avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Gratiere
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Gratiere

Numai cei condamnati cu executare beneficiaza de efectul gratierii?
Cel mai recent răspuns: GeorgeS2015 , utilizator 11:37, 19 Ianuarie 2017
atunci trebuia sa scrie << sentintelor definitive date pana la 18.01.2017>> pentru ca in textul lor se intelege ca dac-am furat pe 17.01.2017 o masina sunt gratiat.
Vorbim despre gratiere nu amnistie....se pare ca incerci sa ii inveti si ce sa scrie...daca nu ma crezi mai informeaza-te . e indeajuns sa scrii pe google gratiere si intra pe mai multe site-uri si te vei edifica
pai si daca fapta a fost comisa pe 17.01.2017? faptuitorul este deja condamnat pe 17.01.2017 seara?
Tot cautand si citind pe tema gratierii am gasit urmatoarele texte:

1. " Intrebare din examenul de admitere INM.
Este intotdeauna retroactiva:
a) legea de interpretare
b) legea de gratiere
c) legea de amnistie
Conform baremului de corectare raspunsul corect fiind B si C. "

2. " La fel ca amnistia, gratierea opereaza retroactiv cu privire la fapte savârsite anterior adoptarii actului de gratiere. În schimb, spre deosebire de amnistie, chiar daca intervine anterior condamnarii, gratierea va produce efecte doar dupa ramânerea definitiva a hotarârii de condamnare. În caz de gratiere intervenita înainte de condamnare este obligatorie continuarea procesului penal pâna la finalizarea acestuia si abia apoi se va face aplicarea actului de gratiere."

De aici deduc ca in cazul faptelor comise anterior datei de 18.01.2017 dar fara o condamnare definitiva , se va continua urmarirea penala / procesul iar dupa condamnare daca se vor indeplini conditiile gratierii, se va aplica gratierea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Voi beneficia de aceasta gratiere? Roman85 Roman85 la data de 5.12 .2015 am fost condamnat pentru fals in declaratii la 2 luni inchisoare cu amanarea executarii pedepsei si 2 ani supraveghere insemnand ... (vezi toată discuția)
Cand pot da de permis? fady2all fady2all În baza art. 208 alin. 1 ? 209 alin. 1 lit. e şi g cu aplic. art. 3201 alin. 7 C.pr.pen. condamnă pe inculpatul x la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru ... (vezi toată discuția)
Decret de gratiere?? lung.raluca lung.raluca Stie cineva daca se fac gratieri colective? S-a semnat decret din partea presedintelui? Se pare ca s-a anuntat la stiri despre ceva gratieri dar din pacate ... (vezi toată discuția)