avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 154 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ce drepturi am la reincadrare după CCC?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ce drepturi am la reincadrare după CCC?

Bună seara,ma numesc Paslaru Simona si am o intrebare:sunt in concediu creștere copil ,urmeaza sa depun cererea de reincadrare incepand cu 01.03.2017,dar am fost anunțată telefonic ca s-au schimbat lucrurile si șefii la locul de munca si mi s-a dat de inteles ca ar de preferat(de catre ei )să nu mă mai întorc.Spuneti-mi,va rog ce obligații au angajatorii fata de mine( daca sunt obligați să mă primească sau nu,pe ce perioada,in ce conditii)si ce drepturi am eu (daca de exemplu vor insista sa nu ma primească pot cere salarii compensatorii?).Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:45, 3 Februarie 2017
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

Reluarea activitatii se va face in baza aceluiasi contract individual de munca, angajatorul emitand o decizie de incetare a suspendarii c.i.m. si de reluare a activitatii.

In cazul in care s-a desfiintat locul de munca, angajatorul va trebui, mai intai, sa ofere un alt loc de munca echivalent.

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

4. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata de 6 luni de la data revenirii din CCC.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatii angajator dupa terminarea ccc auramanoila auramanoila buna seara, va rog sa imi spuneti daca angajatorul este obligat sa ma primeasca la servici, dupa terminarea concediului de crestere copil.Multumesc (vezi toată discuția)
Reintoarcere din cic alinadtanase alinadtanase Sunt in CIC...Cand ma intorc la servici dupa 2 ani firma este obligata sa ma primeasca pe aceeasi functie? Mi s-a spus ca daca stau in CIC 2 ani nu ma mai ... (vezi toată discuția)
Încetarea cim in perioada ccc Cotodana Cotodana Bună ziua! In data de 31 decembrie am intrat în CCC. De curând am fost anunțată că voi fi concediată pt că magazinul la care lucrez se va desființa. ... (vezi toată discuția)