Puteti sa formulati o cerere de revizuire a hotararilor care contin dispozitii contrare (cele doua hotarari de condamnare pentru aceeasi fapta) in temeiul art. 453 alin. (1) lit. e Cod procedura penala.
Puteti formula si contestatie la executare in temeiul art. 598 alin. (1) lit. c Cod procedura penala, insa consider ca situatia dvs. poate fi lamurita doar in urma revizuirii celor doua hotarari penale de condamnare.
Pentru a fi vorba de ne bis in idem trebuie sa fie din punct de vedere faptic si juridic vorba de aceeasi fapta. Un exemplu, Ion Ionescu l-a omorat pe pe Gheorghe Popescu in 1999 nu este faptic aceeasi fapta cu Ion Ionescu l-a omorat pe Gheorghe Popescu in 2009. Cum ar fi daca dupa ce isi ispaseste Cioaca pedeapsa apare Elodia vie si nevatamata si el o omoara, va fi pedepsit din nou, pentru un alt/nou omor.
Alt exemplu este filmul american Fracture cu Anthony Hopkins, in care se face diferenta intre a fi fost judecat pentru tentativa de asasinat si a fi fost judecat pentru asasinat. Ma rog, situatia din film nu e neaparat realista, poate fi doar o fantezie, important este ca daca din punct de vedere juridic este alt fel de fapta (infractiune) nu se aplica ne bis in idem. De exemplu daca un barbat a santajat o femeie cu poze intime pentru a o determina sa faca sex cu el si se disjunge santajul de viol si se judeca separat, ele pot fi faptic aceeasi fapta, dar nu sunt juridic aceeasi fapta.
Important este ca se aplica doar verdictelor definitive, deci apelul/recursul nu sunt o violare a ne bis in idem si nici caile extraordinare de atac (de ex. daca s-a dovedit ca judecatorul a primit mita).
Ne bis in idem
wyli
Bună seara..pot fi condamnat de două ori pentru aceiași faptă..?!!! o dată pentru infracțiunea respectivă primesc 3 ani și a doua oară tot pentru ... (vezi toată discuția)