avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri Tarife traduceri
Discuție deschisă în Traduceri

Tarife traduceri

Am vazut ca a fost la un moment dat acest subiect, dar cum este inchis, postez aici:

Ordin nr. 772 din 05/03/2009

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 208 din 01/04/2009

Intrare in vigoare: 01/04/2009


privind stabilirea tarifelor pentru plata interpreţilor şi traducătorilor autorizaţi folosiţi de Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, de organele de urmărire penală, de instanţele judecătoreşti, de birourile notarilor publici, de avocaţi şi de executori judecătoreşti Publicat în 01/04/2009
Art. 1. - (1) Tarifele pentru plata interpreţilor şi traducătorilor autorizaţi folosiţi de Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, de organele de urmărire penală, de instanţele judecătoreşti, de birourile notarilor publici, de avocaţi şi de executori judecătoreşti se stabilesc astfel:
a) 23,15 lei/oră sau, după caz, pentru fracţiuni de oră, pentru plata interpreţilor autorizaţi pentru efectuarea traducerilor din/în limbi străine în/din limba română;
b) 33,56 lei/pagină format A4; stil Normal Arial; font Arial; dimensiunea font 12; dactilografiată la un rând; un singur spaţiu între cuvinte; marginile paginii: 2,5 cm sus
- 2,5 cm jos, 2,5 cm stânga - 2,5 cm dreapta.

(2) Tarifele prevăzute la alin. (1) nu includ taxa pe valoarea adăugată. La tarifele prevăzute la alin. (1) se va adăuga taxa pe valoarea adăugată dacă aceasta este datorată potrivit prevederilor legale în vigoare.
Art. 2. - Tarifele stabilite la art. 1 se vor indexa anual în funcţie de indicele ratei inflaţiei, prognozat pentru anul de execuţie a serviciilor, comunicat de Comisia Naţională de Prognoză.
Art. 3. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 4. - La data intrării în vigoare a prezentului ordin, prevederile Ordinului ministrului justiţiei şi al ministrului finanţelor publice nr. 1.341/C/1.375/ 2005 privind stabilirea tarifelor pentru plata interpreţilor şi traducătorilor autorizaţi folosiţi de Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, de organele de urmărire penală, de instanţele judecătoreşti, de birourile notarilor publici, de avocaţi şi de executori judecătoreşti, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 905 din 11 octombrie 2005, se abrogă.
Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 11:15, 17 Mai 2010
Este interesanta reglementarea de la art.1 alin.1 lit.a):"23,15 lei/oră sau, după caz, pentru fracţiuni de oră"... Mai precis, intelesul "cazului"! ;)
florentina albu a scris:

Este interesanta reglementarea de la art.1 alin.1 lit.a):"23,15 lei/oră sau, după caz, pentru fracţiuni de oră"... Mai precis, intelesul "cazului"! ;)


Chiar nu cred ca trebuie sa cautam capcane acolo unde nu sunt... mie mi se pare foarte clar: e vorba de tarif pe ora / fractiune de ora... nu cred nici pe departe ca se refera la speta in sine... un traducator interpret este solicitat pentru a "vorbi vorbele altor oameni", nu pentru a instrumenta cazul in sine, nu?!
E Perfect, ne meritam soarta!!!!!
Ce absolvent de scoala primara e ala care stabileste tarif mai mare pt 1 ora de interpretariat decat 1 pagina scrisa (care poate fi un cazier!!!) si care nu face diferenta intre dificultatea traducerilor din diverse limbi straine?

nu-i nimic, repet, ne meritam soarta!

delia motoasca
Delia,

Eu am postat doar Ordinul nr. 772 din 05/03/2009 in care se stabilesc Tarifele pentru plata interpreţilor şi traducătorilor autorizaţi folosiţi de Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, de organele de urmărire penală, de instanţele judecătoreşti, de birourile notarilor publici, de avocaţi şi de executori judecătoreşti. Nu a zis nimeni ca trebuie sa percepi un leu mai mult sau mai putin pentru o ora de interpretare sau o pagina tradusa, fie ea si o diploma de bac.
Ca traducator cu ceva experienta in spate, iti pot spune ca intotdeauna mi-am stabilit tariful pentru lucrarile realizate in functie SI de domeniu SI de dificultate SI de termenul de predare SI de volumul lucrarii. Si n-am iesit niciodata in pierdere...
La fel de bine iti pot spune si ceea ce stie multa lume in domeniu si anume ca primesti mai putini bani pe pagina pentru lucrarile realizate cu casele de traduceri. Dar si aici depinde de colaborarea pe care o ai cu respectiva casa de traduceri si mai ales de cat de bine stii sa negociezi si sa iti vinzi serviciile. Nici pe acest segment nu am iesit in pierdere!...
Nu m-ai inteles, cred.
Si eu am o experienta bogata in domeniu, am si birou de traduceri, sunt si "executant".
Ideea e ca in relatia cu institutiile mentionate in lege, efectiv atat primesti.
Si, daca ai fost la interpretariat la un proces, de exemplu, mi-ai da dreptate ca e aberant sa stai pe holurile tribunalului 4 ore asteptand sa inceapa sedinta de judecata si sa traduci 20 min pe care, oricat s-ar chinui grefiera sa ti le transforme in 2 ore, tot nu iti scoti nici benzina pana acolo , daramite timpul si stresul...
delia

Alte discuții în legătură

Legea traducătorilor și interpreților judiciari - pro reglementarea totală a acestei profesii reglementate Ovidiu Martin Jurj Ovidiu Martin Jurj De ani de zile, ONGul nostru, U.N.T.A.R., luptă pentru reglementarea totală a profesiei de traducător și interpret autorizat în toate aspectele ei, ... (vezi toată discuția)
Renuntare la legalizarea semnaturii traducatorului de catre notarul public cedeprobleme cedeprobleme Buna ziua, In noul proiect de statut al Notarilor Publici exista vreun amendament/propunere cu privire la renuntarea la legalizarea semnaturii traducatorului ... (vezi toată discuția)
Proiect ordin m.j. - indexare tarife servicii de interpretariat si traducere autorizata Laura Ciobeica Laura Ciobeica Majorarea tarifelor pentru serviciile de interpretare și traducere autorizată este inclusă într-un Proiect de ordin privind stabilirea tarifelor pentru ... (vezi toată discuția)