avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Va rog un clar raspuns la: Privind taxa de timbru ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Va rog un clar raspuns la: Privind taxa de timbru judiciar Se plateste ori nu ? Fond Funciar, Nulitate absoluta partiala Titlu de Proprietate conform art. III din Legea 169/1997- Va rog !

Prefectul a initiat o actiune in instanta : Nulitate absoluta partiala Titlu de Proprietate conform art. III din Legea 169/1997- Prefectul solicita anularea a doua titluri de proprietate in care sunt cuprinse 2 persoane, -unul dintre parati este persona indreptatita , cel de al doilea nu. Dar sunt cuprinsi in acelasi titlu de proprietate.
Paratul persoana indreptatita
1). Unul din parati persoana fizica indreptatita doreste a face: Cerere Intampinare si Cerere Reconventionala
2). Un nepot al acestuia care doreste sa intervina in proces cu: . Intervenţia voluntară in interes propriu dar si pentru asi ajuta unchiul

Intrebare : a). Pentru, Cerere Intampinare se plateste taxa judiciara de timbru şi a timbrului judiciar la valoare ?

b).Pentru Cerere, Reconventionala se plateste taxa judiciara de timbru şi a timbrului judiciar la valoare ?
c). Pentru Crere . Intervenţia voluntară in interes propriu se plateste taxa judiciara de timbru şi a timbrului judiciar la valoare ?

Cu mentiunea ca procesul a fost deschis de Prefect prin invocare dispoziţiile art.III lit.a din Legea nr.169/1997 - privind atribuire ilegala terenuri pe legea 18/1991
Am tot intrebat iar parerile sunt impartite pot stii exact

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 01:56, 13 Noiembrie 2018
Pentru intampinare nu este necesara nicio taxa de timbru.

Pentru Cererea reconventionala si pentru Cererea de interventie urmeaza sa platiti taxa de timbru in functie de capetele de cerere pe care le formulati, ca o cerere principala.

Stiu ca erau scutite de plata taxei de timbru cererile in materie fondului funciar dar nu mai stiu practica instantelor in prezent. Depinde si ce veti solicita prin cererile formulate.

Vedeti art. 3 din OUG 80/2013

(1) Acţiunile şi cererile evaluabile în bani, introduse la instanţele judecătoreşti, se taxează astfel:
a) până la valoarea de 500 lei - 8%, dar nu mai puţin de 20 lei;
b) între 501 lei şi 5.000 lei - 40 lei + 7% pentru ce depăşeşte 500 lei;
c) între 5.001 lei şi 25.000 lei - 355 lei + 5% pentru ce depăşeşte 5.000 lei;
d) între 25.001 lei şi 50.000 lei - 1.355 lei + 3% pentru ce depăşeşte 25.000 lei;
e) între 50.001 lei şi 250.000 lei - 2.105 lei +2% pentru ce depăşeşte 50.000 lei;
f) peste 250.000 lei - 6.105 lei + 1% pentru ce depăşeşte 250.000 lei.
(2) Se taxează potrivit alin. (1) şi următoarele categorii de acţiuni:
a) în constatarea nulităţii, anularea, rezoluţiunea sau rezilierea unui act juridic patrimonial; cererea privind repunerea părţilor în situaţia anterioară este scutită de taxă de timbru dacă este accesorie acestor cereri;
b) privind constatarea existenţei sau inexistenţei unui drept patrimonial;
c) prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti care ţine loc de act autentic de înstrăinare a unor bunuri imobile sau de constituire a unor drepturi reale asupra acestora.



av. Ileana Schwarz
Ultima modificare: Joi, 26 Ianuarie 2017
Ileana Schwarz, Avocat
Nu se datoreaza nici in prezent taxa de timbru daca cererile dvs. vizeaza Titlul de proprietate emis in baza Legii 18/1991.
av. Ileana Schwarz
Ileana Schwarz a scris:


Vedeti art. 3 din O.U.G. nr. 80/2013
(1) Acţiunile şi cererile evaluabile în bani, introduse la instanţele judecătoreşti, se taxează astfel:
a) până la valoarea de 500 lei - 8%, dar nu mai puţin de 20 lei;
......................................
(2) Se taxează potrivit alin. (1) şi următoarele categorii de acţiuni:
a) în constatarea nulităţii, anularea, rezoluţiunea sau rezilierea unui act juridic patrimonial; cererea privind repunerea părţilor în situaţia anterioară este scutită de taxă de timbru dacă este accesorie acestor cereri;
................................
av. Ileana Schwarz

Eu am mai avut două procese cu tema Nulității Absolute a procesului verbal cu hotărârile Adunărilor Generale din 2015 și 2017 și am fost taxat cu 20 de lei, se pare, conform O.U.G. nr. 80/2013, art. 27:
Orice alte acțiuni sau cereri neevaluabile în bani, cu excepția celor scutite de plata taxei judiciare de timbru potrivit legii, se taxează cu 20 lei.

Dar la procesul cu Nulitatea Absolută a Adunării Generale din 2018 mi s-a impus o Taxă de Timbru de ... 100 de lei, cu toate că eu, de 2 ori, dar și alții în situația mea, au avut de plată doar 20 de lei.
Mi-a invocat judecătoarea art. 8 din O.U.G. nr. 80/2013:
(1) Se taxează cu 100 lei următoarele acțiuni și cereri introduse la instanțele judecătorești:
b) cereri în anularea sau în constatarea nulității unui act juridic ne-patrimonial ...

Ce pot face în acest caz, deoarece mi se pare o necunoaștere a legilor de către acea judecătoare, care e minoritară în calculul Taxei de Timbru în valoare de 100 de lei pentru constatarea unui act juridic nul ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cererea de interventie intr-un proces intenteat de prefect ,,nulitate absoluta partiala titlu de proprietate,, se timbreaza si la ce valoare ? soparla62 soparla62 Nulitate absoluta partiala Titlu de Proprietate Cererea de interventie in nume propriu ori pentru a apara paratul se timbreaza si la ce valoare ? Cu ... (vezi toată discuția)
Timbrare cerere reconventionala catalinaioan81 catalinaioan81 Buna ziua, Soacra mea a deschis succesiune dupa socrul meu in instanta. In afara de imobilul care face obiectul succesiunii mai exista si doua locuri de ... (vezi toată discuția)
Taxe de timbru Lentian Lentian Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti care este valoarea taxei judiciare de timbru cazul • Rezolutiunea/rezilierea contractului de vanzare cumparare cu clauza ... (vezi toată discuția)