avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Achizitia unei locuinte noi in martie 2017 - cu sau ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Achizitia unei locuinte noi in martie 2017 - cu sau fara TVA?

Salut. De curand am semnat un act de rezervare - pentru care am si achitat o anumita suma - a unui apartament intr-un ansamblu rezidential. Pana pe 8 februarie ar trebui sa semnam antecontractul, iar apoi (cred ca dupa inca 30 zile), contractul de vanzare cumparare a apartamentului, prilej cu care voi achita intreaga valoare a imobilului. Asadar, daca intra in vigoare masura anuntata de noul guvern de a elimina TVA ul in cazul vânzărilor de locuinte noi din categoria celor in care se încadrează si apartamentul pe care sunt in curs de a-l achizitiona, faptul ca eu voi semna antecontractul conform reglementarilor din prezent (TVA 5%, in cazul meu), iar contractul il voi semna dupa ce va intra in vigoare hotararea de a nu se mai achita TVA, eu va trebui sau nu sa platesc TVA la achiziția locuintei? Mulțumesc anticipat,
Silviu Geangoș
Cel mai recent răspuns: catalincf , utilizator 14:01, 3 Mai 2017
Poate cineva raspunde la aceasta intrebare ?
Poate raspunde cineva la aceasta intrebare ?
vezi aici
[ link extern ]
În aceeași situație sunt și eu, cu mențiunea ca eu am achitat integral în avans contravaloarea apartamentului in baza antecontractului semnat in septembrie anul trecut. In martie trebuie sa fac recepția, iar în luna mai vom face contractul de vânzare cumparare.
Pot cere dezvoltatorului sa-mi restituie tva-ul întrucât nu am semnat contractul de vânzare cumparare, iar acesta se va semna după intrarea în vigoare a legii?
Art.291
(5) În cazul operaţiunilor supuse sistemului TVA la încasare, cota aplicabilă este cea în vigoare la data la care intervine faptul generator, cu excepţia situaţiilor în care este emisă o factură sau este încasat un avans, înainte de data livrării/prestării, pentru care se aplică cota în vigoare la data la care a fost emisă factura ori la data la care a fost încasat avansul.
(6) În cazul schimbării cotei se va proceda la regularizare pentru a se aplica cota în vigoare la data livrării de bunuri sau prestării de servicii, pentru cazurile prevăzute la art. 282 alin. (2), precum şi în situaţia prevăzută la alin. (5).

[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Tva 0% locuinte noi AlexandruButnaru AlexandruButnaru Buna seara, Tot circula zvonurile legate de acest 0% de la 1 martie la achizitia primei locuinte. Peste tot se mentioneaza ca va fi aplicat doar la ... (vezi toată discuția)
Eliminare tva locuinte Mariastoicea Mariastoicea Buna ziua. Pe data de 10.02.2017 am semnat un precontract pt achizitionarea unui apartament nou si am achitat un avans, urmand ca in aprilie sa semnam ... (vezi toată discuția)
Eliminare tva locuinte robert1987 robert1987 A fost aprobat ceva in legatura cu eliminarea tva-ului pentru locuinte, incepand cu 1 martie 2017, sau a fost doar o promisiune electorala? (vezi toată discuția)