avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu crestere copil pana la 2 ani
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu crestere copil pana la 2 ani

Buna ziua,
Avem o salariata care nu si-a luat deloc concediu de maternitate,adica cele 126 de zile ,si as vrea sa stiu cu ce data su suspenda contractul de munca al acestei salariate.Mentinez ca data nasterii copilului a fost 05.12.2016 iar mama nu a avut deloc concediu in perioada graviditatii.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:23, 14 Ianuarie 2017
si in ce pozitie s-a aflat d-na de la nastere pana in prezent? care ar fi cauza suspendarii cim? cumva ccc?
OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:

Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
...
g) concediul postnatal obligatoriu este concediul de 42 de zile pe care salariata mamã are obligaţia sã îl efectueze dupã naştere, în cadrul concediului pentru sarcinã şi lãuzie cu duratã totalã de 126 de zile, de care beneficiazã salariatele în condiţiile legii;
...

Art. 16. - Pentru protecţia sãnãtãţii lor şi a copilului lor, dupã naştere, salariatele au obligaţia de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal, în condiţiile prevãzute la art. 2 lit. g) şi în cadrul concediului pentru lãuzie stabilit prin OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate.


Asadar, mama trebuia sa efectueze obligatoriu minim 42 de zile de concediu postnatal.

Cel mai bine intrebati la AJPIS sau ANPIS, daca mama care nu a efectuat nicio zi de concediu de maternitate poate intra in CCC daca indeplineste conditiile prevazute de OUG 111/2010.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pre si post natal Tinapincky Tinapincky Buna ziua. Am o nelamurire. Sunt insarcinata in 32 de saptamani si as dori sa stiu daca este obligatoriu sa iau concediul pre/post natal sau pot lucra pana in ... (vezi toată discuția)
Cele 42 de zile de concediu de lauzie sunt obligatorii andreea-29 andreea-29 as avea si eu o intrebare referitore la cele 42 de zile de concediu de lauzie. eu am nascut in 22 februarie si nu m-iam scos concediu de lauzie, as vrea sa ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil ioana_profesor ioana_profesor buna ziua, doresc sa stiu daca, intre concediul prenatal + cel de lauzie (total 126 zile) si concediul de ingijire copil (cel de doi ani, care presupune ... (vezi toată discuția)