avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concedierea in cazul restructurarii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concedierea in cazul restructurarii

Buna ziua,va rog sa ma sfatuiti si pe mine cum este bine sa procedez in cazul in care socieatea a hotarat sa-si restranga activitatea.Lucrez(inca) la un SRL. Miercuri 2 septembrie am fost chemata in biroul "sefei de departament"si m a anuntat verbal ca din data de 1 octombrie nu voi mai lucra la aceasta firma.
Eu stiu ca : trebuie sa fiu instiintata in scris(nu verbal asa cum s a intamplat),preavizul este de 20 de zile lucratoare din momentul instiintarii in scris.Azi suntem in 7 septembrie e posibil sa faca acea instiintare azi cu data de 2 septembrie (precizez ca asi vrea sa scap cat mai repede din aceasta firma),in cazul in care voi primi instiintarea azi cu data de 2 voi cere si eu ca cele 20 de zile de preaviz in care timpul de lucru este de 4 ore, sa se transforme in 10 zile cu timpul de lucru de 8 ore.Stiu ca ar fi la mica intelegere acest lucru caci legal nu este corect.Ar putea sa-mi faca rau acest lucru in privinta somajului?
Accept orice sugestie din partea d-voastra .Cum a-ti proceda in locul meu?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:25, 10 Septembrie 2009
este posibila cumularea celor 4 ore pe zi, dar nu puteti transforma cele 20 de zile lucratoare in 10 zile si dupa aia sa inceteze CIM. Daca va intelegeti cu conducerea sa puteti face cumularea, puteti semna o 'intelegere' prin care va oferiti sa lucrati 10 zile a cate 8 ore iar restul zilelor sa le stati acasa, iar firma in schimb se angajeaza sa va recunoasca vechimea pentru zilele state acasa. Astfel, nu veti putea avea probleme cu somajul, pentru ca in cartea de munca nu este trecuta perioada de preaviz si timpul de munca respectiv.
semnarea unui astfel de act am facut si eu la firma la care lucrez, pentru o persoana care cumulase in primele zile orele si in rest a stat acasa. Noi am emis decizia de incetare a contractului de munca dupa preaviz ca si cum ar fi fost mereu la munca a cate 4 ore.
Asta depinde de cum va intelegeti cu angajatorul.
1. Preavizul se face prin adresa SCRISA.
2. Preavizul este in favoarea salariatului, se poate lucra si mai putine ore dandu-se astfel posibilitatea de a cauta alt loc de munca.
3. Nu renuntati la preaviz.
4. Luati-va concediul de odihna aferent perioadei lucrate.
5. Cereti salariile compensatorii conform Contractului Colectiv de Munca la Nivel National.
Inocentia
Va multumesc pt.raspuns! In cazul in care mai am 12 zile de concediu neefectuat acesea nu se platesc? Vom primii un salariu compensator-din cate am inteles dupa ce am citit CCMNN un salariu este minimul pe care il putem primii. Asa este?
zilelele de concediu de odihna neefectuat e mai bine sa nu il efectuati (va suspenda preavizul, si cum dvs spuneati ca vreti sa scapati cat mai repede), ci sa cereti sa vi-l plateasca - art.141 alin.(40) Codul muncii - 'compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca'.
da, e un salariu compensator
cumularea orelor nu inseamna in mod expres renuntarea la preaviz.
C.O. nu suspenda preavizul ...;) ... zilele de CO neefectuate se vor compensa in bani la incetarea c.i.m. .... potrivit CCMN, la încetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.

Alte discuții în legătură

Disponibilizare mihaelaak mihaelaak Buna ziua, In urma cu o saptamana am fost disponibilizata, iar acest lucru mi s-a adus la cunostina cu 2 zile inainte de a intra in previz. Compania nu are ... (vezi toată discuția)
Compensarea in bani a co la incetarea raporturilor de munca. nobo nobo De maine intru in preaviz, 14 zile lucratoare, concediu nu mai pot lua, pentru ca este altcineva programat sa plece si as vrea sa stiu daca agajatorul are ... (vezi toată discuția)
Desfintarea locului de munca adle adle Buna ziua, In cazul in care mi se reduce locul de munca(reducere de personal)cu preaviz de 15 zile. Trebuie sa fiu prezenta 8 ore/ zi la munca? Va ... (vezi toată discuția)