avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare cumparare cu clauza
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare cumparare cu clauza

Buna seara.Am o prietena care este impreuna cu un tip de vreo 5 ani urmand sa se casatoreasca in curand.Problema lor este urmatoarea.Mama lui urmeaza sa le vanda unul din cele 2 apartamente care le detine.Problema este ca mie mi se pare ceva putred la mijloc in antecontract specifica tipa ca si ea va locuii in apartament sau va aveadreptul posesie ceva de genul...eu banuiesc ca aceasta este un fel de clauza si cand ei nu ii va convenii ceva le va farama acel act.As dorii sfatul unui avocat pentru ca ea este debusolata stiind ca viitoarea soacra este foarte dificila.Eu am fost sfatuita sa le zic sa continue asa cu toate procedurile ca apoi el sa ii vanda viitoarei sotii apartamentul nemaifiind nevoie de soacra si va disparea si acea clauza.este adevarat?nu stiu cum este mai bine si nici ei nu cunosc .Au vrut si ei sa faca cu alt avocat dar nu accepta soacra .Multumesc
Cel mai recent răspuns: miliuta , utilizator 12:56, 22 Ianuarie 2017
Ce legatura are judecatoria?

Daca le vinde inainte de casatorie vor detine o cota corespunzatoare banilor cu care vor contribui fiecare.
In cazul vanzarii dupa casatorie apartamentul va deveni bun comun si vor detine fiecare cate o cota de 1/2.
Apartamentul poate fi si donat inainte sau dupa casatorie dar va fi donat ca bun propriu fiului cu exceptia cazului in care se doneaza catre ambii.
Ultima modificare: Marți, 17 Ianuarie 2017
cyan, moderator
Buna seara,
Probabil ca este vorba despre un contract de vanzare cu rezerva dreptului de uzufruct viager. Adica viitoarea soacra - actuala proprietara - va avea drept de folosinta a apartamentului. (spun asta pt ca ziceti ca soacra va locui si ea in apartament) Astfel,ea vinde doar nuda proprietate. Din cele spuse de dvs spre sfarsitul mesajului, inteleg ca, de fapt, ii vinde doar fiului. Iar dvs va ganditi ca e bine asa, intrucat el ar putea sa ii vanda viitoarei sotii scapand de soacra? Inteleg bine?
Daca da...atunci nu e corect cum vedeti lucrurile, juridic vorbind. El nu va beneficia decat de nuda proprietate...si nu va putea sa vanda decat ce are...adica soacra va ramane cu uzufructul. - asta daca e vorba despre acel contract cu rezerva uzufructului.

Ultima modificare: Marți, 17 Ianuarie 2017
Raluca Ifrim, Avocat
pai mama lui le face act prin judecatorie.adica acel act care tine loc de contract de vanzare cumparare.Dar nu inteleg de ce scrie in el ca si soacra va locuii in apartament daca ea are casa ei.banuiesc ca este clauza nu?
deci soacra are casa ei si nu va locuii cu ei dar asa vrea ea sa specifice in acte si nu inteleg de ce.ea mai are 2 proprietati.spune in antecontract ca ii vinde apartamentul dar si ea va locuii in apartament sau va avea drept de posesie ceva de genul din ce am inteles de la ea ca eu nu am vazut actul
cami_alessia a scris:

deci soacra are casa ei si nu va locuii cu ei dar asa vrea ea sa specifice in acte si nu inteleg de ce.ea mai are 2 proprietati.spune in antecontract ca ii vinde apartamentul dar si ea va locuii in apartament sau va avea drept de posesie ceva de genul din ce am inteles de la ea ca eu nu am vazut actul


Da, despre contract cu rezerva uzufructului este vorba. Faptul ca ea spune ca nu va locui, dar doreste sa se mentioneze, totusi, uzufructul, ma face sa cred ca va face ce spune in contract. Pentru ca aceasta este ratiunea pentru care cineva tine mortis sa se specifice anumite clauze intr-un contract. Si nu neaparat va locui de la inceput....Ci la un moment dat...se poate folosi de clauza cand doreste, fara un motiv anume. Faptul ca mai detine 1...2...sau mai multe proprietati nu are nicio relevanta.

Alte discuții în legătură

Clauza viagera in contractele de vanzare cumparare doruba doruba Intrebare: E posibil pentru un proprietar cu clauza viagera (dupa semnarea actelor de vanzare cumparare unor terti) sa gireze cu locuinta in scopul obtinerii ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare imobil cu uzufruct - nelamuriri ancabya9902 ancabya9902 Buna ziua Mama mea a vandut catre o persoana proprietatea pe care o detinea ( contract de cumparare cu drept de uzufruct ).In aceste conditii pot cumpara ... (vezi toată discuția)
Uzufruct Borika Borika Buna ziua. As vrea sa stiu ce inseamna uzufruct viager si ce drepturi am daca la vinzare pun clauza aceasta. Se poate vinde locuinta fara acordul meu sau am ... (vezi toată discuția)