avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... agent constatator proces verbal rutiera
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

agent constatator proces verbal rutiera

am o mica nelamurire si sper sa imi gasesc raspunsul!
este precizat undeva in legislatia rutiera ca agentul constatator care constata contraventia este si cel care trebuie sa o aplice?
in afara de prevederile generale contraventionale potrivit carora agentul constatator trebuie sa ia cunostiinta de producerea contraventiei ,,propriis sensibus,,?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: bogdan.bogdan , utilizator 09:38, 14 Septembrie 2009
exact pentru acest motiv am deschis si eu acest subiect! se pare aproape sigur ca cel care constata contraventia este cel care sta in spatele aparatului radar ,intrucat contraventia consta in depasirea unei anumite viteze.
Nu este posibil ca un alt agent care sta la un km sa completeze el procesul verbal pentru fapta altuia!
asa reiese si din baza legala postat mai sus de ANALORE!
se pare ca este posibil, agentul care este un masina unde este amplasat radarul este practic considerat operator al radarului, agentul constatator este cel care opreste masina si aplica amenda, pentru ca el are dreptul sa opreasca o masina daca considera ca s-a savarsit o contraventie/infractiune.....deci practic lui i se pare ca mergi prea tare, te opreste si cere verificarea vitezei cu care ai circulat ...cam asa cred eu ca s-au gandit ei sa interpreteza legea......acum sa va dau si prevederile legale :

" Regulamentul de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, prevazut în anexa nr. 1."

"Art. 182
(1)Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizeaza prin executarea semnalelor regulamentare de catre politistul rutier sau, dupa caz, de catre politistul de frontiera, atunci când constata încalcari ale normelor rutiere ori în situatia în care exista indicii temeinice despre savârsirea unei contraventii ori a unei fapte de natura penala, pentru identificarea persoanelor care au comis astfel de fapte si a bunurilor care fac obiectul urmaririi, precum si pentru verificarea detinerii de catre conducatorii vehiculelor a documentelor prevazute de lege. Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizeaza si în conditiile producerii unor calamitati naturale, dezastre sau a altor situatii care pun în pericol siguranta circulatiei."
........................................................................................................................
Si mai avem un articol interesant aici:

Art. 181
(1)În situatia în care fapta a fost constatata cu ajutorul unui mijloc tehnic certificat sau unui mijloc tehnic omologat si verificat metrologic, politistul rutier încheie un proces-verbal de constatare a contraventiei, potrivit modelului prevazut în anexa nr. 1D, dupa prelucrarea înregistrarilor si stabilirea identitatii conducatorului de vehicul.
(2)Datele de identificare a contravenientului care se consemneaza în procesul-verbal de constatare a contraventiei sunt cele comunicate, în scris, sub semnatura proprietarului sau detinatorului legal al vehiculului.

Practic legea nu face distinctie intre radar fix si radar mobil, aici chiar apare o intrebare in ceea ce priveste acea prelucrare a imaginilor ???? dar este posibil sa existe si alte prevederi legale speciale care sa diferentieze cele doua categori #-o
Plus ca P_V ar trebui sa aiba o anumita forma ceea prevazuta in anexa D
" ANEXA nr. 1D:
ROMÂNIA

MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR

.............................................

.............................................

1._
PROCES-VERBAL
Seria ........nr. .................
Încheiat astazi: ziua |_|_| luna |_|_| anul |_|_|_|_| ora |_|_| în localitatea ..........................
Agent constatator ............................. (grad profesional, nume, prenume) din ....................... (unitatea) constat ca:
Dl/Dna. ............................ CNP |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|, act de ident. |____|, seria |_|_|_|_|_|_|_|_| nr. |_|_|_|_|_|_|, cu domiciliul/ resedinta în .................... str. ........................ nr. ...... bl......sc. ..... ap. ...... sector/judet ....................
În ziua |_|_| luna |_|_| anul |_|_|_|_| ora|_|_| locul ........................ a fost depistat conducând autovehiculul cu nr. înmatriculare (înregistrare): ................................
Descrierea faptei: .................................................................................
fiind înregistrat cu .................................................................................
Înregistrarea se pastreaza la sediul unitatii 6 luni de la data constatarii contraventiei
Fapta savârsita este prevazuta de: art. ........... din ...................si sanctionata de art. ........... din .....................
Stabilesc:
a)|____| AVERTISMENT/ |____| PUNCTE-AMENDA, în valoare de ................... lei;
b)|____|* PUNCTE DE PENALIZARE,
Sanctiunea contraventionala complementara aplicata..............................
Contravenientul poate achita în cel mult 2 zile lucratoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contraventiei (conf. stampilei postei), jumatate din minimul amenzii prevazute de lege, adica suma de ..................... lei.
Contravenientul poate face plângere împotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei la termen de 15 zile de la data înmânarii comunicarii, care se depune la Serviciul politiei rutiere .............................
Agent constatator ............................. (grad profesional, nume, prenume)
2._
ÎNSTIINTARE DE PLATA
Amenda se achita la ........................, la casieriile autoritatilor administratiei publice locale ori ale altor institutii publice abilitate sa administreze veniturile bugetelor locale sau la ghiseul unic din punctele de trecere a frontierei de stal a României.
Chitanta si copia procesului-verbal se transmit în termen de 15 zile de la comunicare unitatii din care face parte agentul constatator.
Plata se poate efectua si prin instrumente de plata electronice în cadrul Ghiseului virtual de plati, caz în care nu aveti obligatia de a face dovada platii unitatii din care face parte agentul constatator.
În caz de neplata a obligatiilor se va trece la executarea silita.
Agent constatator ............................. (grad profesional, nume, prenume)"

nu cred ca exisat reglementari speciale sau dk exista ar fi trebuit sa stim!
sunt si eu curios, oricum mi se pare absurd si ilogic ca un alt agent sa iti aplice o contraventie cu care nu a avut nicio legatura.
Ar fi trebuit sa efectueze o cercetare inainte de a aplica sanctiunea!
Nu ma refer aici numai la politisti rutieri, la orice agent constatator care trebuie sa ia la cunostiinta cu propriile simturi si sa consemneze o situatie de care ia cunostinta in mod direct , nu prin ceea ce ii spun sau comunica altiii!
Nu stiu..... ink am dubii cu privire la aceste aspecte
nu e chiar asea... poi daca radaru te ia in spate , cand ajungi tu langa alal de te opreste poti sa mergi si cu 5 la ora ca ala tot te opreste deci nu e ca te vede ala ca mergi cu viteza and shit....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Punctele avertisment si amenda ContSters40598 ContSters40598 Punctele primite printrun p-v (pentru depasirea vitezei regulamentare...aparat radar)cat timp raman? La cat timp dispar din evidentele Politiei...sau...nu stiu ... (vezi toată discuția)
Intrebare radar cornelius26 cornelius26 Salutare! Am si eu o intrebare: stie cineva daca este obligatoriu a se trece in pv de contraventie numarul si seria cinemometrului cu care a fost ... (vezi toată discuția)
Contestatie amenda Avecc Avecc Buna ziua, Va rog cei care aveti experineta sa aruncati un ochi peste aceasta plangere si sa imi spuneti daca este ok. Vreau sa o trimit ... (vezi toată discuția)