avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cum pot platii in continuare contributiile pt.pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cum pot platii in continuare contributiile pt.pensie

Doresc sa platesc contributia pt pensie si sanatate.Unde si ce suma.Mai am 3 ani pana la pensie pt limita de varsta.Am avut un salar de 2200 lei.Nu vreau sa pierd la pensie.Voi lucra in strainatate cu contract de munca.Daca am avantaje de la alta tara.In ce conditii..
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:54, 12 Ianuarie 2017
In sistemul public de pensii, se poate asigura cu contract de asigurare socială orice persoană care doreşte să se asigure, respectiv să îşi completeze venitul asigurat, atât cei care nu au nici o formă de asigurare pentru pensie sau nu au nici un venit permanent, cât şi cei care au deja o asigurare cu contract individual de munca sau care sunt asiguraţi într-un alt sistem decât cel public de pensii (avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege).

Contractul de asigurare socială se încheie între:
– persoana interesată sau, după caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procură specială
şi
– casa teritorială de pensii competentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei.

Contractul de asigurare socială se încheie în formă scrisă şi produce efecte de la data înregistrării acestuia la casa teritorială de pensii.

Documentele care se prezintă la încheierea contractului de asigurare socială:
a) actul de identitate – certificarea pentru conformitate a copiei făcându-se de către asigurător;
b) actul de identitate al reprezentantului, precum şi actul care atestă calitatea acestuia, după caz.

Venitul lunar asigurat (VA) înregistrat în contract:
– nu poate fi mai mic decât suma reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut;
- poate fi modificat prin depunerea unui act adiţional la contractul de asigurare socială (formular tipizat).

Pentru anul 2016 si pana in prezent : – câştigul salarial mediu brut pe economie = 2.681 lei;
– venitul lunar asigurat: – VA minim = 938 lei (2.681 lei *35%); VA maxim = 13.405 lei (2.681 lei * 5 salarii).
- persoanele care încheie un contract de asigurare social vor stabili un venit asigurat la nivelul dorit, oricât între valoarea minimă şi cea maximă legală
- venitul lunar asigurat (VA) va constitui baza de calcul pentru pensie şi lunar, va determina contribuţia de asigurări sociale datorată.

Contribuția de asigurări sociale datorată lunar:
Asiguraţii cu contract de asigurare social datorează lunar o contribuţie de asigurări sociale calculată în funcţie de venitul asigurat înregistrat în contract şi cota de contribuţie de asigurări sociale stabilită anual prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, astfel:

cas = VA * cota legală de contribuţie

Pentru anul 2016, prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat s-a stabilit o cotă legală de contribuţie de asigurări sociale de 26,3% , astfel încât contribuţia lunară datorată pentru contractele de asigurare va fi :

– cel puţin 247 lei – pentru VA minimă, de 938 lei;
– cel mult 3.526 lei – pentru VA maximă, de 13.405 lei;
– între cele două limite legale, în funcţie de VA înregistrată în contract.

Plata contribuției lunare de asigurări sociale
Termenul de plată a contribuţiei de asigurări sociale este până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează plata.

Modalităţi de plată:
– la casierie
– prin virament bancar
– cu mandat postal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cas yo4bzc yo4bzc Buna ziua! am fost in SOMAJ un an de zile, perioada ce s-a incheiat pe 17 iunie a.c. As vrea ca din IULIE sa platesc din mana CAS-UL. Ce suma trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Contributie pentru pensie sirakouzes sirakouzes locuiesc in GRECIA din 1985 ,pana in 2005 am avut si pasaport romanesc si buletin grecesc,acum sant in somaj din august 2015 ,si as vrea saplatesc in ... (vezi toată discuția)
Despre plata anticipata a contributiei la casa de pensii kappa56 kappa56 Barbat in varsta de 60 ani doresc sa aflu despre plata anticipata a contributiei mele la Casa de Pensii , care ar fi cuantumul pe an si per total pe cei 5 ani ... (vezi toată discuția)