avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... SUCCESIUNE mama vitrega
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

SUCCESIUNE mama vitrega

BUNA ZIUA VA ROG SA MA AJUTATI IN LEGATURA CU O PROBLEMA LEGATA DE SUCCESIUNE (dupa tata ) CU MAMA MEA VITEGA
Tatal meu a murit, in urma lui a ramas:
-o casa ( la tara )
-un apartament
-o masina
-si niste pamant mostenire (de la parinti lui, decedati si ei )
Casa , apartamentu si masina sunt dobandite in timpul casatoriei cu mama vitrega, casa este construita pe terenul pe care tata il avea ca mostenire de la maicasa (bunica mea ) care a decedat si ea .Mama vitrega mai are doi copii din alta casatorie care sunt trecuti pe numele lui tata de familie '' rotaru '' inca de la varsta de 14 ani cand ei si-au facut buletine .
1 -As vrea sa stiu ce drept am eu la masa succesorala ? (cat la suta, sau in ce proportie )
2 -Ce drept au frati mei vitregi la avere si daca ei mostenesc si pe tata dat fiind faptul ca sunt pe numele lui de famile ?
3 -Ce cota are mama vitrega din intrega avere ( cat mosteneste ea ) ?
4 -La succesiune mama vitrega poate sa ceara partea ei si pe pamantul pe care tata il mosteneste de la parinti lui ?
5 -Si daca eu ca singur fiu de sange al tatalui meu am dreptul la pamantul pe care tata il avea de la parinti lui ( bunici mei ) ?
6 - Daca apartamentu este trecut pe mama vitrega rotaru maria inseamna ca are numai ea dreptu , apartamentu este cumparat in 2002 cu bani trimisi de tata din strainatate ea s-a casatorit cu tata in 1998 -2000( nu stiu sigur) ?
7 -in cat timp trebuie sa fac succesiunea asfel incat eu sa nu perd dreptul la mostenire , am auzit ca la 1 an de la data decesului tatalui ?
8 -se poate ca tata sai fi trecut pe frati mei (vitregi) pe numele lui fara sai adopte sau infieze ?

VA MULTUMESC ANTICIPAT
Ultima modificare: Joi, 11 Aprilie 2013
rotarualin, utilizator
Mergeti la notar si inregistrati declaratia de acceptare.In caz ca solicitati si dezbaterea, veti afla ce alte persoane au mai inregistrat un astfel de act.
1 -As vrea sa stiu ce drept am eu la masa succesorala ? - copiii, impreuna, au 75% din ce avea tatal lor (atunci cand a decedat casatorit)
2 -Ce drept au frati mei vitregi la avere si daca ei mostenesc si pe tata dat fiind faptul ca sunt pe numele lui de famile ? - daca sunt adoptati de tatal dumneavoastra, au aceleasi drepturi ca si dumneavoastra
3 -Ce cota are mama vitrega din intrega avere ( cat mosteneste ea )? - restul de 25% din masa succesorala - adica cat avea tatal dvs in proprietate cand a decedat
4 -La succesiune mama vitrega poate sa ceara partea ei si pe pamantul pe care tata il mosteneste de la parinti lui ? - nu
5 -Si daca eu ca singur fiu de sange al tatalui meu am dreptul la pamantul pe care tata il avea de la parinti lui ( bunici mei ) ? - daca ceilalti frati vitregi sunt adoptati de tatal dumneavoastra, au drepturi egale cu dumneavoastra
6 - Daca apartamentu este trecut pe mama vitrega rotaru maria inseamna ca are numai ea dreptu , apartamentu este cumparat in 2002 cu bani trimisi de tata din strainatate ea s-a casatorit cu tata in 1998 -2000( nu stiu sigur) ? Daca erau casatoriti la data cumpararii e bun comun, este si tatal dvs proprietar.
7 -in cat timp trebuie sa fac succesiunea asfel incat eu sa nu perd dreptul la mostenire , am auzit ca la 1 an de la data decesului tatalui ? In termen de 1 an de la data decesului tatalui dumneavoastra e bine sa mergeti la notar sa faceti declaratie de acceptare a succesiunii. Succesiunea puteti sa o faceti oricand dupa aceea.
8 -se poate ca tata sai fi trecut pe frati mei (vitregi) pe numele lui fara sai adopte sau infieze ? se poate sa le fi schimbat doar numele pe cale administrativa (caz in care nu au drepturi) SAU se poate sa ii fi adoptat (caz in care sunt fratii dvs ca si cum ar fi frati de sange)

va multumesc
cum pot sa aflu daca sunt adoptati sau doar tata a schimbat numele pe cale administrativa asa cum spuneti dumneavoastra ?
unde pot sa intreb ?
Acestea sunt informatii personale pe care nicio institutie nu are dreptul sa vi le dea. Va recomand sa mergeti la notar sa deschideti succesiunea si cu acest prilej se va vedea si cine se declara a fi copilul defunctului.
Daca in certificatele lor de nastere la tata este trecut tatal dumneavoastra, inseamna ca fratii dumneavoastra vitregi au fost adoptati de tatal dumneavoastra.
ilinca1981 a scris:


4 -La succesiune mama vitrega poate sa ceara partea ei si pe pamantul pe care tata il mosteneste de la parinti lui ? - nu
În privinţa acestui punct, părerea mea e alta. La succesiune, soţia supravieţuitoare (mama vitregă, cum o numeşte userul rotarualin, are dreptul la 1/4 din toată averea defunctului. Cu alte cuvinte, inclusiv din bunurile dobîndite de acesta, ca bunuri proprii, din succesiune, indiferent de faptul că aceste bunuri au fost dobîndite înainte de căsătorie sau după.

Dacă răspunsul s-ar referi la cota care i-ar reveni soţiei supravieţuitoare în urma sistării prin deces a comunităţii de bunuri, răspunsul doamnei ilinca 1982 ar fi corect. Numai că userul a specificat foarte limpede: la succesiune mama vitrega poate sa ceara partea ei...? Deci, nu este vorba despre sistarea comunităţii, ci despre drepturi succesorale. Iar în această materie răspunsul la întrebare esta un DA foarte categoric.

PS Dacă întrebarea priveşte o situaţie ipotetică (părinţii defunctului fiind în viaţă la data decesului acestora) atunci răspunsul este corect: nu, nu poate invoca astfel de drepturi, soţia supravieţuitoare neputînd veni la succesiunea părinţilor soţului ei prin reprezentare.

Rămîne de lămurit dacă la data decesului tatălui bunurile respective erau deja în patrimoniul lui (adică, dacă părinţii decedaseră înaintea lui).

Ultima modificare: Joi, 11 Aprilie 2013
themis, utilizator

Alte discuții în legătură

Dacă mama mea s-a recăsătorit legal cu un alt bărbat iar ... FabianOnel FabianOnel Dacă mama mea s-a recăsătorit legal cu un alt bărbat iar mama a murit după 6 ani de la căsătorie, eu și fratele meu, avem dreptul la averea lăsată de ... (vezi toată discuția)
Drepturi la mostenire petruta74 petruta74 Buna ziua.As dori sa stiu cine are drept la mostenire dupa moartea unui parinteSuntem 5 freati ,un baiat din prima casatorie al maei,si 4 fete din cea dea 2 ... (vezi toată discuția)
Succesiune Maryzin Maryzin Buna ziua! As dori și eu câteva răspunsuri la niște situații legate de o succesiune, moștenire. Tatăl meu a fost căsătorit cu mama mea 45 de ani, ... (vezi toată discuția)