avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Carte de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Carte de munca

Se poate sa plătesc cartea de munca pe 1 an de zile?daca da,cât costa?va mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:31, 16 Ianuarie 2017
Retroactiv numai la pensie si sanatate puteti achita... nu stiu la somaj.

In prezent :
- Există posibilitatea completării stagiului de cotizare, prin încheierea unui contract de asigurare socială cu casa teritorială de pensii din raza de domiciliu, contribuţia minimă datorată fiind de 247 de lei/luna.

- Pentru stabilirea contribuției la sănătate, persoanele fără venituri trebuie să depună o declaraţie la unitatea competentă a Fiscului, Formularul 604. Acest lucru implică achitarea contribuţiei la sănătate în procent de 5,5% din salariul minim brut pe economie, pe o perioadă de cel puțin 12 luni consecutive. Având în vedere valoarea actuală a salariului minim brut (1.250 de lei), asta înseamnă 68,75 lei/lună.

- Persoanele care nu obţin deloc venituri n-au posibilitatea de a se asigura în sistemul asigurărilor pentru şomaj, după cum se prevede in Legea nr. 76/2002.
Persoanele fizice pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agenţia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, daca au cel putin varsta de 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.


Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii (in prezent, 1250 lei), si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.

Contributia lunara este de 0,5% din venitul asigurat, deci minimum este 6.25 lei/luna
Va mulțumesc!dar dacă vreau sa primesc indemnizația(concediu maternal) pt copil și nu am muncit in țara in ultimul an,cum sa procedez ca sa primesc banii?
Daca nu ati muncit in tara, nu veti beneficia de indemnizatia pentru CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contracte individuale pentru cas si cass Remus47 Remus47 Daca nu am venituri si vreau sa fac contracte individuale pentru CAS si CASS, avand la baza salariu mediu brut pe economie ( 2681 lei) , cat platesc la cele ... (vezi toată discuția)
Cum platesc pt pensie? bassmafya17 bassmafya17 Va salut.vreau sa va intreb daca ma puteti ajuta cu un raspuns... In curand nu voi mai fi angajat si implicit nu mai mi se vor opri taxe pentru ... (vezi toată discuția)
Contract casa de pensii ali2013 ali2013 buna ziua.lucrez in invatamant ca suplinitor calificat din 2007.anul acesta as dori sa ma retrag si sa inchei un contract cu casa de pensii pt a-mi plati ... (vezi toată discuția)