buna ziua, am rugamintea sa fiu sfatuita in legatura cu urmatorul aspect:parintii mei detin o locuinta iar la momentul actual nu vor sa faca acte pt niciunul dintre copii - sintem 2 copii la parinti;de asemenea,cu multi ani in urma parintii i-au cumparat fratelui o casa iar mie nu;intrebarea este daca locuinta parintilor va fi mostenita in parti egale de cei doi copii?
daca da, pot avea dreptul sa cer o despagubire de la frate avind in vedere ca a primit o casa cadou de la parinti?sau o sa ramin in situatia inechitabila de a primi jumatate din locuinta actuala a parintilor in timp ce fratele are deja o casa intreaga + inca o jumatate din locuinta parintilor?
multumesc.
Locuinta va fi mostenita de dvs. si de frate in cote egale, plus sotul supravietuitor. Teoretic, parintii pot dispune asa cum doresc de bunurile lor, de banii d-lor, insa la momentul la care se va dezbate succesiunea puteti aminti si acest aspect in care fratele a beneficiat de o casa iar dvs. nu. Daca insa fratele va fi de buna credinta si va considera inechitabil sa se imparta intre dvs. si el si aceasta locuinta, va renunta la mostenire in favoarea dvs.
1. Amandoi sunteti mostenitori legali, de acelasi grad;
2. Amandoi sunteti mostenitori rezervatari.
La mostenire aveti ACELEASI drepturi, iar fratele oricand poate invoca acest lucru la deschiderea mostenirii ca sa-si ia partea (la care este in drept de altfel). Ma indoiesc ca dvs. o sa reusiti sa puneti mana pe chitante din care sa rezulte ca parintii dvs. i-au cumparat fratelui casa (mai ales ca a trecut si timp si nici interes nu este sa va puna in mana "marul discordiei"), asa ca inechitatea exista. Este foarte nedrept si imoral in acelasi timp astfel de diferentieri intre copii, dar "capo del tuti capi" tot cei in varsta sunt, prin felul lor de a gandi, pt ca nevoie aveti amandoi.
Inocentia
Userul nu va putea lua niciodata jumate din casa cumparata de parinti pe numele fratelui sau. Va putea cel mult sa ceara reductiunea acelei donatii in masura in care i s-a incalcat rezerva succesorala. Dar in niciun caz jumatate, pentru ca liberalitatea facuta de parinti poate fi doar supusa reductiunii. in lipsa unei incalcari a rezervei, userul nu are nicio cale legala de a beneficia de vreo cota din acea casa.
multumesc pentru raspuns, ma simt discriminata si nu inteleg comportamentul parintilor, nu mi se pare echitabil ca taunci cind ai mai multi copii sa il favorizezi doar pe unul dintre ei, sa zicem pe primul nascut;trebuie sa am dovezi ca acea casa a fratelui a fost cumparata de parinti? (chitante, contractul casei etc)
Evident ca trebuie sa aveti dovezi mai ales ca intr-un astfel de proces dvs. o sa fiti potentialul "reclamant" ori reclamantul are sarcina probei, cu ce o sa dovediti cu chitantele si alte acte pe langa martori, interogatoriu etc. Mai mult, in drept se merge pe principiul ceea ce nu poti sa dovedesti se considera ca nu exista. Spun ca trebuie sa aveti acte si sub aspectul certitudinii sustinerii unei astfel de actiuni (ca cel ce are mai mult va gandi partinitor inclusiv cu parintii). Mai exact, nu ma aventurez intr-o astfel de actiune de chemare in judecata care costa si unde inca de la inceput de drum nu am probatoriile asigurate pt ca incalcarea rezervei succesorale trebuie dovedita. Daca am aceste dovezi (cu precadere inscrisuri) atunci cer reductiunea cum a spus domnul avocat, daca nu am probe aici este aici
Inocentia
Alte discuții în legătură
Testament
ionutyahoocoom
buna dimineata ...tatal meu inainte sa decedeze a lasat testament fratelui meu pe casa parinteasca si mai multe terenuri arabile fratele meu dezbate ... (vezi toată discuția)