avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Filozofia de viata a suedezilor
Discuție deschisă în Cultură generală

Filozofia de viata a suedezilor

Poate ar trebui sa avem grija sa mai si ... stam o clipa, in goana asta a vietii, si sa intelegem ca viata putem sa o traim frumos, pe indelete, smulgandu-ne din vartejul ametitor al vitezei cotidiene.
Suedezii au o fiolzofie proprie a activitatii productive, ca si a vietii in general...
Iata ce povesteste un angajat din America de Sud, la Compania VOLVO
"In curand se implinesc 18 ani de cand am inceput sa lucrez la Volvo, o intreprindere suedeza. A lucra cu ei este ceva foarte interesant. Orice proiect aici ia 2 ani pentru a se concretiza, oricat de ingenioasa sau simpla ar fi ideea. Este o regula.
Procesele de globalizare cauzeaza in noi (brazilieni, argentinieni, columbieni, peruani, venezuelieni, mexicani, australieni, asiatici etc...) o anxietate generalizata in cautarea de rezultate imediate. In consecinta, stilul nostru rapid nu se incadreaza deloc cu termenele de scadenta intarziate ale suedezilor.
Suedezii dezbat, si iar dezbat ,organizeaza "n" sedinte, efectueaza evaluari, etc... si lucreaza dupa o schema mult mai incetinita. Ceea ce este uimitor, este ca acest stil tot timpul da rezultate, in timpul lor (al suedezilor), astfel ca punand impreuna maturitatea necesitatii cu tehnologia potrivita, nu prea inregistreaza pierderi.
[b]Pe scurt, despre Suedia si suedezi.
1. Suedia este de marimea unui singur stat din Mexic.
2. Nu are decat 2 milioane de locuitori.
3. Cel mai mare oras, Stockolm, abia daca are 500 de mii de locuitori, asa ca o mica localitate din Mexic.
4. Mari intreprinderi cu capital suedez: Volvo, Scania, Ericsson, Electrolux, ABB, Nokia, Nobel Biocare, etc.
Nimic rau in asta, nu-i asa ? Pentru a avea o idee de importanta lor, ajunge sa se mentioneze ca Volvo face motoarele propulsoare ale navetelor de la NASA.
Poate se inseala suedezii, dar ei sunt cei care-mi dau mie salariul. Trebuie sa mentionez ca nu cunosc un alt popor care sa aiba o cultura colectiva ca a suedezilor."
In continuare, angajatul la VOLVO povesteste o scurta istorie doar ca sa ne facem o idee.
"Prima data cand m-am dus in Suedia in 1990, unul dintre colegii mei suedezi ma aducea la serviciu in fiecare dimineata cu masina lui. Era in septembrie, era frig si fulguia. Ajungeam foarte repede la intreprindere si el parca masina tot timpul foarte departe de intrare. In fiecare dimineata vin in jur de 2 mii de angajati cu masina la serviciu...
In prima zi nu am facut nici un comentariu, nici in a doua sau in a treia, dar in una din zilele ce au urmat, cu un pic mai multa incredere, l-am intrebat pe colegul meu:
- Aveti locuri de parcare fixe aici ? Am vazut ca parcarea este complet goala cand ajungem si totusi tu parchezi la mare distanta de intrare .....
Iar el mi-a raspuns pur si simplu:
- Nu, dar noi, care ajungem foarte devreme, avem tot timpul sa mergem pana la intrare, dar cei care ajung mai tarziu, au mai multa nevoie sa gaseasca locuri mai aproape de intrare, nu crezi ?
Imaginati-va ce fata am facut. Si acest lucru a fost suficient ca sa-mi schimb in profunzime mentalitatea."
Cel mai recent răspuns: Aurelian Buharu , utilizator 17:02, 25 Mai 2018
...si cu asta ati raspuns la intrebarea "de ce nu vor trai romanii la nivelul suedezilor nici peste 1000 de ani?"
Am facut si eu "greseala" de a locui si lucra in Suedia suficient ca sa imi schimbe in mare parte optiunile majore adupra vietii si mult mai punctat...asupra vietuirii dimpreuna cu ceilalti. Este tare greu acum...intors acasa! Suedez nu voi fi niciodata, iar roman cum am fost nu mai sunt. Cel mai greu este ca multi din cei apropiati imi zic ca m-am ticnit! Ca ce tot imi pasa de lucruri ignorate de altii!!! Altii din socialul romanesc. Imi este permanent dor de complexitatea suedeza care face lucrurile atat de simple.....acolo!!!! Ba chiar deja nu ii mai sufar pe cei care scandeaza..."vrem o tara ca afara". Cei de "afara" nu vor! Aceia fac!!!
Cu stima, Aurelian B.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De ce in suedia, nivelul de trai este atat de ridicat ? POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE In prezent parlamentarii suedezi au la dispozitie garsoniere detinute de stat, cu o suprafata de circa 40 de metri patrati. Singura camera este folosita atat ... (vezi toată discuția)
Musulmanii POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE Foarte just; dacă nu ati observat asta până acum ! Ei nu sunt fericiţi în Liban Ei nu sunt fericiţi în Gaza Ei nu sunt fericiţi în Egipt Ei nu sunt ... (vezi toată discuția)
Discriminarea pozitiva, corectitudine politica dapyx dapyx Definitia discriminarii pozitive, ar fi preferarea ?i avantajarea unor grupuri despre care se considera ca au fost discriminate in trecut, in detrimentul ... (vezi toată discuția)