avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Neprezentare citatie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Neprezentare citatie

Buna ziua!

Voi povesti putin ca sa aveti o idee si astfel sa ma puteti sfatui mai bine, daca doriti.
Intr-o seara, doi tipi s-au luat de mine si cativa prieteni. Din nefericire, doar unul dintre ei a fost putin lovit, iar noi nu ne-am bagat pentru ca este mare smecher in oras. A doua zi, prietenul asta al meu a mers la politie si a depus plangere. Ne-a chemat ca martori, am fost, am depus declaratie apoi am plecat acasa. Intr-un final, prietenul asta si-a retras acuzatia, dar pentru ca baiatul scandalagiu avea inca nu stiu cate dosare penale, politia l-a dat in judecata.
Treaba e ca s-a ajuns la instanta si am primit o citatie sa ma prezint la judecatorie. Practic, eu si prietenii mei trebuie sa ne prezentam acolo in calitate de martor pentru ca politia il da pe ala in judecata si se foloseste de noi.
Ce pot sa fac? Prietenii mei sunt hotarati sa nu se prezinte. Mie imi este frica sa primesc amenda. Parintii imi spun ca ar fi bine sa merg si sa ii spun judecatorului ca nu mai am nimic de adaugat si sa ma lase sa plec.
Mentionez ca am 18 ani.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 02:39, 26 Septembrie 2009
Trebuie sa va prezentati. Prea multe nu puteti oferi instantei ,decit ce stiti ,ce ati vazut...acum depinde cu privire la ce va citat instanta...nu puteti da date despre alte fapte ale inculpatului, daca nu stiti de ele.
Faptul ca refuzati sa va prezentati, in conditiile in care ati fost citat procedural, va atrage sanctiuni si in final veti fi dus cu mandat la instanta, asta daca este inperios necesara prezenta dvs.
daca nu va prezentati in instanta, riscati sa fiti amendat cu o amenda usturatoare.Mergeti in instanta i spuneti ce ati declarat si la politie/parchet.
Fulgerr a scris:

prietenul asta si-a retras acuzatia, dar pentru ca baiatul scandalagiu avea inca nu stiu cate dosare penale, politia l-a dat in judecata.


Eu chiar nu pricep. Din moment ce plangerea a fost retrasa, cum a mai ajuns dosarul in instanta?
Politia cum l-a dat in judecata? Ce obiect are dosarul din instanta? Cum puteti fi dvs. martor pentru politie, daca ati fost de fata numai la altercatia de pe strada?
Sunt cam multe nelamuriri.
Aveti obligatia de a va prezenta , conform art. 83 Cod pp. daca refuzati , ati putea fi adus in fata instantei c u mandat de aducere, conform art. 183. C. pp.
Daca aveti anumite temeri in privinta securitatii dvs . in urma depunerii marturiei , exista si calea protectiei martorului.
Protecţia martorului:
În anumite situaţii, dacă există probe sau indicii temeinice, că prin prezentarea dumneavoastră în faţa organului judiciar şi declararea unor fapte sau împrejurări ale cauzei, aţi putea pune în pericol viaţa, integritatea corporală, ori libertatea dumneavoastră sau a altor persoane, procurorul sau instanţa de judecată poate încuviinţa ca datele de identificare ale dumneavoastră să nu fie declarate şi să vi se atribuie o altă identitate sub care să apăreţi în faţa organului judiciar.
Sa spera m insa ca nu este cazul dvs. :)
Deci baiatul mai are inca 2 dosare penale si i-a mai facut acum inca unul pentru tulburarea linistii publice, sau ceva asemanator. Prietenul meu care a fost agresat mi-a spus ca el si-a retras acuzatia. Presupun ca acesta putea sa il dea in judecata si n-a mai vrut. Politia ne-a chemat sa depunem declaratie de doua ori ! Dupa ce am depus a doua oara declaratie, am fost instiintati precum ca dosarul va merge la procuror si acesta va decide daca se va ajunge la tribunal si da, s-a ajuns. Nu prea este important ce a facut prietenul meu.
Acum eu si prietenii mei care am fost de fata in seara aceea si care am depus declaratie de doua ori, am fost citati.
Sa mergem sau nu?
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Septembrie 2009
Fulgerr, utilizator

Alte discuții în legătură

Solicit ajutorul dumneavoastra dumitriu_bogdan dumitriu_bogdan Buna ziua. Un vechi prieten de-al meu are o problema cu autoritatile. Povestea este cam asa. Intr-o seara, tipul venind de la munca, a oprit si a luat o ... (vezi toată discuția)
daca nu ma prezint andrei856 andrei856 buna as vrea sa stiu ce se intampla daca nu ma prezint la un proces in calitate de martor.am fost chemat la procuratura si atunci mi sa spus ca sunt cercetat ... (vezi toată discuția)
Se poate retrage plangerea sau reclamatia penala? alina240 alina240 Nu stiu daca m-am exprimat bine in titlu dar am sa va relatez situatia: In urma cu ceva timp in calitate de persoana fizica am incheiat contract cu o firma in ... (vezi toată discuția)