avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Fumat la locul de munca pentru f.p.
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Fumat la locul de munca pentru f.p.

Cu ceva timp in urma discutam cu un amic o situatie reala, privind fumatul in cadrul institutiilor publice.

Am gasit un topic pe acest site unde se mentiona “Angajatorul are obligatia de a-si stabili propria politica interna privind fumatul. Astfel, are de ales intre a permite fumatul in incinta societatii, cu consecinta amenajarii unor locuri speciale pentru fumat si a interzice complet fumatul in incinta societatii pe care o administreaza;….etc”

Avand in vedere cele mentionate mai sus, din discutia avuta a reiesit urmatoarele nelamuriri:
1) Cele mentionate mai sus poate fi valabil si pentru o insitutie bugetara, adica, poate sa interzica fumatul prin regulamentul de ordine interioara (ROI) ?
2) Daca angajatul de la stat are voie sa fumeze in locuri special amenajate, in ce interval orar sau in ce moment al programului de lucru ???

Legea nu specifica cand angajatul are voie sa fumeze, fie el din mediul privat sau de stat – corect ar fi, zicem noi, numai in timpul pauzei de masa (care este specificat in ROI).
Legea nu mentionaza de cate ori angajatul are voie sa fumeze in timpul programului de lucru.

3) Daca legea permite fumatul in locuri special amenajate, si nu specifica de cate ori are voie sa fumeze, reiese ca angajatul privat sau de stat nu mai munceste 8ore/zi. In cazul acesta ce poate face angajatorul (ne referim mai ales la cel de stat) ???

In concluzie, legea obliga angajatorul sa ofere angajatului spatiu dedicat fumatului. Si totusi Legea 188/1999 si Codul muncii mentioneaza ca timpul de munca este de 8ore/zi si ca orele peste programul normal de munca reprezinta ore suplimentare.

Care ore suplimentare ???? Daca angajatorul ar prelungi programul de lucru proportional cu timpul alocat fumatului, se poate numi ore suplimentare sau se considera timp de lucru normal ???
Ultima modificare: Miercuri, 30 Iulie 2014
VladMirovici, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 19:45, 30 Iulie 2014
Sunt doua aspecte diferite:
1. Legea 349/2002 de prevenire şi combatere a efectelor consumului produselor din tutun are in vedere combaterea fumatului, sanatatea publica, si face referire la orice spatiu care este public, deci si institutii bugetare. Cu alte cuvinte are in vedere ocrotirea unui drept la sanatate al tuturor cetatenilor concomitent cu obligarea celor care fumeaza sa o faca in mod limitat.

2. Al doilea aspect, si care are legatura tangential cu fumatul, tine de organizarea timpului de lucru in cadrul institutiei respective. Unui angajat i se poate permite sa iasa la fumat in locuri special amenajate in aceeasi masura in care i se poate permite sa manance, sa citeasca, sa se uite pe pereti, sa barfeasca cu colegii, sa mearga la toaleta etc. sau ...sa nu i se permita una sau mai multe din aceste actiuni sau niciuna.
A cronometra un timp pierdut la fumat, la mancat (in afara pauzei de masa), la discutii off, la toaleta etc, pentru a putea fi calculat si apoi recuperat prin munca, ar insemna ca institutiile sa-si angajeze vatafi (in afara sefilor). Plus ca cele 8 ore de munca nu inseamna lucru continuu - nimeni nu ar putea-o tine intr-o activitate continua de la tinerete pan'la batranete.
Timpul de lucru de 8 ore este acela in care esti obligat sa ti-l petreci la munca, iar modul cum iti indeplinesti sarcinile de serviciu este apreciat pe criterii specifice, nu neaparat pe un calcul la abac cat stai pe scaun, cat la locul de fumat, cat ai pus creionul jos si vorbesti cu colegii, cat esti plecat de la locul de munca.
Dar, sigur, prin ROI se pot impune niste reguli, inclusiv pentru fumat.

Cu alte cuvinte la punctul 1 se specifica daca se permite, si unde, fumatul, iar la punctul 2 prin acelasi ROI, cand.
Multumesc pentru raspuns.
Numai ca uitati un aspectt, prin faptul ca acest viciu nu il regasim la toti angajatii dintr-o insitutie fie ea bugetara sau particulara. Se naste acea situatie in care se creaza o diferenta intre angajati - unii au doar o pauza de masa de cca 15-30min, iar alti au pauze cand vor si cat vor ei pentru acest viciu, fumatul. Si urmare unor astfel de situatii ia nastere discriminarea dintre cei care respecta programul de lucru si cei care se fac ca muncesc.
VladMirovici mentioneaza: ".... unii au doar o pauza de masa de cca 15-30min, iar alti au pauze cand vor si cat vor ei pentru acest viciu, fumatul. Si urmare unor astfel de situatii ia nastere discriminarea dintre cei care respecta programul de lucru si cei care se fac ca muncesc."
Prin ROI se stabilesc reguli clare, dar si sanctiuni pentru nerespectarea acestora. Pontajul este la indemana sefului locului de munca, iar sanctiunile administrative (sa zicem pentru neindeplinirea sarcinilor de serviciu) la propunerea sefului locului de munca catre angajator.
Daca un lucrator isi permite sa stea perioade lungi la o tigare, nu este vina acestuia, ci a sefului sau direct, care nu ii acopera timpul de lucru, cu sarcini de serviciu, in mod corespunzator.
Un exemplu pentru ROI: pauza de masa si/ sau fumat este de 30 minute - 1 ora si se trece in ROI, in afara programului de 8 ore/ zi/ 5 zile pe saptamana.
Da, asa este, totul depinde de conducere. Mai in gluma, mai inserios, depinde uneori pe cine tine conducerea in "brate".
Discutia asta se poate purta referitor la ROI si numai la ROI.
Legea contra fumatului nu are ce cauta in aceasta discutie. Asta am vrut sa spun.

In rest.... v-as intreba care e diferenta intre un fumator care fumeaza 10 tigari a cate 10 minute, timp in care nu lucreaza, si un coleg de-al lui, nefumator, dar care se uita pe pereti sau se joaca pe calculator acelasi timp sau mai mult? Cine sta sa faca aceste diferentieri?
As zice chiar ca fumatorii pot fi mai concret pedepsiti prin regulile stricte ale ROI decat nefumatorii care-si pierd timpul de lucru pe activitati diverse.

Pana la urma constinciozitatea si calitatea muncii depuse nu depinde de cat timp stai la fumat sau spui bancuri, ci de calitatea profesionala si implicarea angajatului, de achitarea de sarcinile primite in timpul cerut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Interzicerea fumatului la locul de munca ContSters94049 ContSters94049 sunt intr-o situatie in care nu stiu ce sa fac. am primit un mail de la unul din directori care, si citez: \"[...] va recompensam cu INTERZICEREA fumatului ... (vezi toată discuția)
Pauza de tigara marin123 marin123 Buna ziua, Am citit un post de prin iunie 2009, \"Pauza de tigara reglementata legal?\", care mi-a raspuns la cateva intrebari, dar nu la toate. Nu am ... (vezi toată discuția)
Pauza de masa Bazilman Bazilman In cazul unui program de lucru de 9 ore din care 1 ora este pauza: Ce cuprinde aceasta pauza? In aceasta pauza de masa se pot contoriza toate celelalte ... (vezi toată discuția)