avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 415 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... hidroizolatie terasa balcon
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

hidroizolatie terasa balcon

Locuiesc la etajul 9 intr-un bloc de 10 etaje. De multa vreme in balconul meu la fiecare ploaie exista infiltratii. In timp au afectat structura de rezistenta balconului in sensul ca apa a macinat cadrul de metal pe care sunt sudate placile care alcatuiesc fatada balconului si acestea au "plecat" cu cca 15-20cm spre exterior. Orice incercare de a rezolva problema cu asociatia s-a soldat cu un esec, cu explicatia ca hidroizolatia apartamentelor intra in sarcina asociatiei, in timp ce hidroizolatia acoperisului balconului intra in sarcina proprietarului de la etajul 10 .
Vecinul de la etajul 10 nu dispune de fonduri pentru a efectua o o astfel de lucrare si nu pare deranjat de infiltratii, in timp ce la mine in balcon peretete este umed la fiecare ploaie si in timp s-a format mucegai. Cateodata se infiltreaza apa si in camere (daca ploaia este mai indelungata).
Va rog sa ma ajutati si sa-mi spuneti daca exista vreo astfel de prevedere legala in ceea ce priveste hidroizolatia terasei balcoanelor de la ultimul etaj, in sensul ca ea cade in sarcina proprietarului de la ultimul etaj.
Mentionez ca pentru a preintampina un accident nedorit (prabusirea fatadei balconului) am efectuat pe cheltuiala proprie o lucrare prin care am "ancorat" cadrul metalic al balconului.
Cel mai recent răspuns: marilena2014 , utilizator 13:19, 5 Mai 2023
Ceea ce v-a spus administratorul este foarte corect! Hidroizolatia balconului vecinului dvs de la etajul superior este problema acelui vecin si a dvs . A dvs in sensul ca , daca sunteti practic inundat si exista riscul prabusirii balconului vecinului peste al dvs , puteti apela la instanta pentru a-l obliga sa isi repare balconul!
Sfatul meu este sa ii faceti o notificare printr-un executor judecatoresc prin care sa il somati ca intr-un termen rezonabil (30-60 zile) sa efectueze lucrarile de reparatii pentru a remedia situatia tehnica respectiva. In cazul in care nu doreste sau nu efectueaza aceste lucrari atrageti-i atentia ca il dati in judecata cerand totodata si daune pentru pagubele produse ca urmare a deselor infiltratii de la balconul sau!
SUCCES!
=D>
saab a scris:

Locuiesc la etajul 9 intr-un bloc de 10 etaje. De multa vreme in balconul meu la fiecare ploaie exista infiltratii. In timp au afectat structura de rezistenta balconului in sensul ca apa a macinat cadrul de metal pe care sunt sudate placile care alcatuiesc fatada balconului si acestea au "plecat" cu cca 15-20cm spre exterior.

Buna ziua,
Pentru a va rezolva problema, va recomand un alt mod de abordare faţă de cel prezentat mai sus de Mihai Grigore, care este in eroare.
Dupa cum spuneţi, apa pluviala a afectat cadrul metalic pe care sunt fixate placile prefabricate din beton armat, elemente decorative ce formeaza structura arhitectonică a faţadei blocului.
Conform legii, faţada unui bloc este un element al clădirii ce este in proprietate comună, forţată si perpetuă a tuturor propietarilor din condominiu (bloc).
Dacă aceste elemente decorative cad pe calea publică si rănesc pe cineva, răspunderea este colectivă, a condominiului administrat/gestionat de către Asociatia de Proprietari.
Pe cale logică, Asociatia trebuie sa ia toate măsurile necesare si suficiente pentru evitarea acestui tip de pericol.

Cu stimă,
Expert tehnic judiciar Eugen MARCOV
Ultima modificare: Luni, 7 Septembrie 2009
legalmgm, utilizator
Si eu subscriu acestei pareri. Mai mult sustin si ca acoperisul peste ultimul balcon este tot parte a fatadei si prin urmare parte comuna. Incercati sa il modificati si primaria va va cere acordul asociatiei de proprietari tocmai pentru ca este parte din fatada.
MIHAI GRIGORE a scris:

Ceea ce v-a spus administratorul este foarte corect! Hidroizolatia balconului vecinului dvs de la etajul superior este problema acelui vecin si a dvs .

Multumesc pentru raspunsuri.
Revin cu o precizare, nu stiu daca m-am exprimat suficient de clar, apa provine de la acoperisul balconului de la etajul 10,nu de la podeaua lui, practic si vecinul de la etajul 10 este afectat de infiltratii, la el este aceasi situatie ca la mine . Nu este cazul cand ii ploua lui in balcon si se infiltreaza apa la mine, practic este vorba de aceeasi placa de beton care formeaza si acoperisul (terasa) blocului si pe care asociatia are obligatia sa o hidroizoleze.
Daca obligatia de a hidroizola acoperisul balconului este a celui care locuieste la ultimul etaj, atunci intr-un bloc (acceptand ca fiecare este obligat sa-si hidroizoleze podeaua balconului ) cel care sta la etajul 10 are obligatia sa hidroizoleze atat podeaua cat si plafonul propriului balcon ?
Ultima modificare: Luni, 7 Septembrie 2009
saab, utilizator
Este parte comuna , proprietate comuna ca intreaga fatada si terasa a blocului. Lucrarile de consolidare ca si cele de hidroizolatie trebuiesc facute prin asociatie si costurile suportate de toti proprietarii conform cotei indivize ( functie de suprafata utila a apartamentelor).
Faceti adrese la presedintele asociatie, la primarie, la Inspectoratul de stat in constructii.

Alte discuții în legătură

Acoperisul balconului de la ultimul etaj geresy geresy Bună ziua, Locuiesc la etajul 10/10. Acum 2 săptămâni s-au montat schele pentru realizarea izolaţiei termice la faţada blocului. Zilele trecute ... (vezi toată discuția)
Hidroizolatie terasa bloc - proprietate privata viorelh viorelh Buna seara, As vrea sa stiu cum se gestioneaza in cadrul asociatiei reparatia hidroizolatiei la terasa blocului. Precizez ca ma refer la un caz aparte si ... (vezi toată discuția)
Balconul neacoperit considerat acoperisul blocului? SorinPd SorinPd Bună ziua, Locuiesc într-un bloc de apartamente la ultimul etaj, iar vecinul de la etajul inferior este inundat din cauza ploilor. Menționez faptul ca ... (vezi toată discuția)