avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de urmas in urma decesului unui parinte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de urmas in urma decesului unui parinte

tatal meu s-a recasatorit cu o doamna ,au cumparat impreuna o casa si ne-am mutat impreuna toti trei in ea , dupa 13 ani de casnicie el a murit ,eu am ramas in casa cu mama vitrega.....am vreun drept in casa aceea sau i se cuvine totul sotiei lui?!?!va multumesc anticipat!!
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 12:41, 9 Septembrie 2009
Ambii sunteti mostenitori pe partea tatalui. Sotia va dobandi 1/4 , dvs. restul .Sotia mai are dreptul si la bunuri ce au servit in gospodarie , si la darurile de nunta .
Mama dvs vitrega are dreptul la 5/8 din intregul apartament iar dvs aveti dreptul la 3/8 din intregul apartament!
:D
In urma dezbaterii mostenirii dupa tatal decedat, sotia supravietuitoare va fi proprietar pe 5/8 din casa, iar dvs pe 3/8.
Nu se cuvine totul sotiei..mamei vitrege. Masa succesorala ( in care intra bunurile dobandite in timpul casatoriei inclusiv si aceasta casa) se va imparti in doua parti egale. ( 1/2 cu 1/2) Dintr-o jumatatea , dvs ca si copil veti primi 3/4, iar sotia supravietuitoare 1/4. Deci din casa, dvs aveti dreptul la 3/8, iar mama vitrega la 5/8. daca exista bunuri dobandite inainte de casatorie...va revin dvs ...
Mai trebuie sa veti in vedere daca..nu exista vreo prevedere in actul de proprietate din care sa reiasa ca acea casa a fost cumparata de tatal dvs cu banii sai proprii...caz in care mama vitrega nu mai are dreptul...decat daca dovedeste ca s-au facut imbunatatiri din banii comuni.
legally a scris:

Ambii sunteti mostenitori pe partea tatalui. Sotia va dobandi 1/4 , dvs. restul .Sotia mai are dreptul si la bunuri ce au servit in gospodarie , si la darurile de nunta .


Sotia are acest drept doar atunci cand vine in concurs cu mostenitori din clasele II - IV. In prezenta descendentilor defunctului ea nu beneficiaza de dreptul special de mostenire prevazut de art.5 din Legea nr.319/1944.

Alte discuții în legătură

Mostenire copil din alta casatorie! Sfarlea Sergiu Sfarlea Sergiu Buna seara! Bunicul meu tocmai a decedat acum cateva zile,dupa 3 zile de la deces mama mea a primit un telefon de la sora ei (vitrega),tin sa mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu mama vitregă. care sunt cotele moștenitorilor? Istvan.S Istvan.S Bună. A murit socru care avea 3 copii (din prima căsnicie ) și nevasta care este mama vitregă a copiilor (nevastă din a doua căsnicie). Socru a dobândit ... (vezi toată discuția)
După decesul tatălui meu, mama s-a recăsătorit. care va fi dreptul la moștenire al noului soț, dacă va fi cazul? rentz rentz Dupa decesul tatalui meu, mama s-a recastorit. Ulterior am facut succesiunea dupa tatal meu, iar mama a mostenit 1/4 din casa si din terenurile mostenite de ... (vezi toată discuția)