avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 822 soluții astăzi

Acum, pe live.avocatnet.ro, are loc evenimentul: Angajarea străinilor în România - Recomandări practice și lecții utile pentru companii 

Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... dreptul la domiciliu
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

dreptul la domiciliu

Am fost recunoscut drept tata al baietelului meu printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, in urma cu un an (baiatul e un copil din afara casatoriei; nici eu, nici mama lui nu suntem casatoriti). De atunci si pina in prezent, mama lui nu a locuit nici la domiciliul meu, nici la domiciliul ei (baiatul fiind mic - 2 ani -, locuieste cu ea).

Potrivit OUG 97/2005, art. 26, alin. (1), "Domiciliul minorului este la părinţii săi sau la acela dintre părinţi la care el locuieşte statornic ori, după caz, la reprezentantul său legal, în cazul în care se află sub tutelă."

Pe de alta parte, dreptul la domiciliu al copilului este recunoscut prin Conventia ONU cu privire la drepturile copilului din 1989, art. 8, alin. 1: "Statele părţi se obligă să respecte dreptul copilului de a-şi păstra identitatea, inclusiv cetăţenia, numele şi relaţiile familiale, astfel cum sunt recunoscute de lege, fără nici o imixtiune ilegală.", Conventie ratificata de Romania prin legea 18/1990.

Prin urmare, ce pot si ce trebuie sa fac pentru a garanta dreptul la domiciliu al baiatului meu, daca toate rugamintile mele in acest sens au fost constant ignorate si tratate drept "absurditati" de mama lui?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: dancosma , utilizator 22:10, 9 Septembrie 2009
GabrielaA a scris:
Copilul inteleg ca a fost incredintat mamei. Prin urmare acesta poate sta oriunde in alta parte. Acolo unde sta si mama.

Copilul nu a fost incredintat mamei. Niciunul dintre parinti (nici eu, nici mama baiatului) nu a facut cerere de incredintare. Prin urmare, tehnic vorbind, e "custodie comuna".

Sa inteleg ca baiatul poate locui oriunde cu mama lui, chiar daca ea nu locuieste cu forme legale acolo unde locuieste?

Si, in eventualitatea incredintarii catre mama, eu voi primi drept de vizita acolo unde mama nu locuieste cu forme legale? Se poate lucrul asta?!?
din ceea ce spuneti dvs., se intelege :
- dvs doar v-ati recunoscut copilul , fara insa a cere in instanta incredintarea acestuia spre crestere si educare .
- de asemenea, copilul nu a fost incredintat printr-o hotarare judecatoreasca nici mamei sale, dansa nesolicitand probabil acest lucru in instanta .

prin custodie comuna, va referiti probabil la faptul ca, de comun acord cu fosta concubina, v-ati inteles sa aveti grija de acesta .

intrucat dvs nu ati solicitat stabilirea unui program de vizitare a minorului , si nici stabilirea domiciliului acestuia la adresa dvs ., minorul poate locui oriunde , impreuna cu mama sa.
nu are relvanta daca aceasta locuieste sau nu cu forme legale .

in situatia in care mama solicita incredintarea minorului in instanta , dvs va trebui sa solicitati stabilirea unui program de vizitare .
Puteti face cerere de incredintare minor sau stabilire program de vizitare.
Normal ca puteti sa-l vizitati acolo unde este.
Copilul inteleg ca are 2 ani. La varsta asta puteti chiar si sa obtineti sa-l luati la dvs. pe durata vizitei.
Multumesc frumos pentru lamuriri! Imi cer scuze ca pun toate aceste intrebari, dar cunostintele mele juridice sunt nule - si vreau sa ma asigur ca nu fac nimic gresit.

Sa presupunem asadar ca mama face o cerere de incredintare a baiatului si ca aceasta cerere ii va fi acceptata. Odata cu incredintarea, se va stabili si domiciliul copilului. Ei bine, unde va stabili judecatorul domiciliul minorului, daca mama locuieste fara acte legale acolo unde locuieste?
Domiciliul mamei este cel stabilit prin actul de identitate. Prin urmare acela va fi si domiciliul minorului. Nu inteleg de ce va deranjeaza atat de tare acest lucru?
Daca considerati ca acolo unde locuieste mama cu copilul nu sunt conditii prielnice pentru cresterea , educarea si dezvoltarea minorului, atunci solicitati sa va fie incredintat dumneavoastra.

Alte discuții în legătură

Drept de vizitare minor din afara casatoriei dancosma dancosma Daca parintii unui minor nu sunt casatoriti (n-au fost niciodata, copilul este din afara casatoriei) si locuiesc separat (minorul locuieste cu mama), pentru ... (vezi toată discuția)
Acord de mediere magirescuradu magirescuradu sunt divortat din2001de fosta sotie.din 2002 am convetuit cu ea fara acte legale.in 2004 sa nascut un baietel pe care l-am recunoscut.anul acesta in luna ... (vezi toată discuția)
Poate scoate copilul din tara? vasilescu victor vasilescu victor sunt divortat si in urma divortului copilul a fost incredintat mamei. mama copilului este cetatean moldovean cu drept de sedere in romania. are dreptul sa ... (vezi toată discuția)