avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Fumat la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Fumat la locul de munca

Angajatorul a interzis sa mai fumam in timpul programului...dupa 6 luni de munca...pe motiv ca nu este frumos si elegant.Nu avem loc de fumat si majoritatea suntem fumatori.A mai spus ca nu este obligat sa ne intretina viciul.Am inteles ca doreste sa schimbe personalul...Este legal ceva din toate astea?
Cel mai recent răspuns: ContSters411736 , utilizator 05:46, 15 Ianuarie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Angajatorul nu este obligat sa va amenajeze un spatiu pentru fumat. Teoretic, se poate fuma doar afara. In mod legal, aveti dreptul la pauza de masa, cand puteti inclusiv sa iesiti afara pentru a fuma.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Daca ne referim la faptul ca angajatorul dvs nu doreste sa amenajeze un loc special pentru fumat, este legal.
Daca ne raportam la afirmatia legata de schimbarea personalului, inseamna ca va referiti la concedieri...care trebuie sa respecte conditiile din codul muncii pentru a fi legale.
In orice caz, daca incalcati prevederile legii 15/2016 (cea care reglementeaza fumatul in spatii publice), vi se pot aplica, legal, sanctiuni. Este vorba de sanctiunile disciplinare prevazute de Codul Muncii: cea mai usoara este avertismentul scris...iar cea mai grea sanctiune este desfacerea contractului de munca.

Sfatul este sa nu nesocotiti legea 15/2016 si sa nu fumati la serviciu, in spatii inchise.
Ultima modificare: Joi, 12 Ianuarie 2017
Raluca Ifrim, Avocat
Cand m-am referit la fumat in timpul serviciului nu m-am refert ca fumam in spatiu inchis...nu vrea sa mai fumam afara in timpul programului.poate sa ne interzica asta?
Legal nu ; dar sa fiti cat mai multi la tigara afara in pauza acordata . Solicitati sa afiseze aceasta hotarare .
O hotarare de gen 'pe teritoriul unitatii fumatul interzis ' e fara temei legal ,la angajare (la vanzarea fortei de munca) nu a fost asa ...
Logica e simpla. In timpul programului de munca trebuie sa muncesti nu sa pierzi timpul la tigara. Angajatorul vrea sa plateasca doar pentru munca prestata nu si pentru alte activitati extraprofesionale care in mod normal trebuie prestate doar in timpul liber. Acest lucru este perfect legal si normal. A interzice fumatul in unitate nu contravine niciunei legi. Mentionezi acest lucru in ROI, le aduci la cunostinta angajatilor apoi pe care-i prinzi ii sanctionezi, prima data cu avertisment apoi material si ulerior afara disciplinar (asta daca nu-si dau ei demisia intre timp). Si uite asa se schimba personalul.

Alte discuții în legătură

Fumat la locul de munca pentru f.p. VladMirovici VladMirovici Cu ceva timp in urma discutam cu un amic o situatie reala, privind fumatul in cadrul institutiilor publice. Am gasit un topic pe acest site unde se mentiona ... (vezi toată discuția)
Plangere la asociatia de proprietari laura_laura96 laura_laura96 buna ziua am un salon de cosmetica la parterul unui bloc am toate actele necesare si acordurile vecinilor,functioneaza de 1 an si jum,dar acum cateva luni ... (vezi toată discuția)
Interzicerea fumatului la locul de munca ContSters94049 ContSters94049 sunt intr-o situatie in care nu stiu ce sa fac. am primit un mail de la unul din directori care, si citez: \"[...] va recompensam cu INTERZICEREA fumatului ... (vezi toată discuția)