avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Achizitionez pentru prima data marfa din exterior
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Achizitionez pentru prima data marfa din exterior

-sunt srl platitor de tva, inregistrat in ROI
-achizitionez pentru prima data marfa din exterior, din ungaria(cartuse de toner) de la un furnizor care isi trece codul de taxa pe factura si intocmeste factura fara TVA
-factura este emisa si primita in luna ianuarie, ca si marfa dealtfel
Intrebari:
-aceasta achizitie este o achizitie intracomunitara taxabila? sau e scutita?
-trebuie sa platesc tva aferent acestei achizitii?este o achizitie cu taxare inversa?
-trebuie sa-mi schimb regimul de declarare de la trimestrial la lunar datorita acestei achizitii? Depun decl 010? Daca da, pana cand?
-ce se declara relativ la aceasta achizitie?
-se inscriu date si in decl 300? ce randuri?
-se depune decl 390?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 12:10, 30 Ianuarie 2017
1. De la 01.01.2017 nu mai exista ROI

2. Inregistrati TVA-ul prin taxare inversa

3. In D300 la rd 5 si 5.1 + 18 si 18.1

4. Da, depuneti D390

5. Art 322 Cod fiscal:

(7) Prin excepție de la prevederile alin. (2) - (6), pentru persoana impozabilă care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală și care efectuează o achiziție intracomunitară de bunuri taxabilă în România, perioada fiscală devine luna calendaristică începând cu:

a) prima lună a unui trimestru calendaristic, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziției intracomunitare de bunuri intervine în această primă lună a respectivului trimestru;

b) a treia lună a trimestrului calendaristic, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziției intracomunitare de bunuri intervine în a doua lună a respectivului trimestru. Primele două luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioadă fiscală distinctă, pentru care persoana impozabilă va avea obligația depunerii unui decont de taxă conform art. 323 alin. (1);

c) prima lună a trimestrului calendaristic următor, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziției intracomunitare de bunuri intervine în a treia lună a unui trimestru calendaristic.


Deci depuneti D092 [ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 30 Ianuarie 2017
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trecere la perioada fiscala lunara - achizitie intracomunitara andreea_flori andreea_flori Buna ziua, Daca am efectuat o achizitie intracomunitara de marfa in luna feb ( marfa facturata in 28 februarie 2014) incepand cu ce luna trecem la perioada ... (vezi toată discuția)
Tva intracomunitar nely_mira nely_mira buna seara, am achizitionat o masina din olanda pt transport mf,(sh) a costat 16500 euro, pe factura tva este 0, va rog cum fac inregistrarile in conta? soc ... (vezi toată discuția)
Declarare trecere de la tva trim la lunar camyv camyv Am o firma care este platitoare de TVA trim.In luna noiembrie intra in ROI si deci trece la TVA lunar. In luna decembrie declar TVA-ul pt.noiembrie, dar ... (vezi toată discuția)