avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cedarea dreptului de proprietate a unui parinte spre ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cedarea dreptului de proprietate a unui parinte spre unul dintre copii

Buna seara, va rog sa ma lamuriti care este cea mai buna cale juridica prin care un parinte poate dona partea de mostenire doar unuia dintre copii (acesta fiind si singurul copil din trei care intretine proprietatea si pe parinte),celalalt parinte fiind decedat si succesiunea nefiind dezbatuta. Doresc sa stiu daca se poate face si fara dezbaterea succesiunii.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 09:16, 26 Ianuarie 2017
Inteleg ca si parintele decedat era proprietar.. Fara sa dezbateti succesiunea, parintele in viata nu are cum instraina ce are pt ca nu are o cota determinata. In acest moment nu poate decat sa faca un testament in favoarea celui caruia vrea sa ii lase. Trebuie sa tina cont de rezerva succesorala a celuilalt, nu poate lasa tot ce are numai unuia.
Daca vrea sa ii dea de acum, trebuie dezbatuta succesiunea si pt ce va avea, sa incheie un contract de intretinere cu copilul.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Ianuarie 2017
gi-jane2, moderator
Buna seara,
1. dezbateti succesiunea de pe urma parintelui decedat.
cote:
- daca bunul este realizat inaite de casatorie si apartine parintelui in viata atunci nu e nimic de impartit
- daca nunul este dinainte de casatorie si apartinea sotului decedat situl in viata are 1/4 si copii impart in parti egale restul de 3/4
- daca bunul a fost realizat in perioada casatoriei - sotul in viata are 5/8 si cipiii impart 3/8 in parti egale.
2. Parintele poate sa-si instraineze partea oricui doreste fie prin donatie fie prin act de vanzare cumparare.
Functie de varsta parintelui in viata va sfatuiesc sa solicitati aplicarea prevederilor art. 30 al legii 17/2000.
Nu, nu se poate.
Trebuie dezbatuta succesiunea intai si ulterior incheiat ce act doriti dvs (donatie, vanzare cumparare, intretinere etc)
Certificatul de mostenitor va fi actul de proprietate in baza caruia se va transmite proprietatea asupra acelei cote catre copil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum îi pot dona surorii mele jumătatea mea de moștenire de la părinți? Ionuț Cosmin Ionuț Cosmin Buna ziua. Cum pot dona surorii mele jumatatea mea de mostenire de la parinti? Mentionez ca doar unul dintre ei a decedat. Multumesc frumos (vezi toată discuția)
Mostenire ildikoc ildikoc Suntem 2 frati. In 1992 a murit unul dintre parinti.Succesiunea nu s-a facut.Parintele supravietuitor sta cu unul dintre copii si ar vrea sa lase apartamentul ... (vezi toată discuția)
Donatie cu contract de intretinere. buna ziua, , suntem doi frati ... atinas atinas Donatie cu contract de intretinere. Buna ziua, , Suntem doi frati si unul dintre parinti a decedat si nu am dezbatut succesiunea. Nu ne-am inteles si a ... (vezi toată discuția)