care sunt amplasate direct pe sol, fara fundatii si platforme, precum si fara racorduri si/sau bransamente la utilitati urbane, cu exceptia energiei electrice.

Faptul ca autorizatia de construire nu este necesara inseamna ca cei care doresc sa execute lucrarile mentionate mai sus vor fi scutiti atat de obtinerea unei intregi documentatii, cat si de unele costuri stabilite de Codul fiscal.

Mai exact, nu va fi nevoie de certificat de urbanism sau de avize si acorduri date de asociatiile de proprietari sau de anumite institutii cu atributii in domeniu.

De asemenea, nu trebuie depus nici proiectul pentru autorizarea executarii lucrarilor de construire, care se elaboreaza doar de colective tehnice de specialitate, se insusesc si se semneaza de cadre tehnice cu pregatire superioara numai din domeniul arhitecturii, constructiilor si instalatiilor pentru constructii.

In ceea ce priveste costurile, beneficiarii lucrarii vor fi scutiti de taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism, care variaza, pentru mediul urban, intre 4 si 12 lei. Acelasi document, pentru mediul rural, are o valoare egala cu 50% din taxa stabilita pentru mediul urban.

Totodata, nu se va plati nici taxa pentru eliberarea unei autorizatii de construire pentru o cladire care urmeaza a fi folosita ca locuinta sau anexa la locuinta, care este egala cu 0,5% din valoarea autorizata a lucrarilor de constructii.
Pentru un foisor fara fundatie nu e necesara autorizatie de construire.
Referitor la vecin va spun ca nu a respectat legislatia in vigoare, deoarece:

orice fel de construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic.
Buna seara, multumesc mult de raspuns.

Avand in vedere ca nu am nevoie de autorizatie, pentru a evita orice inconvenient ce imi recomandati sa fac?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Costructia unei porti de garaj ValentinTudor ValentinTudor Buna ziua, Locuiesc la curte si intentionez sa fac o modificare la gardul existent, mai exact sa daram o parte din el pentru a face o poarta de garaj. As ... (vezi toată discuția)
Pentru ce fel de lucrari imi sunt necesare autorizatii de la primarie? camelia petre camelia petre firma la care lucrez urmeaza sa execute lucrari de reparatii la demisol.imi sunt necesare aprobari de la primarie pt aceste lucrari?dc da ce fel de autorizatii ... (vezi toată discuția)
Casa de gradina ContSters83761 ContSters83761 Buna seara.Doresc sa stiu daca pt .o casuta de lemn neconectata la utilitati ,montata pe fundatie,am nevoie de autorizatie de constructie si daca se plateste ... (vezi toată discuția)