avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 278 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... RECTIFICARE CARTE FUNCIARA
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

RECTIFICARE CARTE FUNCIARA

Buna ziua,

Am si eu o intrebare, cum pot rectifica o carte funciara, din suprafata mai mica in suprafata mai mare, am inteles ca exista posibilitatea rectificarii prin notar incepand cu iunie 2009. As vrea sa stiu daca se poate fara deschiderea unui proces si in baza carei legi. Multumesc !
Cel mai recent răspuns: nutica , utilizator 18:48, 9 Septembrie 2009
daca nu va regasiti in cazurile descrise de cora,puteti face si o actiune in constatare, dupa ce in prealabil ati facut masuratorile cu un expert in cadastru .
Am constatat ca ne incadram in prevederile Ordinului ANCPI nr.134/2009, dar mai am o problema : intre timp am descoperit ca santem patru proprietari pe aceeasi carte funciara si vrem sa iesim din situatia asta, sa avem fiecare propria carte funciara. Nu stiu daca o putem face in baza ordinului de mai sus. Am inteles ca se numeste iesire din indiviziune si nu stiu cum se procedeaza. Multumesc.
Fara amanunte, daca sunteti patru coproprietari problema iesirii din indiviziune are doua solutii:
-toti sunteti de acord cu aceasta si atunci se intocmeste documentatia tehnica de dezmembrare a imobilului de catre o persoana autorizata si actul autentic de dezmembrare la notar, dupa care se fac operatiunile aferente in cartea funciara
-nu exista acord si atunci oricare dintre d-voastra poate promova o actiune in instanta, de iesire din indiviziune prin partaj si functie de situatia concreta a imobilului si de cotele fiecarui proprietar instanta va hotara modul de partajare, tot in baza unor documentatii tehnice cadastrale. Art.785 c civ prevede că “nimeni nu poate fi obligat să rămână în indiviziune...””
Multumesc pt. promptitudine. Am inteles, ne incadram in prima varianta. O zi buna.
in cazul in care ai urmatoarea situatie:

- contract v/c intre primul proprietar si cumparator: ai suprafata 30,09.
- cadastru intabulare rlv: ai suprafata 30.49.
- contract v/c intre proprietar 2 si cumparator 2.Cf documentelor ai suprafata:30.49.

Trebuie realizate ceva documentatii suplimentare? Sau fiind diferenta prea mica se accepta?

Alte discuții în legătură

Punerea in posesie coca_ab coca_ab am o casa cu gradina aferenta.dupa 1990 am fost pusi in posesie cu terenul de sub casa ,am primit un ordin al prefectului prin care ni se dadea si gradina dar ... (vezi toată discuția)
Cadastru bonitakiss bonitakiss buna seara. in urma masuratorilor in vederea efectuarii cadastrului, suprafata masurata s-a constatat a fi mai mare cu 5% decat cea din acte. va rog sa imi ... (vezi toată discuția)
Donatie&cadastru adrian20 adrian20 In 1995 tatal meu a primit prin donatie un teren de la fratii lui. Intre timp unu dintre ei a decedat, iar celalti spun ca vor surpa donatia. #-oMai pot surpa ... (vezi toată discuția)