avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Repartizarea ciclica a completelor de judecata în ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Repartizarea ciclica a completelor de judecata în temeiul Hotărârii Colegiului de Conducere nr.18/2015

Buna ziua

Am un dosar de granituire care se judeca de doi ani pe rolul Judecatoriei si navigand pe portalul de justitie la alte cauze de granituire, am descoperit ca se poate schimba completul de judecata pe baza repartizării ciclice în temeiul Hotărârii Colegiului de Conducere nr.18/2015.

Ce reprezinta mai exact aceasta repartizare ciclica si care este procedura de urmat? intrucat pe net am gasit ca repartizarea ciclica se face pt dosarele mai vechi de un an, se schimba la alt complet de judecata.

Va intreb deoarece in dosarul meu nu s-a schimbat completul de judecata de doi ani si este un complet de judecata total partinitor cu paratii, in sensul ca incearca pe orice cale tergiversarea cauzei (ca paratii sa nu predea terenul utilizat abuziv).

De ex a prorogat trimiterea pentru avizare tehnica la OCPI a raportului initial, desi in alte cauze s-a aprobat acest lucru, a refuzat sa elimine ca proba raportul de expertiza si sa desemneze alt expert in acelasi onorariu, desi expertul initial a recunoscut ca nu a interpretat corect acte de la OCPI, mi-au disparut documente de la dosar, a paginat eronat vreo 60 foi, a preferat sa dispuna in schimb contraexpertiza si cred ca a influentat (amenintat ca nu il desemneaza expert in alte cauze) unul din experti sa nu dea 5 luni masuratorile salvate pe dispozitivul sau celorlalti doi colegi, ca sa nu se poata intocmi rap de contraexpertiza, etc (groaznica toata judecarea dosarului, nu doresc nimanui o astfel de judecare).

As vrea sa aflu mai multe detalii despre aceasta schimbare ciclica a judecatorilor.

Ultima modificare: Joi, 12 Ianuarie 2017
clau1858, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ilinca T , utilizator 15:53, 11 Iunie 2021
Art. 214 din C.pr.civ. prevede astfel

Continuitatea instanţei

(1) Membrii completului care judecă procesul trebuie să rămână aceiaşi în tot cursul judecăţii.
(2) În cazurile în care, pentru motive temeinice, un judecător este împiedicat să participe la soluţionarea cauzei, acesta va fi înlocuit în condiţiile legii.
(3) Dacă înlocuirea prevăzută la alin. (2) a avut loc după ce s-a dat cuvântul în fond părţilor, cauza se repune pe rol.


Din experienta va spun ca foarte rar se schimba membrii completului sau se realoca cauza unui alt complet.
Multumesc pentru raspuns, insa cum s-a putut aproba schimbarea ciclica a completului de judecata în temeiul Hotărârii Colegiului de Conducere nr.18/2015, intr-un caz de granituire, deoarece completul a fost schimbat pe acest motiv(de ex initial a fost completul x, iar completul y a hotarat sa dea completului z pt judecare in temeiul Hotărârii Colegiului de Conducere nr.18/2015).
Ma intereseaza ce ar trebui sa scriu intr-o astfel de cerere, ca sa se aprobe.

Si inca o intrebare pot sa ma reprezint singura in continuarea procesului? adica legal pot sa depun fara avocat cereri, concluzii scrise etc, sa vorbesc in sedinte, intrucat actualul avocat refuza sa spuna in sedinta ceea ce doresc eu (desi la biroul sau imi spune ca va respecta opiniile mele, in sedinta se schimba total) si nu stiu daca pot gasi un alt avocat care sa fie de acord sa ma reprezinte pana se termina faza procesuala de fond (de obicei refuza sa preia cazul altui avocat ca sa nu se certe cu acesta).
Ultima modificare: Joi, 12 Ianuarie 2017
clau1858, utilizator
Repartizarea cauzei unui alt complet reprezinta o masura administrativa, de ordin intern. Spre exemplu, un complet are prea multe dosare sau un complet se desfiinteaza deoarece unul sau mai multi judecatori din cadrul acestuia s-au pensionat, s-au retras din magistratura etc.

Prin urmare, nu puteti dvs. sa formulati o cerere in acest sens. Eventual dvs. ati putea sa formulati o cerere de recuzare a unuia dintre judecatori , daca sunt indeplinite conditiile legale.

Puteti sa va reprezentati singur, insa nu va recomand. Daca nu sunteti multumit de serviciile unui avocat, consultati un altul. Cu toate acestea, va sfatuiesc sa ascultati de indrumarile avocatului, caci el este specialistul in materie. Aspecte care dvs. considerati ca ar trebui punctate in fata instantei s-ar putea sa va aduca mai multe necazuri si sa enerveze judecatorul. Se intampla de multe ori ca un client sa insiste ca avocatul sa faca cereri si afirmatii care n-au nicio legatura cu litigiul sau care nu au niciun temei procedural - exemplu este chiar aceasta cerere de schimbare ciclica a completului, care nu poate fi exercitata de parti.
Ultima modificare: Joi, 12 Ianuarie 2017
Ana-Maria Pînzaru, Avocat
Va multumesc pentru raspunsurile acordate.

Nu i-am spus avocatului despre aceasta schimbare ciclica a judecatorilor, deoarece am zis sa intreb mai intai aici sa vad ce reprezinta mai exact aceste schimbari.

Cand spuneam ca avocatul nu imi reprezinta interesele in sedinta, ma refeream ca de ex la biroul sau i-am spus sa solicite trimiterea expertilor la o noua cercetare in care sa-si efectueze si ceilalti doi experti masuratori, intrucat al treilea expert nu da masuratorile salvate pe dispozitivul sau si nici nu s-a prezentat cand a fost citat de instanta, sau eventual sa solicite amendarea si recuzarea expertului problema.

In sedinta avocatul a solicitat amendarea tuturor expertilor, desi cei doi au sesizat prin adresa instantei ca nu au primit masuratorile de la colegul lor. Si nu este pentru prima data cand avocatul actioneaza impotriva intereselor mele.

Consider ca din aceasta cauza, am pierdut cel putin inca o luna si jumate pana la urmatorul termen, deoarece expertul problema nu o sa dea celorlalti masuratorile si atunci completul de judecata o sa dispuna recuzarea celor 3 experti, iar eu o sa pierd astfel inca 5-6 luni cu alta comisie de experti ca, toti expertii sunt la fel de "problematici"(am avut si alte dosare si i-am vazut de ce is in stare).

Apropo, in situatia mea instanta ce masuri poate sa ia, poate sa trimita din nou la cercetare acesti trei experti? ca sa faca masuratori si ceilalti doi experti, poate sa recuzeze toti expertii? sau poate sa-l elimine pe cel cu probleme?
In legătura cu subiectul de mai sus. In cazul in care s-a pronunțat repartizarea ciclică la alt complet de judecată înseamnă ca noul complet ia dosarul de la capăt și se judeca fin nou ori ce se întâmpla? Va mulțumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Programare sedinte judecata eugen82 eugen82 Am cautat in regulamentul CSM de functionare a instantelor si nu am gasit un raspuns la urmatoarea intrebare: cine si cand in cadrul instantei stabileste ... (vezi toată discuția)
Dosar partaj bunuri comune MaryMiha MaryMiha Am un dosar de partaj pe rol l a care fostul sot a facut apel. S au amanat o multime de termene i ar acum la ultimul termen s a amanat pentru citarea partilor ... (vezi toată discuția)
Efectuarea unei alte expertize dupa contraexpertiza adi8165 adi8165 Buna ziua Am un dosar de granituire in care s-au efectuat 2 rapoarte de expertiza topografica, raportul de expertiza initial si cel de contraexpertiza ... (vezi toată discuția)